Skip to main content

Sluta oroa dig för pensionen: Med kunskap tar du kontroll över din pension!

Får tanken på pension det att krypa i kroppen på dig? Eller du får en klump i magen? Det är du långt i från ensam om! Det är lätt att skjuta upp tanken på pension, att tänka att det är något som man kan ta itu med senare i livet. Men sanningen är att ju tidigare du börjar tänka på pensionen, desto bättre förutsättningar har du för att kunna skapa dig ditt drömpensionärsliv. Och det behöver inte vara svårt eller komplicerat – bara genom att sätta sig in i sin pension och sin privatekonomi och göra aktiva val kan du förbättra din ekonomiska situation på ett betydande sätt. Oddsen blir så himla mycket bättre! En pensionär har idag i genomsnitt 15 600 kronor i allmän pension i månaden. Det är banne mig inte mycket. Lägger vi till tjänstepensionen så blir det lite bättre: då landar vi på knappt 22 tusen kronor. Skulle du klara dig på det? Om inte så är det dags att kavla upp ärmarna och ta tag i din pension redan idag!

Jag själv började intressera mig för min pension när jag gick in i väggen för ungefär åtta år sedan. Då väcktes tanken att jag kanske inte vara tvungen att jobba till jag blev 65. I samma veva började jag på allvar fundera på hur jag ville leva mitt liv – både nu och i framtiden. Det första beslutet var att det fick vara nog med stressande, jag längtade efter en mer balanserad jobbtillvaro, umgänge med familj och vänner. Ett sätt att närma mig detta var genom att titta på vad jag ville ha mer av i mitt liv och vad jag ville ha mindre av. Det kan vara en relation, en känsla, något man gör eller upplever. Detta tankeexperiment underlättade för mig och gjorde min målbild mycket klarare.

Så, över till dig!

  • Vad vill du ha mer av i ditt liv?
  • Vad vill du absolut inte ha kvar i ditt liv? Eller ha mindre av?

Detta är inte något man snyter ur nästan i brådrasket, men det behöver inte heller vara så komplicerat. Ett första utkast kommer du nog på, på mindre än fem minuter om du bara spontant svarar på frågorna.

Förstå nuläget

För att kunna fatta beslut om vad jag skulle göra behövde jag först förstå min pension och min privatekonomiska situation. Utfrån det kunde jag titta på hur de kunde förbättras. Detta var nog första gången jag loggade in på minPension för att på allvar förstå siffrorna. Vad innebar de för mig? Är dessa belopp bra eller dåliga? Jag hade ingen aning, men jag förstod i alla fall att det inte var tillräckligt för att, om jag skulle vilja, kunna sluta jobba vid 55.

Så jag började läsa på om pensioner, om olika typer av pensioner och vilka alternativ som fanns tillgängliga för mig. Jag lärde mig om hur mycket jag behövde spara för att nå mina ekonomiska mål, och om olika investeringsstrategier som kunde hjälpa mig att nå dessa mål. Jag lärde mig också om olika skatteregler och hur de kunde påverka min pension. Desto mer jag läste, desto mer förstod jag hur lite jag kunde – precis som med alla andra intressen man skaffar sig. Jag har ridit i nästan 40 år och när jag var ung tyckte jag att jag var en sååå himla duktig ryttare, men för varje år som har gått så har jag lärt mig mer, finslipar och blir en bättre ryttare. Trots att jag har ridit i så många år så finns det tillfällen när jag fortfarande kan känna mig misslyckad: varför kan jag inte kommunicera bättre med hästen (som oftast är godhjärtad och försöker förstå mig efter bästa förstånd och förmåga). Samma sak gäller med pension och privatekonomin. Vi kan alltid lära oss mer, men ibland gäller det att säga att det är ”good enough”. Nåja, tillbaka till min berättelse.

Genom att sätta mig in i min pension kände jag mig mer självsäker och förberedd för min framtid. Jag visste vilka val jag kunde göra för att förbättra min ekonomiska situation och jag hade en plan för hur jag skulle uppnå mina mål. Och det bästa av allt var att jag insåg att det inte var för sent att börja – även om jag hade börjat senare än jag borde ha gjort. Jag vet att det är många som precis som jag börjat ta tag i sin pension först när man är 40+ eller kanske till och med 50+. Det härliga är att det aldrig är för sent. Vi ska sannolikt leva och ha pension i ytterligare 35-50 år så du kommer att få effekt av att göra kloka val även om du har hunnit fylla 50 eller 60.

Så om du känner dig osäker på din pension, eller om du inte ens har börjat tänka på den ännu, så är det dags att ta tag i det nu. Det finns hur mycket information som helst tillgängligt på nätet för att hjälpa dig att lära dig om pensioner och att ta kontroll över din ekonomiska framtid. Nackdelen är att det tar tid och det är späckat med svåra fackuttryck. Se inte pension som en isolerad ekonomi och tidsperiod, utan se det som en helhet med din nuvarande situation. Din ekonomi och dina kostnader idag kommer att ha påverkan din framtida ekonomi. Genom att leva lite mer medvetet och sparsamt idag kan du skapa utrymme för en bättre ekonomi som pensionär.

Att göra:

  1. Gör en pensionssammanställning – vilka pensioner har du, hur de fungerar och vilka villkor gäller, tex uttagstid, avgifter, försäkringstyp. Uppgifterna om uttagstid och avgifterna på minPension är tyvärr inte helt korrekta.
  2. Analysera din privatekonomi – hur ser det ut idag? Hur mycket pengar kommer in och hur mycket rinner ut? Vilka tillgångar och skulder har du? Hur kan du förbättra flödet?

Om du konstaterar att det inte ser så bra ut så är det också en kunskap. Då behöver du inte oro dig hur det blir, du vet vad du har att jobba med och det är ett bra utgångsläge. Många gånger upplever jag att mina kursdeltagare och klienter blir glatt överraskade över resultatet, att det var bättre än väntat.

Skapa en vision och ett mål

Visst låter rubriken präktig och bolagsaktig? Det är nog helt enkelt en yrkesskada från min sida, men jag tror att du förstår vad jag menar. Nu är vi tillbaka till att titta på hur vi vill leva våra liv och vad som krävs för att det ska bli möjligt.

Du har säkert sett Alice i Underlandet för många år sedan. När Alice träffade katten så frågade hon: ”Vilken väg ska jag ta?”.
Katten svarade. ”Vart ska du?”
Alice: ”Vet inte”
Katten: ”Då spelar det ingen roll vilken väg du väljer”

Jag tycker att ovanstående är klockrent. Om du inte vet vart du ska är sannolikheten obefintlig att du hamnar där du skulle vilja hamna. Om däremot har ett tydligt mål blir det lättare att se vilka steg du behöver ta för att du ska nå ditt mål. Vill du springa milen på en timme så behöver du lägga upp en träningsplan där du succesivt ökar längd och hastighet och där du varierar träningen. Samma sak om du vill vill ha X kronor i pension när du fyller 60/65 eller vilket ålder du nu väljer. Då behöver du se vart du, vart du ska och identifiera vad som behöver göras och vad du behöver kunna för att din plan ska gå i uppfyllelse. Ok, det är lättare sagt än gjort, men det är banne mig inte omöjligt. Vill man, så hittar man en väg.

Att göra:

  • Visualisera/detaljera/dokumentera hur du vill att ditt drömliv som pensionär ska vara. Var specifik! När vill du gå i pension? Vad vill du göra? Vad vill du bo? Vad kommer du att kosta? Hur ska du få råd med det?

Optimera

Om du vet var du är och du vet vart du är det dags att vrida och vända på dina pensioner, din ekonomi  och kanske till och med ditt liv för att det ska bli så bra som möjligt. Kanske behöver du byta jobb för att tjäna mer pengar eller byta till ett billigare boende för att få mer pengar över till pensionen. När du har gjort din pensionsgenomgång så är det dags att göra smarta val även i denna hörna. När jag gick igenom mina försäkringar så gjorde jag initalt en rejäl storstädning: jag flyttade från traditionella försäkringar till fondförsäkringar för att öka mina möjliheter till bra avkastning (vilket sett i backspegeln var ett himla bra val då vi har haft fina börsår). Fonder byttes till höger och vänster, de dåliga åkte ut och nya åkte in. Dessutom ökade jag min löneväxling vilken har betalat för mitt första år som pensionär, men jag gjorde även en hel del annat bland annat såg jag över mitt efterlevandeskydd och tog bort det i de fall det inte behövdes och la till att utbetalningarna ska vara sonens enskilda egenom.

När det gäller mitt privata sparande så ökade jag mitt sparande och började investera. Men….  personligen föredrar jag att lägga lite tid på mina pensioner så att de kan växa bra i stället för att behöva spara en massa pengar. Så, det lönar sig att lägga ner lite tid på att förstå och göra ”smarta” val med sin pension för de val du gör eller de val du inte gör kommer att ha påverkan på din framtida pension!

Nedan är ett exempel på vilken skillnad det blir bara du får några procents extra avkastning på din pension eller ditt sparande.

Att göra:

  • Se över dina pensioner – vilka kan förbättras; byta förvaltningsform, byta pensionsbolag, byta fonder, justera efterlevandeskyddet
  • Fundera på vad du kommer att kosta som pensionär. Hur mycket pengar kommer du att behöva och när?
  • Gör en pensionsplan – när vill du gå i pension och hur ska du bekosta det?
  • Gör en uttagsplan – detaljplanera dina pensioner och bestäm vilka du ska ta ut först (de med dålig avkastning, de som har höga avgifter etc) och vilka du vill vänta med.
  • Gör en överenskommelse med dig själv om hur och när du ska stämma av att du är på rätt spår (eller kanske omvärdera din plan).

Bli inte förskräckt! Jag vet att detta är mycket information att ta in och att det kommer att ta sin tid. Förhoppningsvis har du nu lite bättre koll på i vilken ände du ska börja. Vet du med med dig att du har svårt att komma till skott, svårt att värdera den information du hittar på nätet eller bara vill få detta snabbt avklarat så kanske jag kan vara till hjälp. Du hittar alla event och tjänster här.

En kurs som ”Ta kontroll över din pension” kan vara ett bra sätt att komma igång. Genom att delta i kursen kommer du bland annat att lära dig om olika typer av pensioner, om skatteregler och om hur du kan tänka när det gäller fondval och risk. Du kommer också att få chansen att träffa andra som är i samma situation som du och att dela erfarenheter och kunskap. Under femveckor så kommer du att arbeta intensivt med detta, men efter kursen så kommer du att kunna luta dig tillbaka, oron har släppt och bytts mot ett nytt självförtroende där du vet att du har gjort de bästa valen för dig och att du har en hållbar plan framåt! En plan för att du ska kunna få ditt drömliv som pensionär!

pensionskurs; pension

Så vad väntar du på? Ta kontroll över din pension idag och sätt dig i förarsätet på vägen mot en säkrare och mer stabil ekonomisk framtid. Det behöver inte vara svårt eller komplicerat – bara genom att göra ett aktivt val att lära dig om din pension kan du förbättra din ekonomiska situation på ett betydande sätt.

Oavsett om du väljer att göra denna resa själv eller tillsammans med mig och de andra kursdeltagarna så önskar jag dig stort lycka till.

Flera av kursdeltagarna har redan börjat med sina förberedande uppgifter och det är full fart i forumet. Det vore superkul om du också vill ansluta. Anmälan stänger på söndag kväll (den 25 februari), så fundera inte för länge.

 

Din entusiastiska, kunniga och peppande pensionscoach

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *