Skip to main content

Test: Vilka är dina ”sanningar” om pengar?

Vare sig du är medveten om det eller ej så bär du på osynliga ”money scripts”, dvs tankar eller ”sanningar” som gör att du agerar på ett visst sätt när det gäller ekonomiska beslut. Dessa sanningar kommer ofta från våra föräldrar som i sin tur fått dem från sina föräldrar. Vi är oftast inte medvetna om att vi har dem, men de gör att vi agerar på ett visst sätt. Det är inte så att de ens behöver vara sanna, men undermedvetet är de sanna för oss.

Ibland kan dessa tankar vara av godo, men ibland är de mindre bra. Jämför till exempel ”sanningen”:  ”Jag kommer aldrig att ha tillräckligt med pengar” med en positivare tanke ”Jag har inte så mycket pengar just nu, men jag vet att jag kan ändra på det”. Vilken av tankarna tror du kommer att hjälpa dig att skapa möjligheter till ett rikare liv?

”If you say so” – det blir som du tänker

En vän till mig brukade ofta säga ”If you say so” när någon gjorde ett uttalande om hur något skulle bli. Intialt kan man tycka att det är lite provocerande och nonchalant uttryckt, men det hon menade var att tankens kraft är stark. Om vi intalar oss dessa ”sanningar” så är det också stor chans att de blir självuppfyllande profetior. Om du förutsätter att du inte kommer att lyckas så ger du dig själv inte heller förutsättningarna för att lyckas och du kommer med största sannolikhet att få rätt i din kommentar. Exempel:

 1. Åh, det där jobbet vore drömmen, men det kommer säkert att vara massor av andra som är mer kompetenta än vad jag är….
 2. Idag ska jag åka och handla kläder, men jag lär inte hitta något, det gör jag aldrig.
 3. Jag är inte bra på ekonomi
 4. Spara är tråkigt
 5. Jag har inte råd

Om vi i stället vänder på det hela och tror att allt är möjligt, inte nödvändigtvis lätt men möjligt, så skulle det kunna låta så här:

 1. Åh, det där jobbet vore drömmen. Det ska jag söka och jag ska göra allt jag kan för att visa att jag är kompetent och att min ansökan och intervju blir lyckad. Nu måste jag fundera ut hur jag gör det. Vem känner jag som kan hjälpa mig med det?
 2. Idag ska jag åka och handla en vinterjacka och ett par skor. Jag ser fram emot att titta i nya butiker jag inte har varit i innan och jag tänker be personalen om hjälp. De kommer att ha koll på utbudet och kommer säkert att komma fram med något nytt och intressant som jag annars inte skulle ha hittat.
 3. Jag behöver utveckla min ekonomiska sida så att jag kan skapa möjligheter för att leva det liv jag vill leva – både nu och i framtiden. Även om jag inte kan så mycket idag så är jag lättlärd och motiverad så det här kommer att gå jättebra.
 4. Jag längtar efter att kunna åka till Mexico med sonen igen. Att få ligga på stranden i den varma solen, bada i havet och bara ta dagarna som de kommer. Jag kan verkligen känna den där pirriga känslan när vi landar och kliver av planet och värmen slår emot oss. För varje månad jag sparar, desto närmare kommer vi resan. Mitt sparande blir som en mätare på hur nära vi är att få åka iväg, så det är riktigt kul att se hur pengarna växer på kontot. För mig är resan värd mer än att ha pengar idag.
 5. Hur får jag råd?

Vilket låter mest tilltalande och peppar dig att genomföra det hela? Du förtjänar att lyckas och det är upp till dig att ”Set yourself up for success!”, dvs skapa de förutsättningar som krävs för att få ett bra resultat.

Vilka är dina ”sanningar” om pengar?

Våra tankar/sanningar om pengar kommer ofta från våra föräldrar – det kan vara något de har sagt eller hur de betedde sig kring pengar. Dessa tankar kommer i mångt och mycket att styra våra finansiella beslut. Om du är uppvuxen med att ”pengar växer inte på träd” så är risken stor att du omedvetet skapar ett bristtänk kring pengar. Detta bristtänk tar sig vanligtvis två uttryck, antingen sparar du frentetiskt och har svårt att spendera (”den som spar han har”, eller så är du andra ändan av vågskålen och bränner pengar i rask takt för du vet att du ”förtjänar det, eftersom det har varit så knapert innan” eller ”de kommer ändå att ta slut”.

Vilka sanningar om pengar växte du upp med? Hur pratade ni om pengar hemma? Är du en spara eller slösa? Fundera på vad som ligger bakom ditt svar.

Här är några vanliga ”sanningar” som vi matas med:

 • Pengar växer inte på träd
 • Pengar är roten till allt ont
 • Jag kan inte spara för att vill leva livet nu. Att spara skulle inkräkta på mitt liv.
 • Spara är tråkigt
 • Man vet aldrig vad som händer i livet så jag tänker inte spara.
 • Jag förtjänar inte pengar
 • Pengar skulle lösa alla mina problem
 • Jag kommer aldrig att ha tillräckligt med pengar
 • Om du inte kan betala kontant, ska du inte köpa det
 • Den som är satt i skuld är aldrig fri

Som du ser så är det ofta negativa kopplingar till pengar. Men det behöver inte vara så…. du kan ändra ditt tankesätt om du är medveten om vilka sanningar du matar din hjärna med och aktivt arbetar med att skapa ett nytt förhållningssätt till pengar. Allt behöver inte vara svart eller vitt, tex att spara nu behöver inte att du ska leva i tagelsäck och knappt ha mat på bordet. Du kan spara lite idag för att få ett bättre liv i morgon genom att göra mindre förändringar i ditt spenderande idag.

Fyra ”money scripts”

Bradley Klontz är en känd psykolog med inrikting på finansiella beteenden och han har studerat vilka beteendemönster vi har kring pengar. Studien publicerades i Journal of Financial Therapy. I resultatet grupperade han dessa mönster i fyra olika områden:

 1. Money Avoidance / Undvikande av pengar
  Här är pengarna roten till allt ont. Du förknippar pengar med ångest, status, respekt men ändå en släng av längtan. Att ha lite pengar är en dygd, du kan  ha svårt att be om löneökning och känner kanske inte att ”förtjänar” ha ha mer pengar. Du kan tycka att rika människor är giriga. Tillhör du denna grupp är det stor sannolikhet att du omedvetet kommer att ta beslut som resulterar i att du kommer att ligga kvar på en låg ekonomisk standard.
 2. Money Focus/ Pengafokusering
  Alla problem kan lösas med pengar. Även lycka står i relation till hur mycket pengar du har. Du fokuserar på pengar men känner ändå att du aldrig kommer att kunna ha tillräckligt med pengar. Du har sannolikt en låg nettoförmöghet och kan även ha kreditkortsskulder. Om prioriterar ofta arbete före din familj.
 3. Money Status / Pengar ger status
  Du bedömer ditt egenvärde utifrån hur mycket pengar du har. Här är det stora huset, bilen och statusprylar som gäller. Du vill inte vara sämre än grannarna, syskonen eller arbetskamraterna, så när lönen ökar – ökar du din livsstil. Risken är också att du spenderar mer än du kan. Spara är inte din grej.
 4. Money Vigliance / Sparsam och försiktig med pengar
  Du är sparsam, lever frugalt och är mer inriktad på att köpa det du behöver, inte så mycket det du vill ha (om du ens tänker tanken på vad du vill ha). Du kan behöver öva på att spendera på dig själv utan att få dåligt samvete.Du gör en naturlig koppling mellan mer arbete och mer pengar. Det är viktigt att vara skuldfri och du kan se ner på de som har spenderbyxorna på sig. Att handla på kredit är inte din grej.

Dessa grupperingar är superintressanta och jag misstänker att du redan har börjat ana vilken eller vilka grupper du tillhör. Det roliga är att du behöver inte fundera, utan du kan själv göra Bradley Klotz ”Money Script”-test.  Testet är på engelska men det är inte svår engelska, så jag rekommenderar att du provar det. Det är gratis (då fler svar ger mer indata till hans forskning). När testet är klairt så kommer du att få en detaljerad rapport med resultatet inklusive förslag på hur du kan hantera eventuella tankar som kan vara hindrande för dig.Kanske kommer du att få en bättre förståelse för din relation till pengar och kan, om du vill, hitta förhållningssätt som kommer att hjälpa dig bättre.

Här är ett exempel på några av frågorna du kommer att få besvara:

Testet är vetenskapligt, men se det som en kul grej och ta med dig de delar som är relevanta för dig. Ett tips är att inte tänka för mycket på frågorna, utan svara spontant. Har du en partner som har ett helt annat sätt att se på pengar kan du be personen att göra testet. Jämför sen era resultat och få en bättre förståelse för varför ni agerar som ni gör när det gäller er ekonomi.

Till testet: Klontz Money Scripts Test (bradklontz.com)

Mitt resultat och mina tankar

Självklart har jag svarat på alla frågor i testet och mitt resultat var inte helt oväntat, men ändå intressant att se. Poängskalan är:

 • Tre eller mindre: Inga problem
 • Tre – fyra: Titta gärna på några av de förslag som ges
 • Högre än fyra: Titta gärna på ett flertal av de förslag som ges

Mina höga poäng på pengafokus och sparsamhet är ”spot on”. När jag växte upp upplevde jag att pengar var en bristvara och jag är fostrad i att ”vill du ha något får du jobba ihop det själv”. Detta gjorde att jag skaffade mitt första sommarjobb när jag var 12 år och jag har sedan dess alltid jobbat mycket för att få in pengar. Pengar som jag i rask takt spenderade på allt möjligt möjligt.

När jag gjorde ”karriär” så jobbade jag mycket och bekräftelsen bestod främst i en bra lön. De långa arbetsdagarna gjorde att jag hade mindre fokus på min familj. Idag vet jag bättre och fokuserar mer på min familj och att njuta av den tid vi har tillsammans. Pengar är idag en möjliggörare, men i övrigt mindre intressant, men uppenbarligen säger mina svar något annat…..

Efter min utbrändhet valde jag att fokusera på att bli självständig för att i alla lägen kunna klara mig själv och då blev sparsamheten den första delen jag stärkte upp. Idag faller sig sparandet naturligt, men att spendera faller inte lika naturligt. Vad har jag för nytta av att ha sparat pengar på hög för att sen vid någon tidpunkt dö? Jag jobbar idag på att spendera pengar på det som ger mig glädje. Dessutom utan dåligt samvete, vilket inte är det lättaste.  I den positiva vågskålen är det också sparsamheten som har gjort att jag har ett ”fuck-off”/frihetskapital som gör att jag kan välja vad jag vill göra på dagarna. Så detta upplever jag inte är något inbyggt i generationer, utan något jag själv har lagt mig till med.

Jag ser fram emot att höra vilket resultat du fick och hur du tänker kring resultatet. Hur kan du använda resultatet till att rensa bort ”sanningar” som inte gagnar dig och vilka nya sanningar vill du lägga till i stället? Dela med dig i kommentarsfältet eller mejla mig på kontakt@pensionsguiden.nu

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *