Skip to main content
Monica Sjödin - Pensionsguiden

Pensionsguiden – från idé till verklighet

Ibland blir det inte som man har tänkt sig, utan livet tar en annan väg och man landar på en helt annan plats i livet som vid närmare eftertanke är betydligt bättre. Pensionsguiden är definitivt ett bättre ställe!

Vi tar det från början

Jag var en typiskt högpresterande kvinna i mina bästa år (är inte alla år det…. ?) som mer levde för mitt jobb än för mitt privatliv. Hur sjukt är inte det kan jag tänka när jag tittar tillbaka. Nåja, det var som det var. Vi blir klokare med åren. 🙂 Efter allt för många år med allt för hög arbetsbelastning i kombination av en inte så liten släng av ”duktig flicka”-syndrom så konstaterade jag att situationen inte var hållbar. Jag började leta efter tips på hur man jobbade mer effektivt och fick mer energi i vardagen. Det förstår ju alla att det inte var en lösning, men där och då kändes det som att bli mer effektiv var den bästa lösningen. När man är stressad så tänker man inte alltid så smart….. Under denna period var jag konstant trött och stressad och hade svårt att varva ner och ”bara vara” när jag kom hem. Då hade jag dessutom ett radhus från 60-talet som ständigt pockade på uppmärksamhet.Det var alltid saker att fixa. Hela situationen kulminerade en dag på jobbet då jag fick ett totalt psykbryt och den berömda ”väggen” med sjukskrivning som följd var ett faktum.

Ett frö väcktes

Under sjukskrivningen sov jag mycket, grät mycket och till slut var jag trött på att vara trött. Hade jag inte fått min utmattningsdepression så hade jag sannolikt fortsatt i samma tempo som innan, men nu fick jag en möjlighet att omvärdera min situation bland annat med hjälp av en psykolog (tack jobbet för den hjälpen). Jag kom till insikt att jag inte kunde fortsätta på detta vis. En naturlig följd var att börja titta på min ekonomi för att se vilka alternativ jag hade. Jag tjänade bra med pengar men spenderade dem i precis samma takt. Så utgångspunkten var så där… men förbättringspotentialen var enorm. När jag loggade in på minpension.se kunde jag konstatera att möjligheterna att sluta jobba tidigt inte var de bästa. Jag satte ett mål för mig själv att jag skulle ha den ekonomiska möjligheten att gå i pension när jag fyllde 55 om jag så ville. Det var ett ”jäklar-anamma”-mål som jag satte för att jag att jag vill inte hamna i en situation där jag skulle vara  ”tvungen” att vara kvar på ett jobb som jag inte trivs med.

Från det tillfället började jag aktivt att lära mig mer om privatekonomi, investeringar, pension, men även om livsbalans och vad som krävs för att jag ska må bra. Allt detta gjorde jag med mig själv i sikte. Att starta bolag fanns inte på kartan, inte heller att hjälpa andra. Syrgasmask på först! (flygvärdinneinstruktionen). Jag tog varje chans att lära mig, att läsa, att gå kurser och med tiden så kände jag att jag var på rätt väg. Bland annat gick jag en ettårig tradingutbildning hos ST3 med Tobbe Rosén och Lars Hansson samt även Arne Talvings kurs Kavastus Trender. Åh, vad jag önskar att något som Pensionsguiden hade funnits då, det hade besparat mig 100-tals timmar av letande och läsande och säkert lika många gråa hårstrån!

Mer om min privata resa kan läsa mer om på hemsidan: Möt Monica – Pensionsguiden men läs inte det nu, utan ta det sen i så fall.

Blogga och hjälpa nära och kära

Ganska tidigt fick jag en förfrågan från det kvinnliga investerarnätverket Feminvest om att bli ambassadör och krönikör åt dem och det tackade jag förvånat ja till. Vad skulle lilla jag kunna bidra med? Mottot fick bli:

”Det som inte dödar, det härdar”

Det visade sig vara ett bra beslut och då Feminvest och Nordnet samarbetade föll det sig naturligt att jag senare började skriva åt Nordnet på deras blogg. Någonstans här så började jag få förfrågningar från vänner och bekanta, typ ”du som har koll på det där med investeringar, pension och sånt, kan du inte hjälpa mig?” och det är ju svårt att säga nej till en sån förfrågan. Efter ett flertal sådana förfrågningar så konstaterade jag att det nog fanns en marknadsmöjlighet – att hjälpa andra att göra det jag gjort. Jag hade lagt ner enormt mycket tid för att få till mig den kunskap jag nu hade och då kändes det vettigt att dela med mig av den kunskapen så att andra inte skulle behöva lägga ner lika mycket tid. Jag startade en enskild firma och började hålla kurser inom aktier, fonder och pension i mycket liten skala vid sidan om jobbet.

Att vara kvar på den gamla arbetsplatsen kändes inte bra och jag ville hålla mina kurser på heltid. Det var dock uteslutet då jag hade så pass få kunder och priset per deltagare var mest symboliskt. Så det blev att jag lämnade min arbetsgivare och blev IT-konsult i stället. I min egna firma. Läskigt och himla kul! Efter något år ombildades den enskilda firman till ett aktiebolag för att bättre kunna hantera överskottet av kapital och kunna ta del av de fördelar ett eget AB har jämfört med en enskild firma.

Pensionsguiden grundades

I slutet av 2020 beslöt jag göra en mer seriös satsning på mina kurser, men inte lika brett. ”Less is more”. Aktieutbildningar finns det flera som har, men det fanns ingen som höll pensionsutbildningar för privatpersoner. Aktier är dessutom ett intresse för de som vill investera, medan pension är något som vi alla kommer i kontakt med förr eller senare. Efter en hel del namnfunderande föll valet slutligen på ”Pensionsguiden i Sverige”, som registrerade som särskilt bolagsnamn i min IT-konsultfirma. Det är som att namnge sitt barn – inte lätt, lägg sen till att Bolagsverket har en hel del synpunkter på namngivningen så är det en process som tar sin tid. Vilken milsten det var att få pappret från Bolagsverket, då var det helt enkelt ”på riktigt”!

Är du intresserad av aktieutbildningar så vill jag slå ett slag för min vän Christina Engelen som driver utbildningsbolaget MaLagona och Sveriges största Facebook-grupp för aktieintresserade tjejer: ”Tjejer som gillar aktier”. Hon är grym på aktier och en duktig pedagog!

Drivkraft, mission och vision

Jag tänker inte skriva en massa marknadsföringsfloskler, utan väljer att skriva från hjärtat. Jag vill på ett inspirerande och engagerande sätt göra pension enkelt och greppbart! Se mig som din personliga och oberoende guide i pensionsdjungeln!

Vårt pensionssystem är i mångt och mycket uppbyggt på en mängd val – val som kommer att påverka vilken pension du kommer att få och i förlängnlingen vilket liv som pensionär du har möjlighet att leva. Lägg sen till en mängd svårbegripliga ord och informationen finns på många ställen så blir det ännu svårare att ta ”rätt beslut”. Det ska inte behöva vara så svårt. Jag guidar dig med en varm och trygg hand men även med klämkäcka hejarop. Mitt mål är att du ska känna dig kompentent och trygg i att du har tagit de besluten för dig och ha skapat förutsättningar för att få det pensionsliv du vill ha. Du behöver inte vara aktiv med din pension för att få en bra pension, det gäller bara att göra några kloka val från början och hålla fast vid dem.

Facebook-gruppen

Facebook-gruppen skapades i mellandagarna 2020 och idag är vi ca 11 tusen medlemmar. Det är helt galet kul att intresset är så stort! Det hade jag aldrig kunnat drömma om. Jag startade gruppen då jag saknade en naturlig mötesplats där man kunde utbyta tankar och idéer om pension och privatekonomi. Visst finns det andra ekonomigrupper, men det kändes inte som att pension kom ens på tio-i-topp av samtalsämnena. Jag tror på att man blir som de man umgås med och man utvecklas genom att vara intresserad, nyfiken och ha en ständig önskan om att lära sig mer. Gruppens medlemmar och alla frågeställningar inspirerar mig dagligen till att lära mig mer och fortsätta dela med mig av nyheter, tips och egna erfarenheter.  Jag hoppas att även du upplever gruppen så! Jag är otroligt glad över att ha flera duktiga pensionsexperter med i gruppen, både de som har det som yrke men även hängivna privatpersoner. Tex:

  • Staffan Ström – pensionsekonom på Alecta,
  • Måns Jadenbrink, VD samt pensions- och försäkringsrådgivare på Optimal Advice,
  • Helena Palmgren, medgrundare och Executive Advisor på Palmgren & Bähr samt styrelseledamot i bla SAVR,
  • Veronica Kangas, Lönespecialist och tjänstepensionshandläggare
  • Pensionsmyndigheten!

Nuläge

Idag erbjuder jag kurser och coaching till privatpersoner och småföretagare, men jag är även ute och föreläser hos tex Aktiespararna eller medverkar i poddar eller på event, tex med Heja Livet och Prisjakt tillsammans med andra aktörer såsom Andra Farhad på Börshajen, Tove Zander på Swedbank samt Sandra Bourbon aka Framtidsfeministen. Att träffas live är så himla kul, även om online har fungerat bra under Corona.

Framtiden

Så vad händer framöver? Ärligt talat så har jag ingen aning! Det finns inga planer på att detta ska bli en mångmiljonverksamhet på flera orter i Sverige, utan detta är mitt passionsprojekt – PÅ RIKTIGT! Min plan är att vidareutveckla Pensionsguiden och göra den ännu bättre!

Jag vill bjuda in mer externa föreläsare, hjälpa fler till en bättre ekonomi/pension och fortsätta sprida positiva tankar kring pension. Har du några tips på hur Pensionsguiden skulle kunna bli bättre? Eller vem du tycker jag ska bjuda in? Berätta! Jag vill gärna höra dina tankar!

För att återknyta till inledningen om att livet inte alltid blir som man har tänkt sig, utan ibland tar livet tar en annan väg. När jag tittar tillbaka är jag, hur udda det än låter, tacksam för min utmattning och att jag var på rätt ställe mentalt för att vara mottaglig för att jag skulle kunna ändra min framtid och få möjlighet att skapa Pensionsguidens resa tillsammans med dig! Utan dig och alla andra vore Pensionsguiden bara en blek grönsak, typ….

Tack för att du finns och väljer att hänga med mig!

/Monica

PS: För dig som inte är bekant med Pensionsguiden sen innan så kan du läsa om våra tjänster och annat på hemsidan: Pensionsguiden – för ett rikare liv!  Jag håller löpande gratis webinarier för nybörjare så om du är vill hänga med på ett sådant rekommenderar jag dig att gå med i Facebook-gruppen eller anmäla dig till nyhetsbrevet så missar du inte nästa tillfälle.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *