
Skippa tjänstepensionen – ta ut lön istället!
Tillhör du de företagare som troget betalar in till tjänstepension via bolaget månad efter månad? Bra för dig! Jag kan i och för sig tycka att det finns bättre alternativ, om du gör det så har du tryggat din framtid vilket är huvudsaken. Idag tänkte jag tipsa om vad du kan göra när du närmar dig pensionen, dvs bara har några år kvar till du ska gå i pension. Häng med!
För- och nackdelar med tjänstepension
När du gör avsättning till tjänstepension så betalar du även 24,26% i särskild löneskatt.
✅ Den särskilda löneskatten är lägre än arbetsgivaravgifterna (31,42%) som du får betala när du betalar ut lön.
❌ Den särskilda löneskatten är högre än bolagsskatten (20,6%) som du skulle betala om du istället tog ut pengarna som lågbeskattad utdelning.
❌ Pension ger inget jobbskatteavdrag. Det gör löneutbetalningar. Så vill du minska din skatt kan lön vara ett bättre alternativ. Den lågbeskattade nivån är begränsad så sannolikt kan du inte klara dig bara på utdelning ändå.
❌ Du är begränsad av de uttagstider som gäller för din pensionsförsäkring. Har du en icke kollektivavtalad tjänstepension så kan den vanligtvis tas ut från 55 år. Tar du istället ut utdelning kan du använda pengarna när helst du vill.
Tjänstepension är kort och gott en smidig lösning men den är inte så flexibel och inte särskilt billig.
För- och nackdelar med lön om du är under 66 år
När du tar ut lön så får du även betala 31,42% i arbetsgivaravgift.
✅ Lön ger jobbskatteavdrag. För att maxa jobbskatteavdraget tar du ut en lön på ca 38 600 kronor, det ger ett jobbskatteavdrag på ca 3 600 kronor/månad. Tar du ut samma belopp som pension blir alltså skatten 3 600 kronor högre….. just sayin’.
✅ Du tjänar in till allmän pension. Har du en lön på 600 000 kronor/år ger det ca 103 000 i pensionsrätter till den allmänna pensionen. Enkelt uttryckt tjänar du in 17,21% av din lön upp 615 300 kronor (år 2024).
❌ Arbetsgivaravgiften är högre än bolagsskatten (20,6%) som du skulle betala om du istället tog ut pengarna som lågbeskattad utdelning. Lågbeskattad utdelning är alltid billigare ur skattesynpunkt.
❌ Tar du ut en högre lön än 615 300 kronor får du betala statlig skatt.
Så det finns helt klart ett antal fördelar med att ta lön, men det är inte billigt. Om vi tar det vi vet nu om lön och tjänstepension lägger till att du har fyllt 66 år… blir det då någon skillnad? Jajamensan!
För- och nackdelar med lön om du har fyllt 66 år
Nu börjar vi prata bra grejer. Om du har fyllt 66 år vid årets ingång så betalar du bara 10,21% i arbetsgivaravgift istället för 31,42%. Är du inte företagare, utan anställd så är detta ändå bra att ha koll på. Detta innebär helt enkelt att du 1) blir billigare som anställd, eller 2) du kan få en högre lön för samma kostnad för din arbetsgivare, dvs ett gyllene förhandlingstillfälle!
✅ Lön ger jobbskatteavdrag.
✅ Du tjänar in till allmän pension.
✅ Du kan ta ut högre lön för samma lönekostnad som innan. Tog du ut 600 ooo kronor/år innan så hade du en total lönekostnad på ca 788 000 kronor. Med de lägre arbetsgivaravgifterna kan du höja lönen till ca 715 000 kronor utan att det blir dyrare för företaget. Det är en himla skillnad! En löneökning på nästa 20% bara så där… Har du precis fyllt 66 år rekommenderar jag att du trots de lägre arbetsgivaravgifterna håller dig under gränsen för statlig skatt. Vänta istället till året du får det förhöjda grundavdraget, då kan du ta ut lön upp till 707 200 utan att behöva betala statlig skatt.
✅ Lön som pensionär är lönsammare än att ta ut lågbeskattad utdelning.
❌ Tar du ut en högre lön än 615 300 kronor (eller 707 200 om du har åldern inne för det förhöjda grundavdraget) får du betala statlig skatt. Så undvik att ta ut en lön som innebär att din beskattningsbara tjänsteinkomst kommer att drabbas av statlig skatt.
Planera smart!
Så, hur kan du dra nytta av detta på bästa sätt? Enklast är helt enkelt att sluta att betala in till tjänstepension de sista åren innan pension. Sätt istället av i periodiseringsfonder och ta ut som lön respektive utdelning senare när du har de lägre arbetsgivaravgifterna.
I min personliga plan så kommer jag att dra ner på lönen från att jag fyller 60 för att kunna maximera den från året jag fyller 67 år. Det blir helt enkelt mer pengar för pengarna!
Är du lite strategisk finns det mycket pengar att tjäna. Det är just detta jag pratar med mina coachingklienter om. Vill du lära dig mer rekommendrar jag dig att boka en timme med mig där vi tillsammans tittar på hur du kan använda regler som dessa till din fördel: Coachning för företagare (pensionsguiden.nu).
Vill du verkligen lära dig förstå systemet på djupet och är lite siffernördig av dig så rekommenderar jag att du hänger med på nästa företagskurs. Då grottar vi ner oss i detta och många andra delar. Vi räknar bland annat på lön, pension, utdelning och hur vi kan optimera uttagen för att maxa jobbskatteavdrag, grundavdrag samt minska skatten så att det blir så bra som möjligt. Det är så himla kul! Du kan läsa mer och anmäla ditt intresse här: Pensionsspara smart som företagare! (pensionsguiden.nu) Nästa kursomgång startar sannolikt i april.
Din pensionscoach
Jörgen Andersson
Hej,
Jag tycker att du förbiser fördelen med tjänstepensionens inlåsningseffekt för ägarledda företag.
Om du väljer att till exempel teckna en direktpension i stället för tjänstepension och företaget helt plötsligt börjar få ekonomiska problem är ju risken väldigt stor att man använder kapitalet i direktpensionen, som egentligen skulle vara företagarens pension, till att rädda företaget.
Vore jag företagare skulle jag nog göra vad jag kan för att ”rädda min baby” och därmed riskerar jag att min pension går förlorad.
Jag tycker att exempelvis direktpension och tjänstepension kompletterar varandra.
Monica
Jag håller med dig om att detta inte är lämpligt för alla och tanken var inte att grotta ner mig i alla för- och nackdelar, utan endast de mest uppenbara. Detta gäller också endast de sista åren innan pension, inte alla år.
Axel
Hej Ser att du inte har med premiebefrielse i beräkningen. Varför? Kan vara värd miljoner i extra pensionskapital.
Monica
Detta avser de sista åren innan pension och jag bedömde inte att det var relevant vid den åldern. Men alla gör självklart sin bedömning. Detta var inte en jämförelse över vad som var bäst över tid, utan just hur du kan optimera åren innan pension. 🙂