Skip to main content

Vad gör du om fem år? Forma din framtid

Det är fredageftermiddag. Jag sitter och dricker ett glas rosé på en uteservering vid vattnet tillsammans med min bästa väninna. På gatorna tutar bilar och lastbilar fulla med förfriskade, ystra och förväntansfulla studenter. Jag tittar på dem och ler ett snett leende och blir lite nostalgisk, men är glad för deras skull. Lite blött i ögonvrån det det också… Tänk så förväntansfull, naiv och lyckligt ovetande vi var när vi själva tog studenten. Varken jag eller mina vänner tänkte på morgondagen, än mindre på vad vi skulle göra fem år framåt. Det var ”här och nu” som gällde. Nu är det dock dags för denna generation att ge sig ut i vuxenlivet och jag hoppas verkligen att det kommer att gå bra för dem.

Tillbaka till vår träff: som vanligt täcker våra samtal ämnen högt och lågt, djupt och ytligt. Vad har hänt sen sist, vad händer framöver och plötsligt ställer hon frågan ”Vad gör du om fem år?” Jag blev lite ställd, då vi ofta pratar om vad vi ska göra det närmaste året eller ”sen”, men inte ett antal år framåt. Det är tillräckligt långt fram för att livet kan ha tagit en helt annan riktning men ändå i hyfsad närtid.

Personligen vill jag jobba mindre, fortsätta investera i min relation med min vuxna son men även bli en mer närvarande vän och ha ett mer aktivt socialt liv. Jag behöver hitta hållbara rutiner för att hålla stelheten i min kropp borta. Åldern börjar göra sig påmind och jag är inte längre lika elastisk och rörlig som tidigare. Vintrarna ser jag fortfarande att jag kommer att spendera på varmare breddgrader då jag verkligen ogillar de mörka och kalla vintermånaderna här hemma i Sverige. Sista året har jag inte lagt lika mycket energi på mina investeringar som innan och då det är ett genuint intresse för mig så vill jag att det ska få ta mer tid. Likaså finns ridsemestrar på önskelistan, gärna kombinerad med god mat och gott vin i goda vänners sällskap. Problemet är inte att jag inte vill saker, utan mer att jag faktiskt inte prioriterar upp det. Vardagarna följer varandra och tiden bara rinner i väg. För att få det liv jag vill ha behöver jag kort och gott bli mer disciplinerad och se till att det jag vill göra verkligen blir av.

Grundfrågan ”Vad gör du om fem år?” är en typisk fråga som du kan få på en anställningsintervju och jag tror att de flesta av oss inte har ett sponant svar på den frågan. Många av oss kan till och med känna ett visst obehag inför frågan. Det kan vara svårt att veta. Vi lever i en värld som förändras i ett rasande tempo. Men det är just därför den frågan är så viktig att ställa sig. Den tvingar oss att reflektera över var vi är nu och vart vi vill vara i framtiden.

Frågan kan brytas ner i olika områden; relationer, arbete, ekonomiskt, hälsomässigt etc. Oavsett så handlar det om att inte begränsa sig i sina tankar utan verkligen fundera och kanske till och med drömma förutsättningslöst utan att ta allt för stor hänsyn till var du är här och nu och med tillhörande uppsättning av förutfattade tankar och sanningar om vad som är möjligt just för dig. Släpp det och fantisera på!

Vad vill du med ditt liv?

Innan du kan svara på frågan om vad du gör om fem år, måste du först svara på en annan fråga – vad vill du med ditt liv? Är du nöjd med där du är nu, eller finns det områden som du vill förändra?

Kanske är du nöjd med ditt jobb men önskar mer tid med familjen. Eller kanske vill du byta karriär, starta ett eget företag eller flytta till en annan stad eller land. Kanske drömmer du om att skriva en bok, springa ett marathon, eller bara tillbringa mer tid med dina intressen. Vad det än är, det är viktigt att du identifierar vad du vill med ditt liv.

Tycker du att det är svårt att svara på en så pass stor fråga? Bryt i så fall ned den och fundera på: Vad är du nöjd med i ditt liv idag? Vad är det du absolut inte skulle vilja ändra på?

Likaså: vad är det i ditt liv idag som du inte är nöjd med, som kanske skaver och som du skulle vilja eliminera i ditt liv. Kanske vantrivs du på jobbet, har en ”dålig ekonomi”, är fast i en relation som inte gör dig lycklig eller har en dålig relation med dina föräldrar eller barn. Det kan ibland vara lättare att forma framtida mål utifrån vad man inte vill ha, än vad man vill ha.

Vad gör du om fem år?

Så tillbaka till frågan – ”Vad gör du om fem år?” Ta ett ögonblick att verkligen tänka på det. Hur ser ditt liv ut om fem år? Var bor du? Vad jobbar du med? Hur spenderar du din fritid? Vilka människor är en del av ditt liv? Och mest av allt, är du nöjd och lycklig?

När du har bildat en tydlig vision om hur du vill att ditt liv ska se ut om fem år, kan du börja fundera på de steg du behöver ta för att komma dit. Vilka vanor eller saker i ditt liv behöver du kanske välja bort? Och vilka behöver du välja in för att ditt liv ska bli rikare och mer i linje med din vision?

Livet är en investering

Som jag ofta säger, är livet i sig en form av investering. Du investerar tid, energi och resurser i olika områden av ditt liv, förhoppningsvis med avsikt att få en avkastning i form av lycka, framgång och tillfredsställelse. Och precis som med ekonomiska investeringar, kräver detta att du gör genomtänkta val och strategiska planer.

Vad behöver du välja in i ditt liv? Kanske är det en viss utbildning, mer tid för avkoppling, eller kanske rent av att starta det där företaget du alltid har drömt om. Att välja in dessa saker kan innebära att du måste välja bort något annat – kanske mindre tid framför TV:n, färre långa arbetsdagar, eller kanske att bryta vissa relationer som inte är bra för dig.

Skapar du din framtid?

Vissa människor går igenom livet utan att verkligen ta kontroll över sin framtid. De tar dagen som den kommer, utan att göra några långsiktiga planer eller sätta upp några specifika mål. Men om du vill skapa ett liv som du älskar, ett liv som verkligen är i linje med dina värderingar, drömmar och önskningar, då behöver du vara proaktiv och skapa din framtid.

Det är det som frågan ”Vad gör du om fem år?” handlar om. Den handlar inte bara om att föreställa sig en framtid, utan att aktivt skapa den. Så ta några minuter att verkligen tänka på den här frågan. Fundera över vad du vill med ditt liv, och vad du behöver göra för att skapa den framtid du drömmer om.

Slutligen, kom ihåg att det är okej att inte ha alla svar just nu. Det viktiga är att du börjar fråga frågorna och fundera över svaren. För det är genom reflektion och planering som vi kan skapa det liv vi verkligen vill ha.

Så, vad gör du om fem år? Vilket liv vill du skapa för dig själv? Jag ser fram emot att höra dina tankar och reflektioner.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *