Skip to main content
ta ut pension

Samla dina pensioner i en pensionssammanställning

Under kursen ”Ta kontroll över din Pension” så skapar kursdeltagarna sin egen pensionssammanställning, dvs de inventerar alla försäkringar de har och gör en sammanställning där typ ALL info om försäkringarna finns med, bland annat detta:

 • Försäkringsbolag
 • Kollektivavtal
 • Premieinbetalning
 • Placerbar (om du själv kan besluta hur innehaven ska placeras)
 • Flyttbar (om du kan flytta försäkringen till ett annat bolag)
 • Årlig fast avgift (även kallad administrationsavgift)
 • Årlig rörlig avgift
 • Efterlevandeskydd
 • Tidigast uttagsår

Detta blir ett samlingsdokument där all viktig information om försäkringarna finns samlat. Det är slut på enstaka dokument som ligger i molnet/på datorn/i inkorgen hos diverse försäkringsbolag. Allt på ett ställe!

Bedöm dina pensioner

Sammanställningen används initialt för att bedöma varje enskild försäkring utifrån att de är en del i en helhet. De kan grotta sig vidare och se vilka försäkringar som presterar bra och vilka som har presterar mindre bra. Gör man det enkelt för sig så tittar man bara avkastningen, men en viktig del är också vilken risk man vill ta med sina pensionspengar. Är du lite mer ovillig att ta risk (riskavert) och uppskattar det förutsägbara och trygga – ja då föredrar du sannolikt att ha mer traditionella försäkringar. Är du däremot under 55 år och vill maximera din pension – ja då bör du lägga majoriteten av ditt kapital i fondförsäkringar.

Sammanställningen är också toppen att ha när du närmar dig pension och ska bestämma i vilken ordning du vill ta ut dina försäkringar, då har du alla uppgifter du behöver för att kunna lägga ditt pussel. Först vill du sannolikt ta ut pensioner som är dyra, har låg avkastning eller bara är värda en struntsumma.  Vill du göra dina egen pensionssammanställning kan du använda Excel, papper och penna eller vilken modell som du nu föredrar. Huvudsaken att du får med den information som är viktig för dig!

Jag rekommenderar alla att göra sin egen pensionssammanställning! minPension har en bra sammanställning men jag tycker inte att den är helt komplett och den använder i vissa fall schablonvärden istället för faktiska värden när det tex gäller avgifter och uttagstid.

Tips:

 1. Sammanställ dina pensioner
 2. Utvärdera om de håller måttet
 3. Flytta eller byt så att du får den fördelning som passar dig. Vill du läsa mer om flytt av tjänstepension så kan du läsa mer här: Kan du flytta din tjänstepension?

Utvärdera helheten

Steg 3 är lättare sagt att gjort.  Du kan hitta bra info på valcentralernas hemsidor samt på Konsumenternas jämförelsesajt.  De flesta som går i pension har 6-7 olika försäkringar. Känns det igen? Har du dessutom jobbat i flera olika branscher är chansen stor att du har pensioner från olika pensionsavtal. Det är här det börjar bli lite mer komplext. Det är svårt att få en helhetsblick över vilka bolag som är valbara inom de största pensionsavtalen, tex att Länsförsäkringar är valbar i alla pensionsavtal bortsett från ITP1/ITP2 eller att Folksams traditionella försäkring är ett alternativ hos ITP1/ITP2 och SAF-LO.

Personligen föredrar jag att se mina pengar som ”en enhet” oavsett var de är placerade. Sen tittar jag på min enhet och bestämmer hur jag jag vill fördela beloppen; tex att jag ska ha så stor del av kapitalet som jag kan i fondförsäkringar då jag själv ska kunna placera pengarna. De ska sen fördelas så att det blir 70% i globalfonder, 20% Sverige-fonder och resterande i specialvarianter. Detta var endast ett exempel! Vill du också vara så pass detaljerad så underlättar det att se vilka avtal som tex har fonder hos Swedbank eller i vilka avtal du kan välja Alectas traditionella försäkring. För att underlätta för mina studenter har jag tagit fram en lathund där de snabbt kan se vilka bolag som finns i flera pensionsavtal.

Jag gillar att dela med mig, så om du vill ta del av lathunden så är du välkommen att ladda ner den.

Allt gott!

Monica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *