Recension av ”Get smart with money” på Netflix
”Get smart with money” är en ny dokumentär på Netflix som fokuserar på ”money mindset”, dvs hur vi tänker och förhåller oss till pengar. Superintressant ämne! Den svenska titeln är ”Dina pengar: lärdomar för ett rikare liv”. Under ett års tid får vi följa par eller personer som vill ha hjälp med sin ekonomi på ett eller annat sätt. Till sin hjälp har de fyra coacher som är specialister på just privatekonomi och investeringar.
Coacherna i Get smart with money
De fyra coacherna är:
- Peter Adeney aka Mr Money Mustache – är en av de mest kända förespråkarna av FIRE (Financial Independence, Retire Early). Han förespråkar att man lever sparsamt, sparar mycket för att kunna frigöra mer tid (tidig pension). Själv sparade han 50% av sina inkomster och investerade i indexfonder. Målet var att spara ihop/investera så att kapitalet täcker 25 års kostnader och han kan leva enligt 4% regeln. Vill du läsa mer om FIRE och 4% regeln rekommenderar jag denna artikel:https://www.pensionsguiden.nu/vad-ar-fire-och-vilken-fire-typ-ar-du/
- Paula Pant – grundare av den populära sajten AffordAnything.com. Hon föreläser, poddar och skriver böcker om privatekonomi, investeringar och entreprenörskap.
- Ross MacDonald aka (Wall Street Rapper) Ro$$ Mac driver Maconomics där han fokuserar på att lära ut hur man investerar till personer som normalt sett inte kommer i kontakt med denna typ av kunskap. Detta gör han på ett underhållande och lättsamt sätt och ett av hans mantra är ”Black Wealth Matters”.
- Tiffany Aliche aka The Budgetnista driver sajten med samma namn och är författare av boken ”Get good with money”. Hon utbildar kvinnor i privatekonomi med fokus på att betala av skulder och spara. Kostnadskontroll och budget har en självklar plats hos henne. Ett av hennes uttryck är ”A budget is basically just a picture. If you don’t like it, you have the option to change it”.
Coacherna hjälper varsin person eller par i dokumentären och vi får följa dem under ett års tid.
De lyckligt lottade
- John och Kim – John är ingenjören som blev av med jobbet under Corona och Kim är empowerment coach och psykoanalytiker. Hennes verksamhet går bra och de tjänar bra med pengar men spenderar också mycket, bla lägger de 1200 dollar på mat i månaden (två vuxna och två små barn). De attraheras av FIRE-tänket men behöver hjälp. Självklart är det Peter som stöttar dem.
- Lindsey – lever från lön till lön och trots att hon har två jobb så går ekonomin inte ihop. Hon vill bryta den onda cirkeln och tjäna mer pengar. Till sin fördel har hon en halvfärdig utbildning i bagaget och en konstnärlig ådra. Paula är som klippt och skuren för att hjälpa Lindsey att tänka och agera större.
- Teez – den 25-åriga NHL-spelaren som tjänade stora pengar som ung, men som när programmet börjar varken har ett spelkontrakt eller annat jobb. Han inser att han behöver börja investera men vet inte hur han ska börja. Det naturliga valet av coach är Ro$$.
- Ariana – har arbete och familj men shoppar för att hantera sina känslor. Detta har resulterat i kreditkortskulder på ca 65 000 dollar. Hon är uppvuxen i en familj där spenderande på kredit var vardag för att ”vi förtjänar det” och det har inte gagnat henne. Hon inser att hon behöver hjälp och rätt person för det är självklart Tiffany.
Vad tycker jag?
Jag tycker att ”Get smart with money” var ett lyckat koncept där det blir tydligt att det går att påverka sin situation, oavsett hur illa det ser ut för stunden om man bara är villig att själv göra jobbet som krävs. Det blev också tydligt att det inte handlar om pengar, utan vår relation till pengar. Precis som med andra ovanor så tar det tid att förändra vanor och ändringen behöver ske mentalt. Visst kan du gå ner 10 kilo på 10 veckor, men om du inte ändrar ditt förhållningssätt till mat så kommer du snart att ha gått upp de där kilona. Samma princip gäller med pengar. Detta är något helt annat än Lyxfällan då dokumentären pågår under ett helt år, det är deltagarna själv som gör jobbet och här har inget fall gått så långt att kronofogden knackar på. Det är en trevligare och mer positiv och stöttande inramning.
Det var intressant att se fyra helt olika utmaningar och se hur coacherna agerade. Då jag själv coachar inom privatekonomi och pension så var det extra intressant att se hur andra gör.
Dokumentären är lättsam och jag tror att den kan ge nya infallsvinklar och ha positiv påverkan på många av de som tittar. Genom att den visas på Netflix så kommer den att nå personer som annars inte själv skulle söka denna typ av information.
Jag gillar den!
Vad tycker du?
Annelie Gunnarsson
Tack för filmtipset. Den fick mig verkligen att fundera och den var lättsam.