Skip to main content

Topp 10 PPM-kontona 2023!

Hur gick det med din premiepension förra året? Satsade du på techfonder så tillhörde du helt klart vinnarna. Av de sex bästa presterande fonderna 2023 så är hittar vi fem teknikfonder i topp. På sjätteplats trängde sig en Europa-fond in. På första plats hittar vi Swedbank Robur Technology med en uppgång på över 50%. Det är en teknikfond som investerar globalt. Förvaltare är Kristofer Barrett som har förvaltat fonden sen 2020. De fyra största innehaven är: Broadcom, Microsoft, NVIDIA och Taiwan Semiconductor.

Han förvaltar även succéfonden Swedbank Robur Globalfond som avkastat hela 187% de senaste fem åren. För att få lite perspektiv så har globala indexfonder gett cirka 100% under samma tidsperiod – vilket också är ett himla bra resultat. Swedbank Globalfond finns med i några entréfonder inom den kollektivavtalade tjänstepensionen; Swedbank Generation ITP, Swedbank KAP-KL samt Swedbank Generation Flex. Vill du investera i Globalfonden så gör du det bäst via din kollektivavtalade tjänstepension för då kan handla den som en del i entréfonden eller som andelsklass I, dvs den heter Swedbank Globalfond I och kostar typ 0,20-0,40% jämfört med om du köper den privat för då kan du bara handla andelsklass A som är för privatpersoner. Då hickar fondförvaltningsavgiften upp till 1,25%. Du kan läsa mer om andelsklasser här: Frågor och svar – andelsklasser i Swedbank Roburs fonder | Swedbank Robur

Vill du läsa mer om Kristofer finns det en länk här: I huvudet på en stjärnförvaltare – Aktiellt (swedbank-aktiellt.se)

Uppdatering 18 januari: Kristofer lämnar Swedbank. https://www.realtid.se/telegram/swedbank-roburs-kristofer-barrett-lamnar-fondjatten-nytt-uppdrag-i-london/ 

Om du tillhörde en av de ca 5,7 miljoner personer som har AP7 Såfa och är max 55 år eller har AP7 Aktiefond (vi är totalt 8,3 miljoner premiepensionsinnehavare) så gick det riktigt bra för dig också. Den gav 19,9% avkastning under förra året och landade in på plats 54 av de 454 fonderna vi kan välja mellan på i Premiepensionen.

Bästa premiepensionskontona!

Hade detta varit en kvällstidning så hade detta stått på löpsedeln, allt för att dra till sig klick. Jag vet att det finns ett stort intresse av att se hur mycket pengar går att göra i Premiepensionen och jag har under ett antal år presenterat statistik över de 10 konton som har högst värde, men varje år så är som bäst en kvinna med i toppen så jag väljer att även presentera en ”10 kvinnor ägda av kvinnor”-lista också.

Tittar vi på de tio som hade mest pengar på sitt konto den sista december 2023, så ser det ut så här:

Att ha skrapat ihop nästa sex miljoner är galet bra! Hatten av! I kolumnen ”Avkastning 2023 samt snitt” visas avkastningen för 2023 först och snittavkastning sen start inom parentes.  Det är kul att se att nästan samma personer återkommer år efter år på listan, de är bara ett år äldre men bor fortfarande i samma kommun. 🙂 Förra året låg Uddavalla-mannen också i topp, men hade då ”bara” 5 090 000 kronor.

Som du ser ovan är det klent med kvinnor. De tio kvinnor som har presterat bäst är dessa:

Kvinnan i topp fanns inte med på förra årets lista. Då det bara finns en fond som har presterat så bra är sannolikheten stor att hon har haft Swedbank Robur Technology (om hon inte har hoppat runt och bytt). Kvinnan på andra plats är också helt ny. Stockholmskvinnan på plats 6 låg i topp förra året.

Tittar vi statistiskt sett så presterar de som väljer egna fonder sämre än de som ligger kvar i förvalet, men ingen regel utan undantag. Stort grattis och bra jobbat!

Hur ligger du till i PPMen?

Nå, hur ligger du till? Logga in på Pensionsmyndigheten.se och scrolla ner tills du kommer till ”Din premiepension”. Kika på ”Värdeutveckling X% i snitt per år sen start”. Den procenten kan du jämföra med alla andra i bilden nedan:

Börsen avkastar i snitt 7-8% per år och vi kan se att många ligger just kring 6-10%. Har du legat i AP7 familjen (Såfa, Aktiefond eller Räntefond eller det tidigare förvalet är snittet 7,9%, men om du har haft AP7 Såfa och är under 55 år eller har AP7 Aktiefond så har du haft en snittavkastning på hela 15,3% sen den startade 2010. Det är riktigt bra.

För majoriteten av oss är AP7 Såfa det bästa valet i Premiepensionen. Även om det uppenbarligen finns en minoritet som lyckas bättre. Så är det så att din avkastning är lite lägre än snittet så fundera på om det inte är bättre att byta till AP7 Såfa.

 

Allt gott!

Din pensionscoach Monica

 

 

 

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *