Vad är en generationsfond och hur fungerar den?
En generationsfond är en fond som anpassar risken i fonden utifrån hur gammal du är. Fondtypsmässigt så klassas den som en blandfond, dvs den innehåller både aktier och räntor. Detta kan ske genom att den köper enskilda aktier och räntepapper, vilket till SPP gör med sina generationsfonder eller genom att de investerar i aktiefonder och räntefonder, vilket tex Länsförsäkringar gör.
Aktier vill vi ha för att få del av bolagens vinster, utdelningar och värdetillväxt. I snitt avkastar börsen ca 8%/år (dvs i genomsnitt under en längre period, under enskilda år går det både bättre och sämre). Om du har 100 kronor i en aktie eller aktiefond så uppskattas den att vara värd 108 kronor efter ett år. Räntor vill vi ha för att slippa drabbas av börsens vildaste nedgångar, tex som i år. De fungerar som en krockkudde och dämpar fallet/nedsidan. Nackdelen är att de sällan ger någon större avkastning utan det brukar bli någon procent eller två per år. Dåliga år så går de några procent back istället. Om vi lever i en normal värld så har vi en inflation på 2% och har vi då räntefonder så kommer vi nästan att kunna behålla vår köpkraft. Sen finns det olika typer av räntefonder, där de mer riskfyllda kan ge större avkastning men det kan vi fördjupa oss i vid ett annat tillfälle.
Fördelar och nackdelar med generationsfonder
Den stora fördelen med en generationsfond är att det är så himla enkelt att ha den. Du slipper tänka på att du borde byta fonder till mindre risk när du blir ändre utan omfördelningen sker helt automatiskt. Kanske har du valt fonder när du var 30-40 år, fonder med ganska hög risk och när du sen blir äldre tänker du inte på att du borde dra ner på risken utan sitter med fonder med för stor risk. Det slipper du helt när du har en generationsfond. Omfördelningen sker helt automatiskt!
En annan fördel är avgiften: den är ofta väldigt låg.
Nackdelen med vissa av generationsfonderna är att de inte har 100% aktier upp till 55 år, utan alltid har en mängd räntor. Detta gör att du kan gå miste om avkastning.
Fördelning mellan aktier och räntor i en generationsfond
Generellt sett så brukar man säga att du ska ha 100% aktiefonder tills du fyller 55 år och sen stegvis dra ner på risken. Rent praktiskt innebär det att du går från att ha 100% aktier till att en mindre andel aktier och istället mer räntor. Ju äldre du blir desto mer mindre aktier har du och desto mer räntor har du. SPP har en ”Generationskalkylator” som ger exempel på hur omfördelningen sker beroende när du är född. Du hittar den här: Generationsfonder – SPP | spp.se På samma sida kan du även göra din egen fördelning om du tex vill ha mer aktier under en längre tid. Då
Premiepensionens generationsfonder
I Premiepensionen finns tre kategorier av generationsfonder:
- Mindre än 10 år till pension
- Mer än 10 år till pension
- Åldersanpassat.
Den åldersanpassade är AP7 Såfan som viktar ner utfrån din exakta ålder. De övriga är mer generella, tex Nordea Generationsfond 60-tal.
Hur står sig AP7 Såfa mot de andra generationsfonderna?
I nedanstående jämförelse har vi alla fonder för 80-talister + den åldersanpassade AP7 Såfa. AP7 Såfan innehåller 100% av AP7 Aktiefond så länge man är under 55 år, så det är den som är med i jämförelsen.
Resultatet är tydligt: AP7 Såfan har presterat betydligt bättre än de övriga fonderna. AP7 har gett 13,7% i avkastning i snitt de senaste 5 åren. Sämst är Swedbank Robur Transfer 80 som bara kommer upp till 9,2%. Skälet till AP7 Såfas resultat är:
- den innhåller 100% aktier medan tex SPP Generation 80-tal bara innehåller 90% aktier.
- AP7 Såfa har en så kallad hävstång på 25%, dvs de kan handla aktier för 125 kronor trots att de egentligen bara har 100 kronor att handla för. Det gör att när börsen går bra (som den har gjort de senaste åren så kommer den att gå upp mer än de andra som bara har 100 kronor att handla för).
Bästa generationsfonderna
Tittar vi hos Morningstar och använder oss av deras 10-åriga historik ligger följande fonder i topp:
- Pension 2021-2025: Länsförsäkringar Sparmål 2025: 8,84%/år
- Pension 2026-2030: Nordea Generationsfond 60-tal: 10,78%/år
- Pension 2031-2035: Handelsbanken Pension 60 Aktiv: 11,44%/år
- Pension 2036-2040: Nordea Generationsfond 70-tal: 11,04%/år
- Pension 2041-2045: Handelsbanken Pension 70 Aktiv: 12,11%/år
- Pension 2046+: Handelsbanken Pension 80 A12: 12,11%/år
Så dessa kan vara något att kika på om du sparar i din tjänstepension eller privat. När det gäller Premiepensionen så är AP7 Såfan fortfarande bästa valet. Den har avkastat hela 15,87% i snitt per år de senaste 10 åren. När det gäller de kollektivavtalade pensionerna är det inte givet att ovanstående fonder är bästa valet, utan kolla gärna in entréfonderna nedan.
Entréfonder, de kollektivavtalade förvalsfonderna
När vi pratar kollektivavtalade tjänstepensioner så finns det ett fondalternativ man får initialt, precis som vi i Premiepensionen får våra pengar placerade i AP7 Såfa tills vi gör egna val. Detta alternativ kallas entréfonder och är generationsfonder som anpassar sig utifrån din ålder. Vet du inte vilka fonder du vill välja så är en entréfond alltid ett bra alternativ. Du kan kika in hos Konsumenternas för att jämföra hur de har presterat historiskt och även se deras innehav och aktieandel. Oberoende jämförelser från konsumenternas.se | Konsumenternas
Bäst avkastning på 10 år inom de stora pensionsavtalen är:
- För ITP: Handelsbanken Liv 17,7%/år
- För SAF-LO: Handelsbanken 14,4%/år
- För AKAP-KL och KAP-KL: Lärarförsäkringar 14,7%
- För PA-16: Swedbank: 17,0%/år
Källa: Konsumenternas.
Tips och tricks
- Jämför de olika generationsfonderna för din årsgrupp eller ditt kollektivavtal med varandra och titta hur stor aktieandel de har vid olika åldrar så att du får en som passar din riskvilja.
- Om du vill ha en generationsfond men vill öka aktieandelen så kan du antingen kliva upp en generation, tex om du är född på 60-talet så kan du välja en generationsfond för 70-talister alt ha två generationsfonder, tex att du väljer att lägga 40% av kapitalet i den för 60-talister och 60% i den för 70-talister.
Äger du någon generationsfond?
Lisa
Tack för intressant information! Var på Konsumenternas kan man hitta den där sammanställningen av vilket bolags entrélösning som gått bäst senaste 10 åren? När jag använder deras verktyg för jämförelse finns inte siffror för alla bolagen med (på 10 år). Hittar nyheten på Handelsbankens sida också men skulle vilja läsa den ursprungliga nyheten som Konsumenternas kom med.