
Pension för företagare – att tänka på först!
Tjäna in till allmän pension
Pensionssystemet i Sverige baseras på livsarbetsinkomst, allt vi tjänar in under livet. Det innebär att all inkomst du har tjänat under ditt liv ger pension (med vissa undantag). Denna pension kallas Allmän pension och den är uppdelad i Inkomstpension och Premiepension. Den allmänna pensionen motsvarar i de flesta fall ca 40-70% av din slutlön. För höginkomsttagare blir det en låg procentsats och för låginkomsttagare blir det en högre procentsats. Så här gäller det att maximera livsinkomsten genom att helst ha hög beskattningsbar inkomst under många år (vilket är få förunnat).
För dig som driver enskild firma
Om du driver enskild firma så är det ditt överskott som är pensionsgrundande. Du tjänar in pension på belopp upp till 572 tusen, men du betalar statlig skatt på 20% på belopp över 554 900 kronor (år 2022). Här är rekommendationen att försöka ha en överskott som landar på ca 555 tusen. På så sätt maximerar du intjänandet till den allmänna pensionen, utan att behöva betala statlig skatt.
Du har möjlighet att dra av max 35% av överskottet (i din deklaration) och placera det i en pensionsförsäkring.
Om du har ett överskott som är högre än 555 tusen så är rekommendationen att sätta av pengar i en tjänstepension.
Är ditt överskott mindre än 555 tusen är det bättre att du sparar spara privat i en ISK eller Kapitalförsäkring för en avsättning kommer att medföra att du tjänar in mindre till den allmänna pensionen.
Hur mycket bör du spara? Hade du varit anställd så hade din arbetsgivare sannolikt betalat in 4,5% av din lön upp till ca 44 tusen/månad, därefter 30% på överskottet. Detta är dock belopp innan skatt och du ska ju spara redan skattade pengar. En tumregel kan vara att spara 4000 kronor för varje 100 tusen du har i överskott.
För dig som driver aktiebolag
Du som driver aktiebolag har stora möjligheter att själv styra hur du ska säkra din pension.
Steg 1: Ta ut lön upp till gränsen för statlig skatt, dvs 554 900 kronor.
Steg 2: Ta ut utdelning från aktiebolaget och spara delar av det i en ISK eller Kapitalförsäkring (tex 4000 kronor för varje 100 tusen du har i lön).
Men…. alla säger ju att man ska spara i en tjänstepensionsförsäkring! Ja, men det är inte givet att det är det lämpligaste valet om du tjänar under 555 tusen och tar ut utdelning. Betalar företaget in till en tjänstepension så blir kostnaden premieinbetalningen + särskild löneskatt på 24,26%, det är pengar som hade kunnat användas till att betala ut lön åt dig. På lönen tjänar du in 18,5% i allmän pension. Har du däremot en lön över 555 tusen så kan det vara värt att fundera på att sätta av till tjänstepension.
Tips: Om du är gift och sparar privat till pension så behöver ni upprätta ett äktenskapsförord där det framgår att detta sparande ska vara enskild egendom. Då kommer det inte att räknas med i en bodelning. Äktenskapsförordet behöver registreras hos Skatteverket för att det ska vara giltigt.
Bonus: Det är himla lönsamt att ta ut lön från året man fyller 66 år, tack vare sänkt arbetsgivaravgift (10,21% istället för 31,42%), högre jobbskatteavdrag och högre grundavdrag. Du kan räkna med minst 10% lägre inkomsskatt.
Välj pensionsbolag och bank/nätmäklare
Du kan ha din tjänstepension och ditt privata sparande var du vill, men säkerställ att:
- avgifterna är låga (undvik ställen med årliga avgifter),
- villkoren är rimliga (inte det lättaste att veta när det gäller pensionsförsäkringar) och
- om du ska spara i fonder; att det finns ett stort utbud, tex Avanza, Nordnet och SAVR.
Vill du veta mer?
Jag tycket att det här med pension för företagare är himla intressant då det finns så många smarta möjligheter för att få ut pengarna från bolaget på ett så skatteeffektivt sätt som möjligt.
Pensionsmyndigheten har en bra sammanställning över pensionssparande för företagare. Du som är egen företagare | Pensionsmyndigheten