Facebook Pixel
Skip to main content
spara eller amortera

Spara eller amortera?

Är inte det den eviga frågan? Då börsen historiskt har avkastat ca 8% per år så har spara och investerat varit bra alternativ. Vi har under en lång tid vant oss vid låga boräntor och då har det varit mer självklart att vi bör bör öka vårt investerande istället för att amortera.

När boräntorna är låga

När räntan är låg är det många som funderar på om det inte är lönsammare att skippa amorteringen på bostadslånet (om de ligger så bra till med belåningsgrad att de själva kan välja) och istället placera pengarna. Det kan vara lockande, då en investering kan ge betydligt högre avkastning än den minskade räntekostnaden som amorteringen skulle medföra. Bolånet kommer inte ta vägen någonstans, utan ligga kvar på samma nivå som innan.

När boräntorna är höga

Idag har vi helt andra räntenivåer än vad vi hade bara för något år sedan. För förstagångsköpare är en helt ny situation. Dagens listräntor på 3-5% kan kännas helt overkliga och inget som man hade räknat med,  även om banken i sina kalkyler har räknat att man ska klara av en betydligt högre ränta. Släng dessutom in hög inflation och galna elpriser (om du bor i söder) så är livet inte så himla skoj. Då kan det kännas lockande att betala av ner på det där eländiga bolånet så åtminstone någon månadsutgift minskar.

Men…. det finns även andra parametrar att ta hänsyn till, så släng inte in alla pengar du har på amorteringen utan att fundera ett varv till.

Vi vet inte hur det närmaste året/åren kommer att se ut, men det vi vet är att det kommer att bli dyrt att leva! Mitt tips är då att hellre se till att du har en stadig buffert så att du klarar av de kommande kostnadsökningarna. Har du väldigt god ekonomi med rymliga ramar, ja då är det en annan sak men majoriteten har det kärvare. Om du väljer att amortera raskt idag, är det inte givet att du kommer att få låna upp pengar igen om det behövs.

Binda räntan när räntorna är höga?

Oron för det vi inte vet gör att vi kan överväga att binda våra bolån eller elpriser trots att vi vet att vi binder till ett högt pris. Det är priset vi betalar för att veta vad det kostar. Det är sällan billigt. Historiskt sett har det varit lönsammare att ha rörliga bolån istället för att binda dem. De senste åren har dock bankerna haft flera kampanjer på längre tid som är lägre än tremånadersräntan. Jag har själv tex ett treårigt bolån hos Danske Bank för 1,17%. Den rörliga var något högre när jag band lånet 2019. Det kostar att skaffa nya kunder och då kan det vara lönsammare att binda de man har på en längre tid.

Om du funderar på att binda dina bolån, titta på vad din ”säkerhetspremie” blir. Är det värt det? Swedbanks 3-månaders listränta ligger idag på 3,24% och deras 5-åring ligger på 4,39%. Har du ett lån på 2 miljoner så blir det en extra räntekostnad på 23 tusen kronor per år. Totalt ca 100 tusen (före ränteavdraget).

Ett alternativ är att välja 3-månaders räntan, men att lägga undan mellanskillnanden mot 4,39% och använda den lånebufferten om räntan fortsätter att stiga.

Hur har det sett ut historiskt?

Det har helt klart varit betydligt värre.  Tittar vi på historiska bolåneräntor så är det lätt att se att det har varierat stort genom tiderna. Här är några exempel från Swedbank (Räntor | Swedbank)

  • 1990-02-20: 16,5%!!
  • 1995-01-12: 9,75%
  • 2000-01-04: 4,95%
  • 2005-02-05: 3,65%
  • 2010-02-15: 1,59%
  • 2015-02-19: 2,14%
  • 2020-01-03: 2,29

För- och nackdelar med att amortera

Har du idag en nytaget lån med högre belåning än 50% så omfattas du med största sannolikhet av amorteringskravet och då amorterar du redan idag. Ett vanligt argument för amortering är det klassiska ordspråket:

“Den som är satt i skuld är aldrig fri”

  • Tycker du att det är obehagligt att ha stora lån?
  • Vill du vara skuldfri den dagen du går i pension för att ha så låga fasta kostnader som möjligt (och därmed kunna klara dig på en lägre pension)?
  • Anser du att man inte ska ta lån som man inte har för avsikt att betala av?
  • Vill du känna trygghet i att du klarar av högre räntor och därför amorterar så att du har större chans att klara av de högre räntorna?

Känner du igen dig i något eller några av argumenten ovan? Då är du långt i från ensam. Fördelarna med att amortera är uppenbara; skulden minskar och dina boendeutgifter minskar med tiden. Har du slutbetalat dina bostadslån när pensionen närmar sig kan du bo riktigt billigt.

Genom att amortera minskar risken i privatekonomin då du blir mindre känslig för räntehöjningar (då skulden med tiden minskar). I takt med att skulden minskar, minskar också risken att du behöver sälja till ett pris under ditt lån (och bli sittande med ett blancolån för att köpeskillingen inte täckte lånet)

Den största begränsningen anser jag är att den ekonomiska friheten minskar då kapitalet är bundet i boendet. Vid akut behov av pengar krävs det att du har en buffert att ta av. Blir du arbetslös, är egen företagare eller pensionär kan det vara svårt att höja bostadslånen då låneinstituten ofta baserar låneutrymmet utifrån nuvarande inkomst. Ett alternativ inför pensionering kan vara att höja lånen de sista åren i arbetslivet/som anställd för att få loss kontanter så att du har tillgängligt kapital om du behöver.

Den höga inflationen gör att värdet på ditt bolån minskar, så du kan se det som att ”du amorterar” inflationen. Har du ett lån på 2 miljoner så minskar den nominella skulden med 140 000 kronor på ett år vid 7% inflation.

Vad är bäst för dig?

Ja, det kan bara du avgöra, men mitt starka tips hösten 2022 är att se till att ha en buffert och inte amortera mer än nödvändigt tills läget stabiliserar sig. Ett vanligt råd är att amortera ner lånen till 50% och därefter sluta att amortera.

Personligen kommer jag att fortsätta att amortera 1% som amorteringskravet kräver tills jag kommer till 50% (om jag någonsin kommer dit). Sen kommer jag att sluta att amortera.

Hur tänker du?

/Monica

PS: Om du studerar och tänker köpa boende i framtiden så kan det vara en idé att ta CSN-lån för att delfinansiera boendet. CSN-lånet har betydligt lägre ränta än bolåneräntorna oavsett räntenivåerna och den kan även användas till handpenningen om det behövs.

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *