Skip to main content

Vad kostar din IPS?

IPS (Individuellt PensionsSparande) har varit ett populärt sätt att spara till pension med skatterabatt. Vi har kunnat sätta in pengar och sen dra av motsvarande summa i deklarationen. Den 1 januari 2016 upphörde avdragsrätten och det är inte längre fördelaktigt att stoppa in mer pengar i en IPS

Avdragsrätt

Det finns dock två kategorier som fortfarande kan använda avdragsrätten. Det är:

  • Egenföretagare med enskild firma
  • Anställda utan tjänstepension på sin arbetsplats

Tillhör man någon av de kategorierna så kan man fortsätta göra insättningar till en IPS eller en Privat Pensionsförsäkring och få avdrag i deklarationen.

Betalar du för mycket för din IPS?

Man skulle kunna tro att det är gratis att ha en IPS, precis som det är med en ISK, men tyvärr finns det fortfarande bolag som debiterar en årlig avgift. I listan nedan ser ni vilka de är.

Kolla vad du betalar för din IPS! Enklast gör det genom att kika på kontots  transaktioner eller på avtalet. Är det så att du betalar en årlig avgift tycker jag att du borde byta bolag.

Flytträtt och flyttavgift

Är försäkringen tecknad efter 1 juli 2007 kan du flytta den till ett annat bolag och kostnaden får då max vara 600 kronor. Om din IPS är värd mindre än ett prisbasbelopp, för 2021 är det 46 700 kronor så är flytten gratis.

Tips: Avanza ersätter flyttavgifter upp till 1000 kronor, så dem kan vara ett alternativ.

Återköp

Om värdet är under ett prisbasbelopp (46 700 kronor) så kan återköp vara ett alternativ. Det innebär att försäkringen betalas ut nu. Rent praktiskt går det till som så att du kontaktar banken och ber om återköp och inom en vecka eller två så kommer IPSen att betalas ut med avdrag för 30% skatt. Bruttobeloppet kommer att tas upp som inkomst i din deklaration, så om det är så att du har förmånen att ha en så pass hög lön att du redan nu betalar statlig skatt så rekommenderar jag inte att du löser ut den nu.

Tips: Se till att spara pengarna på ett ISK eller en KF till pension, så inte pengarna försvinner iväg på något annat.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *