Vad kan du välja bort i ditt liv för att göra det rikare?
I takt med att inkomsten stiger har kostnaderna en förmåga att följa med. Som student eller nyinflyttad i första bostaden så överlevde vi trots magra inkomster. Ok, månaden kunna innebära en hel del nudlar, havregrynsgröt eller pasta men det fungerade. I takt med att inkomsterna ökar har vi en tendens att ”unna oss” mer och att öka på våra fasta kostnader. Jag har själv varit där och gladeligen sugit i mig den högre lönen och snabbt hittat ”hål” att fylla den med. Vi skaffar större boende, bil, en bättre cykel, dyra hobbies. Det är lätt att dras med i den allmänna pryl- och upplevelsehysteri bland vänner, bekanta, grannar och kollegor.
När du kommer upp i åren så tickar inkomsterna och utgifterna på. Det sker sällan något dramatiskt på denna front utan de följer varandra väl utan att vi reflekterar närmare på det. Utöver det rent ekonomiska så hittar vi vardagliga rutiner så som att vi går till vårt jobb, gör det vi ska (förhoppningsvis) och går hem. Kvällen ägnas åt barn eller annat som gör att kvällen raskt flyger förbi. Helgen ägnas åt städning, veckohandling och förhoppningsvis något skoj. Vardagen funkar, varken mer eller mindre. Tankar på optimerande, självförverkligande eller att förbättra situationen ligger långt borta.
Levla ditt liv
Tänk om det faktiskt går att skruva upp det hela en snäpp eller två? Av personlig erfarenhet vet jag att det är möjligt. Jag har gjort den resan och jag ser många runt omkring mig som har gjort sin resa. Hur denna uppgradering ser ut skiljer sig självklart åt men den gemensamma nämnaren är identifiera ditt nuläge och vart du vill. Jobba sen utifrån det och gör det hela lite ”krispigare”.
Ett sätt är att bryta ner det i mer hanterbara bitar och titta på varje bit för sig. Du kan dela in det i tid, pengar, energi och hälsa. Då täcker vi in större delen av våra liv. Tänk att du har 100% av varje del. I varje del finns det sannolikt delar som du vill/kan välja bort eller minska på. Genom att göra det öppnar du upp för andra delar som du kan infoga i ditt liv som skulle kunna tillföra mer värde.
Hur fördelar du dina 100% tid idag?
Majoriteten av oss sover och jobbar. Låt det blir grundfördelning. Vad gör du resten av din tid? Sannolikt så finns det en stor hög med ”odefinierat” som går att bryta ner lite till. Finns det saker du gör idag som du tycker är tråkiga eller onödiga som du kanske kan ta bort eller minska? Gillar du inte att städa – köp en robotdammsugare eller anlita en städare. Gillar du inte att laga mat – köp matkassar eller skapa en standardiserad meny med enkla rätter som du kan äta om och om igen. Vill du ha mer fritid? Kan du dra ner på din arbetstid? Eller jobba hemifrån någon eller några dagar i veckan så att du sparar in restiden?
Det härliga med tid är att vi har alla 24 timmar per dygn, det är upp till oss att fylla det med något väsentligt.
När du har tittat på vad du kan ta bort – fundera då på vad skulle du vilja lägga till?
Om du drar ner lunchen till en halvtimme istället för en timme så har du 2,5 timme över till annat. Köper du matkasse eller hemleverans av mat så kanske du sparar några timmar i veckan. Se det som många bäckar små. Jag vill tex inte jobba 100% och har därför valt att driva eget företag så att jag själv kan bestämma arbetsbördan och lönen.
Hur fördelar du dina 100% pengar idag?
Hur stor del av din ekonomi går till att ”överleva”, dvs grundkostnader för boende, hushåll och nödvändigheter? Kontra hur mycket går i väg till annat som kanske egentligen inte betyder något? Den amerikanska ekonomicoachen Ramit Sethi har en ”conscious spending plan” som kan jämföras med en mycket grov budget. Han hatar budgetar men rekommenderar att man sätter upp ramverk som man håller sig inom. Hans plan ser ut så här:
- Fixed cost, täcker dina kostnader för att överleva men inget mer: 50-60 % av inkomsten efter skatt
- Investeringar, dvs långsiktigt sparande som investeras: 10%
- Sparande, dvs kortsiktigt sparande som kommer användas upp inom några år: 5-10%
- Guilt-free-spending, dvs pengar du kan göra precis vad du vill med: 20-35%
Att minutiöst följa upp en budget passar en viss typ av människor och för er andra kan detta vara ett enklare sätt att få en hälsosam ekonomi när man ändå kan vara extravagant inom vissa områden utan att få dåligt samvete. Genom att i största möjliga mån automatisera de tre första stegen så vet du att du håller den biten och kan då med gott samvete lägga din ”guilt-free-spending” på precis vad du vill utan att fundera på om det är nödvändigt eller. Vill du ladda ner hans plan där du kan fylla i dina egna siffror gör du det här: Conscious Spending Plan – FREE Template – I Will Teach You To Be Rich
När du vet hur du fördelar dina pengar är det dags för nästa steg: bedöm din kostnader utfrån om de ger dig glädje eller ej. Ok, det kan låta hur konstigt som helst men pröva. När jag själv gjorde denna övning första gången så slog det mig hur mycket pengar jag lägger på saker av slentrian istället för att det är något jag vill ha som ger mig glädje. Att vara medveten i sin konsumtion gör hela skillnaden. Några exempel:
- Lägger du för stor del av dina pengar på boende? Se om du kan bo billigare
- Behöver du och utnyttjar du alla medlemskap och prenumerationer du har?
- Är den mat du äter god och ger dig energi och glädje? Om inte, hur kan du ändra det?
- Varför köper du nya saker? För att ersätta något du behöver? För att du ”villhöver”, dvs vill ha men egentligen är den inte nödvändig? För att du är van vid att göra det, tex en ny klänning när du ska på en större fest (istället för att ta något ur garderoben)
Genom att medvetet styra din pengar där du får mest glädje av dem blir livet faktiskt lite roligare! Hur löjligt det än må låta. Ramit Sethi har ett uttryck som jag gärna följer:
”Spend extravagantly on the things you love, and cut costs mercilessly on the things you don’t”.
Om du skär ner på det som inte betyder något så kommer du också att ha pengar över till det som verkligen betyder något och då ha du råd med det. Exempel: för mig är min bil ett transportmedel som tar mig från plats A till B. Det är en liten Peugeot 208 som är 7(?) år gammal och är billig i drift, okomplicerad men saknar komfort, lyx och är ärligt talat ganska tråkig att köra, men….. den är ekonomisk och det prioriterar jag. I veckan var jag ute på tjänsteresa och hade en hyrbil. En sprillans ny Mercedes GLC 300, dvs en flashig SUV med all möjlig teknologi och superläcker. Snacka om körglädje! Jag köpte min bil när den hade gått 600 mil för ca 90 tusen. Mercan kostar ca 600 tusen. Jag kan inte tänka mig att lägga dessa pengar på en bil. Istället har jag aktivt letat efter en ny men billig bil. I gengäld har jag pengar över att lägga på annat som ger mig glädje, dvs jag drar ner på det som inte betyder något för att ha pengar att spendera på det som betyder något.
Vardagsmat är en annan sak som jag är ointresserad av, men helgmat och resor väcker mitt intresse. Så genom att köpa storpack, mat med kort datum och göra storkok är mina matkostnader överlag låga. Det ger mig pengar att äta och dricka lyxigare på helgen samt att det ger ett bidrag till mina resor.
Genom att aktivt styra vart dina pengar ska gå kommer du att kunna få mer ”pang för pengarna”, så titta på vart dina pengar tar vägen idag och fundera över var du skulle kunna skära utan att du skulle sakna det och vad du skulle vilja lägga mer pengar på.
Hur fördelar du dina 100% energi idag?
Energi – ett så himla intressant område! Hur du fördelar din energi kan verkligen göra stor skillnad i ditt liv. Här handlar det om att välja in och välja bort.
Om du tittar på ditt nuläge: om du har 100% energi – vad lägger du den på. Bara för att du lägger mycket tid på något betyder det inte att du lägger din energi där. Vissa saker gör vi med lätthet, då går det åt mindre energi. Andra saker tar kanske inte så mycket tid, men attans vad de suger energi. Det kan vara en kollega på jobbet eller en relation med vän eller partner du har, eller kanske bara en uppgift som du tycker är supertråkig. Om den tar mer energi än den ger är den tärande, dvs inte bra.
Ett tips: titta på alla relationer du har omkring dig. Vilka person fyller på din energitank och vilka tömmer den på energi? Vilka vill du umgås mer med, och vilka skulle du må bra av att minska eller kanske till och med säga upp umgänget med. Bara för att man är släkt innebär det inte att man relationen är braa. Kanske skulle du må bättre av att minska umgänget med föräldrarna/svärföräldrarna eller syskonet.
Jag har personligen valt bort ett antal personer och åtaganden som dränerade mig på energi. Så fort personens namn dök upp i displayen på mobilen så knöt det sig i magen och jag drog mig för att svara. Likaså mötet in organsationer jag egentligen gillade men personerna som ingick i sammanhanget var inte bra för mig. Jag visste att det skulle bli långa samtal som var fyllda av gnäll, skäll eller saker som var fel – utan förslag på hur det kunde bli bättre. Genom att radikalt minska mitt umgänge och välja i vilka sammanhang jag vill verka upplever jag att har bättre kvalitet i relationen med de som jag umgås med och jag ser fram emot samtalen och umgänget. En himla stor skillnad.
Titta även på vilka uppgifter du gör. Vilka uppgifter dränerar dig på energi och vilka gör dig hög på livsglädje?
Något annat som har gjort stor skillnad för mig är att anamma den japanska sorteringsmetoden KonMari på mitt hem. Jag äger, i stort sett, bara saker som ger mig glädje eller jag har nytta av. Detta har medfört en enorm besparing kostnadsmässigt och ökar på min energi då jag alltid vet var saker finns och det inte ligger en massa saker och skräpar över allt. Som en person som tidigare har gått in i väggen tilltalar det avskalade mig. Jag blir stressad när det är för plottrigt. Du kan läsa mer om KonMari i detta inlägg: Rensa hemma och i din ekonomi med Konmari för ett lättare och rikare liv! (pensionsguiden.nu)
Hur fördelar du dina 100% hälsa idag?
Detta är en lite udda fågel i sammanhanget och inte riktigt lika lätt att kvantifiera. Tänk att din optimala hälsa är 100%. För att leva ett långt och friskt liv så behöver du ge dig själv förutsättningarna för det. Om du äter ohälsosamt, röker, lever stillasittande, lever stressigt eller på annat sätt inte tar hand om dig på bästa sätt så ger du inte heller dig själv de bästa förutsättningarna.
Grunden i hälsobiten är att ha sova gott, inte stressa och äta hyfsat regelbundet. På det kan du lägga en nivå av mental och fysisk träning som gör att du mår bra. Ingen säger att du ska bli superidrottare, men genom att ta hand om din kropp och din skäl så skapar du förutsättningar för ett långt och hälsosamt liv.
I mitt fall så är jag en hängiven ryttare och rider en-två gånger i veckan men utöver det så blir det inte mycket motionerande om jag inte schemalägger det. Alla har sina lösningar i hur de kan öka hälsomedvetenhet i sitt liv.
Fundera över hur du öka på din ”hälsosamhet”. Vad behöver du göra för att hamna på en nivå som du tycker är rimlig?
Tips på vad du kan göra för att skapa ett rikare liv
”Ett rikare liv” innebär olika saker för olika människor, men en tolkning är att förenkla och förädla. Ta bort det som inte ger något eller inte känns värt tiden/energin/pengarna och styr om och lägg till mer av det som på riktigt skulle göra ditt liv bättre/rikare.
RikaTillsammans-forumet har en tråd som heter ”Vad kan man göra en gång men som har stor inverkan på livet och livskvaliteten?” som i mångt och mycket jakar in i det vi pratat om idag så här kommer ett gäng tips i från den tråden, vissa är snabbt fixade och andra mer långsiktiga. Se dem som inspiration!
- Sätta ut autogiro på räkningar och månadssparande på sparande/investeringar
- Ha städhjälp
- Skaffa en gedigen utbildning
- Jobbar fyra dagar i veckan
- Bli sambo/gifta sig/skilja sig
- Vara mindre hård mot sig själv
- Köpa diskmaskin/robotdammsugare/tvättmaskin
- Köpa aircondition till sovrummet
- Äga färre saker, speciellt de som kräver löpande underhåll och är kostnadsdrivande
- Förbättra din andning
- Skapa rutiner
- Att inte lägga energi på det man inte kan påverka
- Sluta röka
- Motionera regelbundet
- Skruva ner sina förväntningar
Gå gärna in i forumet och läs tråden i sin helhet.
Nu riktar jag ljuset mot dig…. vad kan du göra för att skapa dig ett rikare liv, i det stora och i det lilla?
Lena Eklund
Jättebra läsning! Och tänkvärd! Detta ska jag ta till mig och jobba vidare med. Tack!
Marlene Ericson
Hej! Gillar hela inlägget och conscious spending plan och undrar om du har gjort någon översättning till procentsatser i svenska förhållanden då vi har automatiska avsättningar till allmän och tjänstepension? Funderar också över hur länge man ska tänkas spara till privat pension när man som jag redan är pensionerad på halvtid…