Facebook Pixel
Skip to main content
100 baggers, Christopher Mayer, aktiestrategi, aktieböcker

Aktiestrategi: 100 baggers – aktier som avkastar 100 gånger insatsen!

Jag är en hejare på att köpa aktieböcker, men usel på att läsa dem. I höstas drog jag därför igång en bokutmaning i Facebook-gruppen. Den gick ut på att man skulle läsa valfri bok inom tre månader. Jag valde boken 100 baggers – stocks that return 100-to-1 and how to find them skriven av Christopher Mayer. Jag tycker att det är kul att investera i aktier, men pga tidsbrist så lägger jag inte så mycket tid på aktier som jag skulle vilja. Så detta inlägg är en beskrivning av boken och de viktigaste punkterna inklusive en lista med svenska aktier som skulle kunna bli 100-baggers med tiden.

Ursprunget till denna bok är en studie av Thomas W. Phelps där han tittade på framgångsrika amerikanska aktier under perioden 1932-1971. Thomas hittade över 365 aktier som hade ökat så pass mycket att de kvalade in som en 100-bagger, dvs att under denna tidsperiod avkastade 100 gånger mer än inköpspriset. Vi pratar om aktier där en investering på 10 000 kronor över tid blir värd hela 1 000 000 kronor.

Christopher Mayer beslöt att uppdatera studien och tidsperioden sattes till 1962-2014, då han även ville se hur aktierna i modern tid har presterat. Studien baseras på att eventuell utdelning återinvesteras. Han undvek de minsta bolagen och valde bort bolag som hade ett börsvärde lägre än $50 miljoner. Resultatet blev 365 bolag. Målet med studien var att se vad dessa bolag hade gemensamt.

Tålamod är en dygd

Det säger sig självt att få ett kapital att växa så pass mycket kräver två avgörande ingrediens: TID pch TÅLAMOD! En aktie som växer med 20%/år är en 100-bagger efter 25 år, men om du säljer efter 20 år så får du ”bara” en tillväxt på 40 x initialt pris. Så detta är inte en strategi för den hetsige.

100 baggers, Christopher Mayer, investera i aktier
100 bagger – antal år det tar för en aktie att dubbla sig 100 gånger.

Om vi börsen i snitt avkastar 8%/år så krävs det över 60 år för att aktien ska kunna växa till sig. Det är få som skulle hålla fast vid en aktie i över 60 år. För att korta tiden krävs det rejäl tillväxt. 100-baggers är ett resultat av TID och TILLVÄXT.

Tittar vi på de sista 52 åren av undersökningen så var det dessa bolag som snabbast blev en 100-bagger:

  1. Franklin Reources Inc – 4.2 år
  2. Pharmacyclics Inc – 5.0 år
  3. Nexstar Broadcasting Group – 5.0 år
  4. Questor Pharmaceuticals Inc – 5.5 år
  5. Biogen Idec Inc – 5.5 år
  6. Time Warner Inc – 6.0 år
  7. Valeant Pharmaceuticals Intl – 6.5 år
  8. Dell Inc – 7.2 år
  9. L Brands Inc – 7.3 år
  10. Qualcomm Inc – 7.3 år
  11. Cisco Systems Inc 7.3 år

Snittiden för aktierna i studien var 26 år.

Tillväxt är ett måste för denna aktiestrategi

Vi behöver hitta aktier som växer både avseende omsättning, vinst, marginal och värdering. Bolagen behöver inte vara stora spelare, men de ska gärna vara dominerande inom sin nisch eller bransch.

Peter Lynch visade ett exempel i sin bok ”One Up On Wall Street” att det är betydligt viktigare välja aktier vars bolag har en hög vinsttillväxt än att aktien ska vara billig (ha ett lågt P/E-tal).

Peter Lynch, One up on Wall Street
Peter Lynchs One up on Wall Street

Viktiga egenskaper och riktlinjer enligt Christopher Mayer

Du letar efter ett bolag som har hög avkastning på eget kapital och där kapitalet återinvesteras i verksamheten. Det innebär att utdelning inte är prioriterat. Nedanstående regler är är en sammanfattning

  1. Leta efter bolag som uppfyller dina kriterier, lägg inte tid på att leta efter annat tex bolag med hög utdelning.
  2. Tillväxt, tillväxt och ännu mera tillväxt. Du vill ha värdetillväxt genom ökad omsättning och vinst per aktie (EPS). Du vill däremot inte ha ett bolag med minskad avkastning på eget kapital. Bolagen ska ha en god intjäningsförmåga.
  3. Lägre multiplar är bättre. Ett för högt P/E-tal gör att du betalar onödigt mycket, men du vill heller inte leta i soporna efter billiga aktier. Potentiella 100-baggers har redan visat sig vara lönsamma, så du kommer aldrig att kunna köpa dem billigt. De kommer ofta att ligga på sin 52-veckors högsta nivå. Ett nyckeltal att hålla koll på är PEG-talet. Det används för att bedöma aktiens värdering i förhållande till vinsttillväxten. Ett bolag med ett P/E tal på 10 som har en årlig vinsttillväxt på 10 % har ett PEG 1. PEG-talet ska helst vara under 1, dvs tillväxten ska vara högre än P/E-talet.
  4. Vallgravar behövs. Bolaget behöver ha en fördel som gör att konkurrenterna inte kan ta över marknaden. Exempel på vallgravar är:
    • ett starkt varumärke, tex IKEA,
    • höga kostnader eller tids/energikrävande att byta, tex redovisningsprogrammet Fortnox eller Microsoft
    • starkt nätverk, tex Facebook och Twitter
    • lågt pris, tex IKEA eller Avanza
    • storlek, om du är stor på en liten marknad har andra svårt att få plats, tex SF Bio eller Thules takboxar.
  5. Små bolag är att föredra.  Mindre bolag har större tillväxtpotential än ett större mer moget bolag. I studien var marknadsvärdet i snitt $500 miljoner, vilket i Sverige är stort. Fokus bör ligga på små- och medelstora bolag.
  6. Ägarledda bolag och duktiga företagsledare är att föredra. Om ledningen är delägare i bolaget finns ett annat engagemang. Det visar på ”skin in the game”.
  7. Du behöver tid. De snabbaste aktierna blev 100-baggers på ca 5 år, men du kommer sannolikt att behöva 20-25 år. Ett tips här är att skapa en ”coffee-can portfolio” för en liten del av ditt kapital. Här stoppar du aktier som du inte kommer att röra på 10 år, dvs typiska 100-baggerkandidater. Namnet kommer från förr i tiden när man förvarade sina värdesaker i en kaffeburk och gömde den under sängen.
  8. Återköp av aktier. Bolag som inte späder ut antalet aktier, utan tvärtom återköper aktier gör att värdet per aktier kommer att öka i snabbare takt än annars.
  9. Du behöver ett bra filter. Låt dig inte påverkas av medias brus och börsens rörelser. Det kommer inte att gagna din långsiktighet. Försök inte att tajma marknaden, utan håll utkik efter lämpliga kandidater till din portfölj oavsett börsklimat. När börsen går dåligt så hittar du sannolikt fler prisvärda aktier än när börsen är stark. Undvik bolag som tidigare var för högt prissatta, bolag vars affärsidé inte längre är relevant eller bolag som gör nyemissioner.
  10. En dos tur hjälper till. Oavsett hur väl du väljer aktier så kommer vissa du inte har valt att blomstra och några av de du har valt kommer att vissna. Sånt är livet.
  11. Undvik att sälja. Sälj aldrig på rykten/känslor eller andra ”non-investor reason”. Sälj endast när du har gjort en felbedömning.

Med ovanstående sagt så finns det ingen magisk formel för att hitta vinnarna, däremot kan du grovt sortera ut de som nyckeltals- och faktamässigt uppfyller kraven ovan och sen titta på varje enskilt bolag.

Urval på svenska börsen med Börsdata

Jag är nyfiken av mig så jag ville se vilka aktier denna denna strategi skulle plocka fram på den svenska börsen. Den svenska börsen innehåller betydligt färre bolag än börserna i USA och bolagen är dessutom betydligt mindre, men det kan vara intressant att se vilka bolag som skulle kvalificera sig om lämpliga kandidater bara för att få ett hum om vilken typ av bolag vi pratar om. Ett sätt att tratta ner urvalet är att använda någon form av screener som kan minska ner urvalet. Själv använder jag Börsdata som jag tycker är den bästa screenern i Sverige.

aktiestrategi, börsdata, börsdata screener, 100 baggers
Screening med Börsdata utifrån Christopher Mayers: 100 baggers stocks that return 100-to-1 and how to find them

På svenska börsen finns det över 350 bolag på large, mid och small cap-listorna, men om vi väljer att filtrera ut från det som är mätbart i strategin ovan så landar vi i färre än 15 bolag. Vissa av nyckeltalen fanns med i strategin ovan, andra är tolkningar jag har gjort. Liksom vilka tidsperioder jag har ansett vara relevanta. Efter rensning av icke ägarledda eller ledning som saknar större aktieinnehav landade det slutliga urvalet i:

  • Bilia
  • Clas Ohlson
  • Dedicare
  • G5 Entertainment
  • Instalco
  • Novotek
  • Wise Group
  • XANO Industri.

Detta är inte en köprekommendation, utan bara tänkt som ett illustrativt exempel på hur man kan använda olika strategier.

Mina tankar om boken

Jag tycker att boken var intressant. Det är lite samma aktiestrategi som Warren Buffet och andra investerare där vill investera i aktier från stabila bolag, men jag upplevde att det var mer tyngdpunkt på tillväxten här och att den ändå var hyfsat konkret och med bra tips. Jag kommer definitivt att fortsätta läsa aktieböcker!

Om du tycker att denna typ av inlägg är intressanta så skriv gärna i kommentarsfältet så jag vet om vi ska ha flera inslag som dessa.

Allt gott!

Monica e1661589519827

Comments (5)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *