Skip to main content
konmari, konmari ekonomi, rensa hemma, döstäda, sälja begagnat, skänka, rensa, Marie Kondo, klickpunkt, spark joy, pension, konton,

Rensa hemma och i din ekonomi med KonMari!

Tycker du att du har många prylar? Eller du hittar inte den där prylen som du behöver JUST NU? Det behöver inte bara gälla prylar, det kan även gälla dokument, sparande eller pensioner. Eller så kanske du har samma känslor som jag hade tidigare: jag kände mig kvävd av mitt hem och mina saker. Jag har en utmattningsdepression i bagaget och när jag kom hem så såg jag eller tänkte på allt som behövdes fixas, rensas. Mitt humör och min energi blev låg direkt när jag klev över dörren. Mitt hem vill jag ska ge mig lugn, trygghet och vara en fristad från allt annat stoj ute i världen. Här kan jag ladda mina batterier. Så var det inte då. Jag hade inte kontroll på varken mina känslor eller situationen. Känner du igen dig? Grattis, join the club! Detta inlägg är till dig!

Min räddning blev KonMari-metoden då den hjälpte mig att skapa en fristad hemma. Den hjälpte mig även att rensa i min ekonomi så att den blev mer lättöverskådlig och och därmed lättare att hantera. Ekonomibiten ska jag berätta mer om längre ner.

Vad är KonMari?

KonMari är en japansk organisationsmetod skapad av Marie Kondo. Den går ut på att du bara ska äga saker som “sparks joy” (på svenska används ofta ordet “glittra”). De saker som inte glittrar tackar man av och lämnar vidare (säljer, skänker eller slänger). Det jag gillar med metoden är att den fokuserar på positiv energi och glädje, inte på det som suger energi (stökigt, många saker, avsaknad av struktur). En förutsättning för ett hållbart resultat är att man arbetar mot en målbild (det är inte så avancerat som det låter). Ett sätt att skapa en målbild är att ställa sig frågor som; “Varför vill jag göra detta?”, “Vad vill jag uppnå?”, “Hur vill jag att mitt hem ska kännas och upplevas?”, “Hur vill jag leva?”, “Vad gör mig glad?” och “När mår jag som allra bäst?”.

Vad skiljer KonMari från andra rensningsmetoder?

En sak som skiljer denna metod från andra rensnings- eller organisationsmetoder är den sker per kategorier, inte rum som annars är vanligt. Första kategorin är kläder och då gäller det att ta fram alla kläder, men om det känns övermäktigt så fungerar det även att ta en underkategori i taget. Genom att ta fram tex varenda tröja man äger (oavsett förvaringsställe) så blir det lättare att se hur många tröjor man verkligen har, vilka som betyder något extra och vilka som inte gör det. Sen grupperar man sakerna så att alla av samma sort ligger på samma ställe.

En annan sak är att man behandar varje sak med respekt. Man har haft en relation med saken och när det är dags att skiljas åt så tackar man den för den tid som har varit och den glädje/nytta man har haft av den eller de fina stunder man har upplevt ihop. Ja, det låter flummigt men prova så ska du se att det kan vara riktigt trevligt. För mig har det hjälpt mig att vara tacksam för det jag har och det jag har fått uppleva. Konstigt nog….

Varför KonMari?

För mig har och är metoden ett sätt att skapa en vilsammare, mer strukturerad vardag. Var sak har sin plats och jag har bara de saker jag verkligen behöver och uppskattar. Vill du läsa mer om metoden så rekommenderar jag boken “The Life-Changing Magic of Tidying up: the Japanese art of decluttering and organizing”. Det finns även en Facebook-grupp som heter Konmari Sverige som är fylld av engagerade och stöttande personer som alla “KonMariar/KMar”. Rekommenderas starkt om du behöver inspiration och stöd, efter att du har läst boken.

Jag kom i kontakt med metoden för kanske fem år sedan och metoden tilltalar mig på så många sätt. Vid den tiden hade jag precis signat upp  mig för min nyproducerade lägenhet och insett att det inte fanns en chans i världen att allt som fanns i radhuet skulle rymmas i en hälften så stor lägenhet. Lägg dessutom till ett garage fullproppat med ”bra-att-ha-grejer” och maskiner. Sålla och rensa var ett måste! Jag ska inte sticka under stol med att denna resa tog tid, men det tog ju tid att samla på sig allt så jag tycker att man ska ha respekt för att det kan tid och att det även kan vara tufft mentalt att ta beslut om vilka saker som ska få vara kvar. Det blev under denna period väldigt tydligt att jag hade en otrolig mängd med saker och majoriteten av dem hamnade i någon av kategorierna

  • gillar inte
  • passar inte
  • använder inte
  • har flera av

Det kändes lite udda, men ändå bra att lyfta upp varje pryl; titta, klämma och känna in den och besluta om den glittrar eller inte. Saker som inte glittrar (oftast de som hamnde i någon av kategorierna ovan) tackas av innan de lämnas  vidare (säljs, skänks eller kastas). Av 45 par skor, var det bara 15 som fick stanna. Jag tackade de silverglittriga pumpsen för en hejdundrande nyårsfest och de slitna Ecco-skorna för många och långa pass på jobbet. Långklänningar som varken är moderna eller passar fick också vandra vidare (till Myrorna resp. Tradera). Det är en otrolig skön känsla att det som är kvar är sånt som jag verkligen uppskattar och använder.  En oväntad bonus med detta är att jag knappt köper något nytt; den där kjolen i butiken som var “ok jobbklädsel” fick stanna kvar i butiken. I normala fall hade jag sannolikt köpt den.

Genom att en hel del av det som rensas ut säljs (för en symbolisk summa) och jag dessutom sällan köper nytt så har jag helt plötsligt betydligt mer pengar på kontot. Pengar som kan användas till något annat, tex mina investeringar. Min målbild var att min men skulle vara luftigt och lättskött och bara innehålla de saker jag verkligen uppskattar och behöver. Idag är jag där! Mitt hem kan upplevas sparsmakat eller kanske till och med opersonligt i vissas ögon men för mig är det en fristad. Det är lättstädat och jag vet oftast var saker och ting finns. Detta har resulterat i att jag behöver lägga mindre tid på mitt hem och kan fokusera på sånt som ger mig energi och glädje. En bonus är att jag dessutom har lämnat enorma mängder med kläder och saker till välgörenhet, bara det är en himla skön känsla. Jag köper väldigt sällan nya kläder eller saker, men när jag väl gör det så kan jag med gott samvete köpa det jag verkligen vill ha, utan att titta på prislappen!

Rätt fokuserat så kan pengar hjälpa oss att leva ett bekvämare och rikare liv! Fel fokuserat så rinner pengarna i väg på allt möjligt som inte betyder något. Mitt tips är att rensa bort allt som inte tillför värde och fokusera din tid, din energi och dina pengar på det som verkligen betyder något!

KonMaria din ekonomi

Med tiden är risken överhängande att vi samlar på oss allt för många vanor och utgifter som faktiskt inte gör dig lyckligare eller på annat sätt berättigar sin existens.

Dina utgifter – vilka ger dig glädje och vilka har du bara av gammal vana eller för att du inte orkat göra något åt dem? Typiska utgifter som kanske inte “sparkle joy” kan vara prenumerationer, dyra mobilabonnemang (kan bytas mot ett billigare), dyra TV-kanaler, uteluncher på jobbet (kan bytas mot matlåda och en semesterresa) eller försäkringar som är onödiga eller onödigt dyra. Mitt bolån med lägre ränta glittrar definitivt mer än mitt förra bolån med högre ränta. Min elräkning glittrar för att den ger mig värme under kalla dagar. Alla mina slentrianköp gav mig inget mervärde. Kostnaderna för semesterresan “glittrar” definitivt (missförstå mig rätt; utgiften som sådan lockar inte men det jag får i gengäld gör mig varm om hjärtat). Likväl som kostnaderna för matlådor; då jag vet att jag får i mig bra mat och det till en bråkdel av vad lunchmatsalen debiterar.

Din ekonomiska struktur – hur många konto/kreditkort har du? Färre kort ger en bättre överblick och kontroll. Samma sak när det gäller antal banker du har engagemang i, samt hur många olika konton du har – “Less is more”. Kan du automatisera betalningarna genom e-faktura eller autogiro så du slipper lägga energi på att säkerställa att betalningarna blir gjorda. Personligen blir jag stressad av att inte veta att alla räkningar är omhändertagna eller att det finns tillräckligt med pengar på kontot. Autogiro och e-faktura är därför måste för mig – det ger mig en lugnare vardag.

Ett tips; budgetera och skapa utrymme för det som ger glädje i livet! Det finns inget egensyfte att spara så mycket som möjligt, typ “högst sparkvot vinner”! Däremot vurmar jag för att man ska ha koll på vart pengarna ta vägen och göra medvetna val. I min budget så vill jag att majoritet av mina utgifter ska vara såna som ger mig glädje.

”Money should be a source of joy, not stress – Ramit Sethi”

Förenkla din pension

Den genomsnittliga personen som går i pension har 6-7 tjänstepensionsförsäkringar. Jag har haft klienter som har haft fler än 20 stycken och det kan ju vem som helst förstå att det blir himla svårt att få en överblick över. Har man inte koll på dem så är det omöjligt att göra smarta och genomtänkta val. Har man haft ett antal arbetsgivare under åren, så är det inte ovanligt att man har små skvättar med tjänstepension hos flera bolag. Kan du slå ihop försäkringarna så att de blir färre? Eller åtminstone flytta dem till samma ställe så att du har färre ställen att logga in på?

Om du tycker att det är jobbigt att välja fonder själv så kan du välja pensionsbolagets entréfond eller en global indexfond istället. Det är snabbt, enkelt och ett fullgott alternativ.  Du kan använda Konsumenternas jämförelsesajt för att jämföra de olika entrénfonderna.

Förenkla ditt privata sparande och investerande

Det privata sparandet och investeringarna finns ofta utspritt hos storbanken, nischbanken och kanske någon nätmäklare (tex Nordnet eller Avanza). Totalt sett så kan det bli en ohanterlig mängd ställen att hålla koll på. Här tycker jag man kan köra samma princip som ovan: ta fram, behåll de som glittrar och sortera dem snyggt och prydligt så att de är lätta att hitta och att det är lätt att följa upp.

Handen på hjärtat; hur många olika konton har du? Glittrar alla eller skulle det kunna vara så att “less is more”? Kanske är det läge att slå ihop konton, välja färre fonder eller aktier eller kanske till och med automatisera ditt sparande så att det varje månad sätts in en peng hos tex fondroboten Lysa. Det ska inte ta tid att göra bra val med sin ekonomi! Personligen så har jag rensat stenhårt med att minska antal konton för att jag ska få bättre kontroll.

Grupper och bedöm dina innehav

Ett exempel: “ta fram” alla fonder och sortera samt analysera; vad har du, ger de dig glädje (ofta likställt med avkastning) eller är de för många? Under min första genomgång av mina fonder och aktier konstaterade jag att jag hade fyra olika Sverige-fonder hos olika förvaltare och en ohälsosamt stor andel bioteknikfonder. Genom att samla allt, zooma ut och se helheten, så blev det lättare att se vad som glittrade och vad som inte glittrade. Det innebar att välja färre fonder, men med större belopp vilket gav mig en bättre överblici. Här ingick också att besluta om hur stor del varje kategori ska få ta, tex 20% Sverige, 60% Global, 10% tillväxtmarknader och 10% bransch.

I mitt fall valde jag tex att drastiskt dra ner på aktier då jag inte hade tid att hålla mig så pass uppdaterad om bolagen som jag ville. Då passade fonder bättre för mig, då de krävde mindre uppmärksamhet.

”Det ska vara lätt att göra rätt!”

“A box of joy”

Jag tror på att ha portföljer fyllda med innehav som gör en glad när man tittar på dem. Missförstå mig rätt; visst kan portföljen ha trista dagar, men personligen jag vill kunna känna mig tillfreds med att min portfölj är fyllda av pålitliga och livskraftiga aktier som kommer att prestera bra över tid.

De flesta av oss har lågpresterande aktier eller fonder som ligger och skräpar. De köptes av goda (men kanske inte så genomtänkta) skäl, men har sen dess bara dalat ner och om siffror kunde gå från rött till illrött så har de nu gjort det. Deras storhetsdagar är förbi och de är en daglig påminnelse om att man gjort ett felköp. Trots det så behåller vi dem, vi hoppas och håller tummar och tår. Snart så, snart så kommer det ett fint PM som gör att kursen bara rusar. Inom konmari finns det en kategori som heter “nostalgi” och denna typ av aktier kan lätt hamna i denna kategori. Liksom de som köptes av ett visst skäl eller som har gått bra så länge, men inte längre presterar. Mitt råd är: låt dem vandra vidare.

Fundera över vilken typ av innehav du vill ha i din portfölj? Välj bort de som inte gör dig glad och fyll på med såna som har egenskaper som du uppskattar; högpresterande, högutdelande, etiska, hållbara, kvinnliga ledare, storbolag, småbolag eller vad det nu är som får ditt hjärta att banka lite extra.

Tacksamhet

Men du; glöm inte bort att tacka dina innehav innan du lämnar dem vidare. 🙂 Varje innehav har sannolikt gett dig någon erfarenhet, så ta vara på den.
Personligen så tackar jag Delta Mineral för att du lärde mig att säkerställa trovärdigheten i bolagets affärsidé och lära mig hur det känns att ha aktier som blir avnoterade från börsen . Jag tackar AHA World som lärde mig att inte köpa på mig teckningsoptioner långt innan inlösen utan att ha koll på bolaget. AHA World lärde mig också att inte kasta goda pengar efter dåliga. Sotkamo Silver tackar jag för att jag lärde mig att en stor spread mellan teckningskurs och slutkurs på sista teckningsdagen kan ge ett gott tillskott i kassan.

Dividend Sweden och Sotkamo Silver har båda lärt mig vikten av att bara handla i aktier med rimlig omsättning. Det är inte kul att sitta fast i ett par månader bara för att omsättningen är för låg. Listan på innehav som jag är tacksam över att ha ägt är lång och det de har gemensamt är att de alla på sitt eget sätt har gjort mig till en, om inte bättre så åtminstone, mer vaksam investerare.

“Klickpunkten”

Inom KonMari så pratar man om att hitta “klickpunkten”. Klickpunkten är den nivå där du har exakt så många av en sak som du behöver. Du känner att en till skulle vara en för många och en mindre skulle vara en för lite. Fundera på var din klickpunkt ligger när det gäller prylar i hemmet, bankengagemang, pensioner, konton, kontokort, innehav och annat. Jag har i stort sett hittat klickpunkten hemma – lite färre saker skulle göra det bättre, men det är ”work in progress”. När det gäller antal kort, bankengagemang och liknande så är jag även där hyfsat nöjd. Ju mer rutin jag får, desto mer märker jag att jag inte är så intresserad av att ta hög risk. Det allt för riskfyllda byts löpande ut mot bredare och stabilare fonder.

Jag hoppas att du nu är supertaggad att röja hemma och i din ekonomi! Det kan ge ett oanat tillskott när det gäller pengar,

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *