Facebook Pixel
Skip to main content

Optimera din pension som företagare

Hej kära företagare! Tillhör du dem som sparar i en tjänstepension i ditt aktiebolag? Bra att du säkrar ekonomin för din framtid! Om du ska gå i pension inom en hyfsat snar framtid, säg tio år så är det dags att tänka till en gång extra.

I veckan fick jag ett mejl från en läsare som ville att jag skulle skriva ett inlägg om att man som företagare inte ska spara i tjänstepension åren närmast pension utan istället ta utdelning. Motivet var att det var lönsammare! Klokt tänkt! Men … tänk om det finns ännu smartare sätt som gör att du får ut ännu mer pengar när du väl blir pensionär? Det finns ett alternativ som jag tycker slår både tjänstepension och utdelning när man närmar sig pension och det är: börja sätta av delar av vinsten i periodiseringsfonder som du kan använda är när du blir pensionär. Låt oss utforska hur det leder till att du betalar mindre i skatt och får ut mer pengar i handen!

Varför periodiseringsfonder istället för tjänstepension?

Det är egentligen inte periodiseringsfonden i sig som är grejen, utan tanken är att sätta av oskattade pengar som du sen kan använda till att ta ut lön till dig trots att du själv inte längre jobbar. Om du sätter av pengar i en tjänstepension så får du betala 24,26% i särskild löneskatt och när du tar du den så betalar du vanlig inkomstskatt, dvs du får inget jobbskatteavdrag. Dessutom tjänar du inte in till någon allmän pension. Känner du dig osäker på hur periodiseringsfonder fungerar, så kan finns det ett inlägg du bör läsa först innan du fortsätter läsa: Periodiseringsfonder – aktiebolagets Kinder-ägg! (pensionsguiden.nu)

Om du istället väljer att ta ut lön så kommer du att få  jobbskatteavdrag + att du även tjänar in i till allmän pension. Jobbskatteavdraget innebär att du betalar lägre skatt på inkomster som kommer från arbete än andra inkomster, tex pension.

Varför lön istället för utdelning?

Det finns några avgörande fördelar både för dig som företagare och som arbetstagare:

Som företagare:

  • Från året du fyller 67 år sänks arbetsgivaravgifterna från 31,42% -> 10,21%
  • Från året du fyller 67 år när du har låga arbetsgivaravgifter är det billigare att betala ut lön än att betala bolagsskatt (20,6%)

Som anställd:

  • Tar du ut lön så får du jobbskatteavdrag vilket är riktigt lönsamt.
  • Från året du fyll 66 år får du dessutom förhöjt jobbskatteavdrag vilket gör att du betalar ännu mindre skatt
  • Du tjänar in allmän pension på lön.
  • Vill du att det ska vara kostnadneutralt för firman så kan du ta ut en högre lön tack vare de lägre arbetsgivaravgifterna.
  • Inkomstskatten är oftast rejält mycket lägre än kapitalskatten på utdelningen (20%)
  • Om du bara tar ut utdelning och inte har något löneuttag i firman så sker lågbeskattad utdelning enligt förenklingsregeln vilket gör att du inte kan ta ut mer än ca 200 000  kronor per år. Har du ett större kapital i bolag som du vill ta ut till låg beskattning så är uttag av lön ett lönsamt sätt.

Så, hur mycket pengar pratar vi om?

Som vanligt är svaret: det beror på….

  • Om du är 65 år eller yngre när du ska pensionera dig så får du grundavdrag och jobbskatteavdrag, vilket är helt ok.
  • Från året du fyller 66 så får du grundavdrag och det förhöjda jobbskatteavdraget. Nu börjar vi prata – nu blir det ännu mer lönsamt att ta ut lön.
  • Från året du fyller 68 får du förhöjt grundavdrag och fortsätter att få det förhöjda jobbskatteavdraget. Nu är det som bäst ekonomiskt. Det innebär att det fortfarande är vansinnigt lönsamt att ta ut lön, men du betalar även mindre skatt på andra inkomster, tex pension.

Åldrarna ovan kan förändras med i takt med att riktåldern införs eller ny lagstiftning så du får kontrollera vad som gäller just för din åldersgrupp när det närmar sig.

Ett exempel

Låt oss räkna på hur det skulle kunna se ut (för enkelhetens skull så bortser vi helt från avkastning och avgifter på kapitalet och för p-fonderna så bortser vi även från den årliga schablonskatten, f.n 1,93% och uppräkningen på 4% vid återföringen):

Förutsättningar:

  • Tjänstepension: Du sätter av 100 000 kr/år i tjänstepension under 5 år. Det kostar dig: 100 000 + särskild löneskatt på 24,26% = 124 260 kronor/år
  • Periodiseringsfond: Om du istället sätter av motsvarande summa (124 tusen) i p-fonder under samma period så har du efter fem år 621 300 oskattade kronor i bolaget att göra vad du vill med.
  • Du vill ta ut dessa pengar under 5 år
  • Du har även en bruttopension från annat håll på 20 000 kr/månad.

Vi slänger in exemplet med utdelning också för att få en fullständig bild. Skattesatsen som används är genomsnittlig för Sveriges kommuner. Alla belopp är avrundade till närmast hundratal.

Skillnad mellan tjanstepension lon och utdelning scaled

Som du ser ovan är tjänstepensionsalternativet det minst fördelaktiga oavsett när du tar ut pensionen. Att ha oskattat kapital som du kan använda till lön från året du fyller 66 är himla bra, från 67 är det ännu bättre och från 68 år det magiskt bra!

Några sista tips

Nu när du har en bättre förståelse för vad som påverkar hur mycket du får ut och hur du kan mixa och matcha utfrån just dina förutsättningar, vill jag ge dig några avslutande tips:

  1. Lyft blicken och titta på företagets och din ekonomi ur ett längre perspektiv. Ju tidigare du gör en plan, desto större chans har du att optimera din situation (tex öka dina intäkter, maximera dina periodiseringsfonder eller minska dina kostnader).
  2. Räkna på olika alternativ så att du hittar den perfekta mixen just för dig.
  3. Sikta på att inte ta ut lön och pension över gränsen för statlig skatt, för då blir det helt plötsligt mycket mindre lönsamt.
  4. Har du stort kapital i bolaget som du vill ta ut till låg skatt så kommer du sannolikt att vilja ta ut både lön och utdelning.
  5. Använd Skatteverkets räknesnurra ”Räkna ut din skatt” för att se exakt vilken skatt du ska betala vid olika inkomstnivåer. Den är perfekt om du vill mixa pension och lön för den räknar med rätt avdrag, vilket inte din skattetabell gör. Vill du simulera hur skatten blir när du är äldre, så ändrar du bara ditt födelseår.
  6. Ta hjälp: Om du är osäker på hur du ska gå tillväga så är du varmt välkommen att boka en timme med mig så bollar vi olika alternativ för att se vad som passar just dig. Det finns inte ett rätt sätt som passar alla.

Sammanfattning

Skatten på pension är hög då du inte får jobbskatteavdrag. Så när det närmar sig pension, kan det kan vara bättre att stoppa betalningarna till tjänstepensionen och istället stoppa in pengarna i periodiseringsfonder. Periodiseringsfonder är ett smart sätt att skapa obeskattade reserver i bolaget som du sen kan använda till lågbeskttad lön när du är pensionär. Då kan bolaget dra nytta av de sänkta arbetsgivaravgifterna (10,21%) och du betalar yttepyttelite skatt tack vare det förhöjda jobbskatteavdraget. Dessutom tjänar du in till din allmänna pension. En trippel-win helt enkelt!

Nu är det dags för dig att överväga dina alternativ och göra det bästa valet för din ekonomiska framtid. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *