Skip to main content

Ta kontroll över din ekonomi och skapa en budget!

Är du ofta stressad över din privatekonomi eller orolig för att pengarna inte ska räcka till dina utgifter? Då tycker jag att du ska spana in detta inlägg extra noga.

Hur skulle det kännas om du hade större marginaler i din ekonomi? Att vara trygg i förvissningen om att pengarna räcker till det som behövs och att du även kan hantera oförutsedda utgifter. Är det något du vill, så behöver du skapa en ekonomi som möjliggör det. Vet du hur du spenderar dina pengar eller har de en tendens att försvinna lika snabbt som de kommer in på kontot?

Djupdyk i din ekonomi

Svajar du det minsta på svaret så tycker jag att du ska kavla upp ärmarna, leta upp lönespecar och kontodrag och göra en djupdykning i din ekonomi. Mitt tips är att du spårar alla kostnader du haft, inte bara under de senaste månaderna utan under det senaste året. Ett helt år, det kommer att ta evigheter kanske du tänker. Mitt svar är ”Ja det blir bäst med minst ett år, för då får du fram ett genomsnitt av årets kostnader. Då hittar du även kostnader som bara betalas en gång per år eller säsongsbetonade kostnader (tex hemförsäkring, julklappar eller semester)”. Vill du kunna öka ditt sparande eller få pengarna att räcka till annat än det gör i dag behöver du ha koll på hur du spenderar dem idag. Följ pengarna och se vart de tar vägen.

Verktyg

Det finns en uppsjö av appar, excel-ark och webbsidor som underlättar detta arbete. Hos många banker ingår det en enklare funktion för att gruppera kostnaderna.  Själv använder jag mig av Excel vilket fungerar utmärkt även om det är lite pilligt. Du hittar en mall längre ner i inlägget. Se till att skapa tillräckligt många kostnadsgrupper så att du lätt kan se vilka som drar iväg. Om du brukar använda kontanter så är det svårt att i efterhand se vart de har tagit vägen så om du vill ha stenkoll på vart dina pengar ta vägen: använd kort. Har du en kostnad som heter ”Övrigt”? Då är du långt ifrån ensam. Tyvärr har den posten en tendens att bli ett svart hål, så det bästa är om du kan dela upp den i flera namngivna poster i stället även om det det säkert kommer att finnas kvar en liten skvätt.

Är kostnaden bra eller dålig?

När du har sammanställt dina siffror så finns det säket några poster du på en gång kan tycka att den är för hög eller att den är onödig. Mitt tips är att du går igenom alla poster. Värdera om du tycker att det är värt att lägga den summa pengar du gör på en viss utgift. Är det rimligt att dina kläder kostar 1500 kronro i månaden eller att matkonton är på 6 000 för två vuxna? Fundera över vilka utgifter som har gett dig glädje och energi? Vad vill du ha mer av och vad kan du utan saknad minska på eller helt ta bort? Vill du ha stora ändringar så kommer det troligtvis bli lite tuffare att genomföra det, men det är bara du som kan bedöma om det är värt det. Livet är till för att levas, så välj en rimlig nivå! Genom att vara snål med det som inte ger någon glädje kan du skapa utrymme i din budget för det som du vill ha mer av!

Skapa en budget

När du vet hur mycket du spenderar är det dags att lägga upp en budget. Ett bra utgångsläge kan vara vara att titta på hur det har sett ut historiskt och justera utifrån hur du vill ha det. Att skapa en budget är en bra början i att ta kontroll över sin ekonomiska situation.

Tycker du att det är svårt att bedöma hur mycket pengar som det är rimligt att lägga på olika saker kan du ta hjälp av Konsumentverkets ”Koll på pengarna”. Den är lättläst och innehåller jämförelsesiffror. En ensamstående i storstan som äter alla mål hemma har en budget på ca 8 000 kronor/månad + boende. En familj på två vuxna och två barn landar på ca 17 000 kronor + boende. Det är alltså inga extravaganser medräknade där inte.

När det gäller boendekostnader så låg snittkostnaden för boende år 2020 på 21,5% enligt SCB.

Hur mycket bör jag spara?

Se till att även budgetera för ditt sparande. Hur mycket ska man spara? Hur mycket ska man spara till pensionen? En vanligt riktlinje för det totala sparandet är 10% av inkomsten efter skatt, men ju mer desto bättre. Skilj också på kortsiktigt sparande och långsiktigt sparande. Det kortsiktiga är ofta till en resa, ny bil eller annat. Det är egentligen INTE ett sparande utan en periodisering av dina kostnader. Så denna typ av sparande bör vara medräknat bland dina vanliga kostnader och bör inte räknas med bland dessa 10%. De 10% bör vara långsiktigt, tex pension. Om du vet med dig att din pension blir låg så är det bra att spara mer.

Se även till att automatisera ditt sparande så ökar du sannolikheten att det blir av.

Följa upp budget

Att analysera dina kostnader och skapa en budget är en bra bit på väg. Se nu till att du även följer upp kostnaderna och intäkterna löpande, tex varje månadsskifte. Gör du det för sällan är det svårt att komma ihåg de utgifter som inte är så väl specificerade. Med tiden kommer du att ha bra historik och kanske till och med känna dig trygg i att du har koll på ditt spenderande och inte längre har någon nytta av att budgetera och följa upp.

Här hittar du budgetmallen du kan använda för att registrera dina kostnader och intäkter: Budgetmallen

Stort lycka till!

/Monica

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *