Vad ska du välja i Premiepensionen?
Jag såg en fråga i en Facebook-grupp idag. Det var en tjej vars fonder låg minus i år i Premiepensionen, och honville byta fonder till något bättre och bad om tips. En inte helt ovanlig fråga. ”Vad ska jag välja i Premiepensionen” är en av de vanligaste frågorna jag stöter på. Jag tror att vi alla vet att det kan vara lite knepigt att välja rätt fonder oavsett om det gäller Premiepensionen, tjänstepensionen eller det egna sparandet.
Det går att göra urvalsprocessen hur komplicerad som helt genom att jämföra avkastning, avgifter, fondförvaltarens erfarenhet, bransch, liknande fonder, jämförelseindex, sharpe-kvot, alfa- och betavärden och gud vet allt. Men…. om man har vettigare saker för sig att göra eller inte är så intresserad så går det att göra enklare val. Låt oss kika!
Hur går det för dig?
En bra början innan du får för dig att byta fonder är att titta på hur du ligger till jämfört med övriga Premiepensionsinnehavare. Nedan ser du snittavkastningen per år för alla som har ett premiepensionskonto den sista maj 2023. Flest personer hittar vi i spannet +8 till +10%/år, men det finns även många som ligger på 6-8%.
Hur ligger du till?
Logga in på Pensionsmyndighetens hemsida. Scrolla ner till ”Din premiepension” och kika i rutan Värdeutveckling. Procenten ”i år” visar hur det har gått detta år och ”i snitt per år sedan start” visar siffran du vill jämför med grafen ovan.
Ligger du på 8% och uppåt tycker jag du kan vara nöjd. Ligger du däremot under så bör du fundera på om det är dags att byta ut dina fonder till något som har bättre möjligheter.
För att se vilka fonder du har har idag klickar du på knappen ”Se dina fonder” så ser du vilka fonder du har och hur de har utvecklats den du köpte dem (plus en del annan info). Jämför gärna med tex AP7 Aktiefond och se om dina fonder har gått bättre eller sämre än den. Vilka förtjänar att stanna kvar, å vilka ska du göra slut med? Detta gör du enklast genom jämförelsefunktionen ”Sök och jämför fonder” som du hittar längst ner på sidan.
Vilken eller vilka fonder ska du välja?
Om du gillar att själv välja fonder eller har en stark åsikt om vilka fonder som kommer att prestera bäst i framtiden så kan du självklart välja dem. Problemet är att det sällan är lönsamt i långa loppet. Det finns ett fåtal personer som lyckas få en bättre avkastning än snittet. Det finns cirka 8,1 miljoner premiepensionskonton och av dem är det bara 21% som har 10% eller mer i årlig snittavkastning.
När det gäller investeringar överlag så rekommenderas ofta passivt förvaltade globalfonder då man investerar i bolag i hela världen vilket drar ner risken och avgiften är låg då det är en passivt förvaltad fond, dvs det är ingen dyr förvaltare som sitter och väljer vilka aktier som ska köpas respektive säljas utan man följer ett index.
Du har ca 460 fonder att välja mellan i premiepensionen och du kan ha maximalt fem fonder samtidigt. Fonderna är indelade i fyra kategorier:
- Aktiefonder – investerar till största delen i aktier (dvs andelar i bolag). Bra om man vill ta hög risk eller är ung
- Blandfonder – kombinerar aktier och räntor för att balansera risken (och därmed även avkastningen). Det kan vara en fond som har 50% aktier och 50% räntor, men det kan även vara en så kallad generationsfond som har mkt aktier när du är ung för att när du blir äldre öka på andelen räntor (i syfte att dra ner på risken). AP7 Såfa är ett exempel på en generationsfond, men det finns fler att välja på.
- Räntefonder – investerar i räntepapper. Räntefondernas syfte är vanligtvis att dra ner på risken och bevara kapitalet. Det kan vara bra när man är äldre eller om man inte vill att kapitalets värde ska variera så mkt som det gör i en aktiefond. Det kan vara bra att veta att en räntefond sällan ger någon högre avkastning, den kan till och med ge negativ avkastning.
Några frågor som kan underlätta ditt val är:
- Hur gammal är du? En vanlig rekommendation är att ha 100% aktiefonder om man har mer än 10 år till pengarna ska tas ut. I en generationsfond är det ofta 100% aktier fram till i alla fall 55 år sen börjar nedtrappningen så det kan också vara ett alternativ om du vill slippa hålla koll på när du ska dra ner på risken.
- Hur engagerad är du? Ju mer nishade/speciella fonder du väljer, tex en Turkiet-fond eller läkemedelsfond, desto mer aktiv behöver du vara. Du behöver ha koll på hur det går för landet/branschen för att kunna sälja i ”rätt” tid. Ingen ville ju sitta med Rysslands-fonder när det handelsstoppades. Vill du inte bry dig så är breda fonder med låga avgifter ett bättre val.
- Vilken risk är du beredd att ta? Risk och avkastning kommer hand i hand. Väljer du att investera i räntefonder kan du inte gnälla över att du inte får några 8% i avkastning per år (vilket man i snitt får om man har en aktiefond över lång tid). Du behöver ta risk för att din premiepension ska växa till sig. Det innebär inte att du ska stoppa alla dina pengar i någon random aktiefond med hög risk som tex Nordea Kinafond eller SEB Östeuropa Små och medelstora bolag, utan att majoriteten av dina pengar bör ligga i aktiefonder som investerar brett i olika länder och olika marknader, dvs globalfonder.
Allas favorit: AP7 Såfa
Den enskilt mest populära fonden i premiepensionen är AP7 Såfa, som är det statliga förvalsalternativet. Såfa står för Statens ÅrskullsFörvaltningsAlternativ. Fonden består av en mix av två fonder: AP7 Aktiefond (som innehåller 100% aktier) och AP7 Räntefond (som innehåller 100% räntor). 5,3 miljoner personer har valt AP7 Såfa, så den är uppenbarligen inte helt usel. Ett skäl till att så många har valt den är att det är där dina pengar placeras om du inte själv gör något val. Bortsett från det så finns det flera skäl:
- Den investerar globalt i ca 2 900 bolag världen över. Detta innebär att risken sprids över världens marknader och i fler branscher vilket gör att ditt sparande inte blir lika känsligt för hur enskilda marknader eller branscher utvecklas
- Den har en låg årlig fondförvaltningsavgift: 0,04-0,05%. Värt att säga är att alla fonder i premiepensionen är starkt rabatterad, men detta är verkligen bland det billigaste du kan hitta.
- Den har en hävstång. Det innebär lite förenklat att om de har 1 000 kronor att investera så kan de investera för 1 150 kronor, vilket innebär att om deras innehav går bra så kommer fonden att att prestera 15% bättre. Detta påverkar även neråt, så om innehavet går dåligt så kommer resultatet bli ännu sämre för fonden. Detta gör att det är något mer risk i denna fond än en vanlig globalfond – på gott och ont.
- Hållbarhet: Den är klassad som en artikel-8 fond enligt EU-regelverket SFDR.
- Det är en generationsfond. Detta är alltså ett långsiktigt sparande där du slipper bry dig om risk. Risken justerar fonden automatiskt. Är du under 55 år så dina pengar placerad i AP7 Aktiefond men från det året så kommer 3% av dina pengar att flyttas från AP7 Aktiefond till AP7 Räntefond fram till 75 år. Då kommer du att ha 37% AP7 Aktefond och 67% AP7 Räntefond.
- De som har AP7 Såfa har bättre avkastning än de som väljer fonder själv. Snittavkastningen från första året man tjänade in till premiepension är 8,2% i snitt tom år 2022. Snittet för AP7 Såfa är 9,0%, medan de som har valt själv i snitt ligger på 7,4%. Det finns självklart folk som presterar bättre än så, det kan vi ju se i grafen ovan men majoriteten gör det inte. [Ref 1]
Välja fonder själv
Om du inte vill ha AP7 Såfa så kan du själv välja dina fonder. Här finns det flera alternativ; du kan välja en global indexfond och en svensk indexfond och vara nöjd. Eller så tillhör du kanske dem som tror att svenska småbolag kommer att briljera framöver och då väljer du kanske att lägga 20% i en småbolagsfond och resten i AP7 Såfa.
De som har väldigt hög avkastning är duktiga på att följa trender och se vad som går bra för stunden. De kan byta fonder flera gånger varje år. Denna metod kallas ”momentum”, vilket innebär att man identifierar att någon bransch eller ett land eller kanske bara en enskild fond börjar gå bättre än andra och köper dem. De behåller dem tills något annat verkar gå bättre.
Teknikfonder gick tex väldigt starkt under många år. Under 2020 presterade Handelsbanken Hållbar Energi över 100%. Råvarufonden BlackRock World Energy gick upp ca 40% både 2021 och 2022. I år har teknikfonderna tagit revansch och den bästa fonden, Swedbank Robur Technology har avkastat 45%. Så det finns helt klart möjlighet att få bra avkastning i premiepension, men det gäller att ha turen eller skickligheten att hitta och hinna haka på trenderna och dessutom hinna sälja av dem när de börjar gå sämre. Om det är tur eller skicklighet går åsikterna isär om och det tänker jag inte hantera här. Nedan ser du fonderna med högst avkastning 2023 (tom 230721).
Den bästa teknikfonden har ett snitt de senaste fem åren på 22,8% jämfört med AP7 Aktiefond som snittar på 12,2%. Har du haft 200 000 kronor i Swedbank Robur Technology i fem år så hade kapitalet växt till ca 533 tusen, jämfört med AP7 Aktiefond där kapitalet hade växt till ca 339 tusen. Det är en rejäl skillnad!
Sammanfattning
Sammanfattningsvis, är du inte intresserad av fonder så kan AP7 Såfa vara ett bra val för dig med tanke på den låga avgiften, den anpassningsbara risknivån och den starka historiska avkastningen. Du kan alltid välja att kombinera AP7 Såfa med andra fonder i din fondportfölj.
Tänk på att investeringsbeslut alltid bör baseras på din egen risktolerans, din finansiella situation och dina långsiktiga finansiella mål.
Referenser:
[1 ] Rapporten ”Inkomstpensionen och premiepensionen 2022”.