Skip to main content
Collectum

Unna dig en Pensionsgenomgång!

Dela vidare

Tycker du att det svårt att överblicka din pensioner och vet inte om du har gjort ”rätt” val? Du kan vara lugn, du är långt i från ensam. Ett första steg är att logga in på minPension.se för att se hur det ser ut totalt sett. Du hittar dem under ”Intjänad pension” och sen klicka dig vidare in på de olika områdena. Här bör du hitta alla dina pensioner. Det är sen det roliga börjar – att kika på varje pension och bedöma dem. Det är dock lättare sagt än gjort och därför erbjuder Pensionsguiden en hjälpande hand i form av en Penesionsgenomgång, dvs att vi tillsammans går igenom dina pensioner. På så sätt får du kunnig och kompetent hjälp samt tips och råd från någon utomstående.

Vad är syftet med en Pensionsgenomgång?

Det  yttersta syftet är att du ska känna dig trygg och konfident med att de val du har gjort för dina pensioner är det bästa eller åtminstone tillräckligt bra för att du ska kunna slippa oroa dig för dem och kan ägna dig åt roligare saker. Du kan se det som en storstädning där vi grundligt tittar på alla dina försäkringar och vrider och vänder på var och en av dem och ser om de kan optimeras. Är du nära pension kan det vara så att fokus ligger på uttagsplaneringen; hur mycket får jag i pension och i vilken ordning ska jag ta ut försäkringarna?

Hur går en Pensionsgenomgång till?

Genomgången sker live via Microsoft Teams (eller Zoom om du föredrar det). Innan mötet så får du ett frågeformulär att besvara. Det hittar du  här. Syftet med formuläret att är att få reda på så mycket information som behövs för att genomgången ska bli så bra som möjligt.

I motsats till en vanlig genomgång med din rådgivare på din arbetsplats eller din banktjänsteman är att det är du och hela din ekonom som är i fokus, inte dina försäkringar hos bank A. Det är heller ingen risk att jag skulle försöka få dig att välja det bolag som jag får mest provision av – för jag är oberoende och får inte provision för detta. Min inkomst kommer endast från det du betalar.

Det är ointressant att optimera en enskild försäkring för allt hänger ihop, tex:

  • har du stort privat sparande på börsen kan det vara läge att ta lägre risk i din pension.
  • har du en tror del förmånsbestämd pension (som beror på din slutlön) så kan du ta större risk i ditt privata sparande och i dina andra försäkringar. Likaså om du tillhör ett pensionsavtal som säger att du MÅSTE ha 50% traditionell försäkring.
  • har du en familj som är beroende av dig behöver du fundera på hur de ska klara sig när du inte längre finns. Har du ett stort privat sparande, så är kanske inte återbetalningsskydd på dina försäkringar nödvändigt.
  • har du nära till pension bör du dra ner på risken, men din syn på risk bör styra hur mycket du ska dra ner. Ska du välja en tradtionell försäkring precis innan du går i pension eller är en blandfond med både aktier och räntor ett bättre val?
  • kommer du att få låg pension så kanske du vill jobba längre för att få mer pension och dra nytta av det förhöjda jobbskatteavdraget eller så äger du ett boende och kan tänka dig att sälja det för att få loss pengar tills du blir pensionär.

Rent praktiskt så går mötet till så att du får berätta lite om dig själv och sen så går vi igenom de olika delarna och diskuterar vilka alternativ du har, om du kan flytta din pension och vilka fondval du har. Detta är inte ett tillfälle där jag kommer att säga ”gör si, gör så”, utan detta är en icke licenspliktig rådgivning där vi samtalar och jag berättar om vilka val du har och dess konsekvenser. Du kommer att få tips och råd utfrån just dina förutsättningar. Eventuella beslut om ändringar är alltid DINA!

Detta är DITT tillfälle att få svar på dina frågor så det är du som styr mötet. Är du yngre ligger fokus sannolikt på värdeökning, medan om du är nära pension så ligger nog uttagsplanering högre upp på agendan. Då kan det vara så att vi tillsammans skapar en uttagsplan åt dig på minPension som du sen kan luta dig tillbaka mot och använda när du väl ska börja ta ut din pension. Där framgår det vem du ska kontakta och när.

Ett par dagar efter mötet så får du ett protokoll där vi det framgår vad vi har diskuterat.  Många gånger resulter mötet i att du behöver undersöka saker och ting och det kan i sin tur ge upphov till följdfrågor. Har du uppföljande frågor inom den närmaste månaden så är det bara att kontakta mig så hjälper jag till.

Vilket resultat kan jag förvänta mig?

Efter genomgången kommer du att ha en bra insikt om dina valmöjligheter. Du har dessutom fått en översyn av din pension och din ekonomi. Oavsett om du vill vara aktiv med din pension eller bara göra initiala val så kommer detta att vara ett tillfälle som kommer att förändra din ekonomi på lång sikt.

Vad tycker tidigare klienter?

”Pensionsgenomgång

Jag är jätteglad att jag tagit hjälp av Monica när det gäller genomgång inför pensionen. Det var mycket inspirerande och klargörande. Fick tips om förändringar och hur jag kan tänka.
Nu har jag genomfört det vi pratade om.
Har också blivit peppad att hålla bättre koll. Får mycket tips genom Pensionsguiden och Monica. Rekommenderar varmt att ta hennes hjälp.

Eva”

Fler omdömen hittar du här: Omdömen om Pensionsgenomgången eller rådgivningen – Pensionsguiden

Vem passar detta för?

En typisk kund har ca 15-3 år kvar till pension, men saknar tiden eller intresset för att själv sätta sig ner och läsa på. Är du en person som bara vill ha det fixat så är detta rätt för dig. Det är också ganska vanligt att barn köper detta i gåva till sin förälder eller att man köper det till sin partner. I de fallen finns färdiga presentkort.

Vill du ha stöttning och göra arbetet själv så är femveckorskursen ”Ta kontroll över din pension” ett bättre alternativ. Då får du all kunskap du behöver för att själv kunna göra denna genomgång och du har tillgång till mig och dina kurskamrater under hela perioden. Du kan läsa mer om kursen på kurssajten.

Har du specifika frågor och känner att en Pensionsgenomgång är för omfattande kan du istället boka en timme tillsammans med mig. Priset är då 2 450 kronor och du bokar det i bokningskalendern.

Fakta

Målgrupp: Privatpersoner (är du företagare och vill ha en genomgång kan du boka med timtaxa för företagare, kontakta oss så löser vi det).

Pris: Pensionsgenomgången kostar 4 150 kronor och betalas inom 24 timmar efter bokning.

Bokning: Du bokar din plats i bokningskalendern som du hittar här.

Ombokning: Du kan omboka utan kostnad 24 timmar innan mötet

Presentkort: Vill du ge bort Pensionsgenomgången som present eller julklapp kan du köpa ett presentkort. För köp: mejla oss.

 

Har du frågor om Pensionsgenomgången eller någon av de andra tjänsterna är du välkommen att kontakta oss.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *