Skip to main content
Aktieindex

Vilket aktieindex är bäst?

Vill man vara passiv i sitt sparande rekommenderas ofta att man ska välja en indexfond, gärna en global sådan. Men…. alla aktieindex presterar olika så det gäller att välja ett index som passar ens förutsättningar.

Vad är ett aktieindex?

Kortfattat så visar aktieindexet det sammansatta värdet av ett antal aktier och dess utveckling över en viss tidsperiod. Alla index börjar på 100 på sitt startdatum, när värdet har ökat 10% står indexet i 110, när värdet har ökat 20% står det i 120 osv.

Index finns i två typer:

  • Marknadsviktat – bolag med högt börsvärde får större vikt i indexet.
  • Värdeviktat – alla bolag påverkar indexet lika mycket

Utöver det så skiljer man ofta på index som inkluderar utdelning och de som exkluderar utdelning. Det kan ju bli några procents skillnad per år om man har med utdelning eller inte.

  • Price index (PI) – utan utdelning
  • Gross index/Total return index (GI) – med utdelning

Det finns index för i stort sett alla marknader och branscher.

Vanliga aktieindex

När du köper en fond eller aktie så kan det vara intressant att jämföra den med ”snittet”. I de fallet är det smidigt att jämföra med ett index. Har du en globalfond så vill du sannlikt jämföra med ett globalt index. Det hjälper inte mycket att jämföra med ett index över tex norska börsen. Alla fonder har ett jämförelseindex. Det hittar du i fondens fondfaktablad.

Nedan följer några vanliga index som du kan stöta på:

MSCI World – ett globalt index från Morgan Stanley Capital International (MSCI). Det innehåller ca 1 540 bolag och de största innehaven är för stunden Apple, Microsoft, Amazon och Alphabet. Här får du en bred exponering mot världen, varav 68% av innehållet finns på den amerikanska marknaden. Äger du en global indexfond är det sannolik detta index den följer. Här kommer du inte att få någon raketavkastning men heller inga stora dippa. Du når alla utvecklade marknader i världen, men undviker de lite mer riskabal tillväxtmarknaderna. Ett toppenval för den passiva, långsiktiga investeraren.

MSCI ACWI – är också ett globalt index från MSCI. Det består av MSCI World och MSCI Emerging Markets (tillväxtmarknader).  Det innehåller ca 2 960 bolag. De största är samma som för MSCI World. Det första tillväxtinriktade är Taiwan Semiconductors som hamnar på 8:e plats. Om din globala indexfond inte följer MSCI World så är sannolikheten hög att den följer detta index istället. Om du vill ha denna eller MSCI World har mest att göra med om du tror att tillväxtmarknaderna kommer att prestera bättre framöver. Historiskt så har de inte imponerat.

MSCI Europe http://www.nasdaqomxnordic.com/index/index_info?Instrument=SE0000744211innehåller som namnet säger europeiska bolag, närmare bestämt ca 430 bolag från 15 länder, bla Sverige. Största innehaven är ASML, Roche, LVHM och Shell. Om och om igen säger experterna att det är dags att satsa på Europa, men hittills har avkastningen varit mager. Själv håller jag mig långt borta från denna marknad.

Dow Jones Industrial Index – är det äldsta amerikanska aktieindexet. Det innehåller 30 bolag, bland de största hittar vi Microsoft, Apple, JP Morgan och Home Depot. Detta är lite mer ”gammelbolag” som har funnit länge och det återspeglar sig också i avkastningen som är något lägre än de andra amerikanska indexen.

S&P 500 – ett amerikanskt aktieindex från Standard & Poor (idag ägt av S&P Dow Jones Indicies) som täcker de 500 största bolagen på börserna NYSE och NASDAQ. När du hör att “den amerikanska börsen” är upp X% så är det detta index som avses. De största innehaven är Apple, Microsoft, Alpahbet och Amazon – precis som MSCI World. Världen är trots allt inte så stor när vi har så pass dominerande bolag. Detta är ett bra index för dig som vill få en bred USA-exponering. Swedbank Robur Access USA är en av många fonder som följer detta index.

Nasdaq 100 – är ett mer teknikinriktat aktieindex. Här hittar vi de 100 största bolagen (finansiella bolag är exkluderade) i Nasdaq Composite. De största innehaven är även här Apple, Microsoft, Alpahbet och Amazon. I övrigt kan vi hitta tex Cisco, Tesla, Adobe och Paypal. Detta index har utklassat de andra indexen fullkomligt de senaste tio åren tack vare den snabba tekniska utvecklingen. På senare tid har det dock varit betydligt tuffare och tidigare års vinnare är definitivt inte vinnare det senaste året. Det finns ingen svensk fond som följer detta index, men det finns ett antal börshandlade fonder (ETFer), tex Lyxor NASDAQ-100 UCITS ETF.

OMXS30 eller SIX30RX – svenskt aktieindex över de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Äger du en svensk indexfond fokuserad på stora bolag är det möjligt att att den följer detta index. Avanza Zero är en av de fonder som följer detta index. Man skulle kunna jämföra detta index med Dow Jones, här får du stora, stabila bolag som inte kommer att överraska varken i uppgång eller nedgång. Personligen föredrar jag lite bredare index med större möjlighet till högre avkastning.

OMX Stockholm Benchmark GI – detta är ett bredare svenskt aktieindex med ca 100 bolag i olika storlekar, tex Investor, Atlas Copco, Thule, Vitrolife och Nibe. Tillväxten och kurstillväxten sker främst i de mindre bolagen. Investor kan inte växa 50%/år men det kan tex Evolution. Så genom att välja ett bredare index får du sannolikt högre avkastning. Högpresterande Odin Sverige följer en variant på detta index.

Carnegie Small Cap – är nog vårt mest kända småbolagsindex i Sverige. Historiskt sett så har småbolag överpresterat de större bolagen, så det är inte fel att ha lite småbolag i portföljen. Det du behöver ha med dig är att när det går bra så går det väldigt bra, men i sämre tider så kommer de också att rasa mer än större fonder. Så om du klarar av de stora svängningarna (ä.k volatiliteten) så brukar det betala sig över tid. Enter Småbolagsfond är en av de bättre småbolagsfonderna som jämför sig mot detta index.

MSCI Sweden Small Cap – är en delmängd av MSCI World. Den innehåller ca 130 bolag och det finns ingen svensk fond som följer detta index, utan den är mer till för en allmän jämförelse.

Hur har de presterat?

Generellt gäller att ju bredare index du väljer, desto lugnare blir tillvaron.

Tittar vi på snittavkastningen de senaste åren så blir det tydligt att Nasdaq har utklassat de andra indexen och på andra plats hittar vi de svenska småbolagen tätt följt av det breda amerikanska S&P500.

Lägger vi ut det hela i kronor, där vi investerade 100 000 kronor för tio år sedan så blir skillnaden ännu tydligare. Tipset här bli att hålla sig undan från rena tillväxtmarknader och Europa, eller åt minstone inte investera allt för mycket pengar där. Att Nasdaq kommer att gå bra även framöver är nog inte någon ”rocket science”, men det är osannolikt att det kommer att fortsätta att att överavkasta så som de gjort hittills.

Alla beräkningar är från Investing.com, Nasdaqnordicomx.com, Avanza och MSCI. Beräkningsdatum för året är 2022-02-28.

Hur kan du använda denna info?

Jag skulle säga att den är användbar i tre situationer:

  1. När du vill välja en indexfond – kolla först hur aktieindexet är uppbyggt och hur det har presterat. Är det tryggt och säkert eller är det volatilt?
  2. När du vill köpa en fond – jämför det med sitt jämförelseindex. I fondfaktabladet (och ofta på fonden sida) ser du vilket index den jämför sig med. Presterar den bättre? Är det en indexfond bör den prestera som aktieindexet minus fondens förvaltningsavgifter. Är det en aktivt förvaltad fond bör den ha presterat bättre än sitt jämförelseindex över en längre tid. Det finns tyvärr ingen bra sajt där man välja index och få upp en lista på fonder som följer det indexet. Ett alternativ är att använda Avanzas fondlista och kika under fliken Avancerat. Där listas jämförelseindexet.
  3. När du vill köpa en aktie – jämför mot relevant index, tex ett svenskt storbolag mot OMXS30 och se om den presterar över sitt aktieindex.

Vill du se exempel på hur du kan bygga upp din portfölj så kika här.

Tittar du något på index när du väljer hur du ska investera?

 

/Monica

PS: Vill du läsa mer om hur index fungerar så kan du läsa mer hos Nasdaq. Vad är aktieindex? – Nasdaq (nasdaqomxnordic.com)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *