Skip to main content

Omdömen från ”Ta kontroll över din pension”

Bra och informativt

Kursen belyser pension ur företagarens perspektiv. Pension för en företagare innehåller fler aspekter än allmänpension och tjänstepension. Man har också företagets egna kapital att spela med, både fritt eget kapital och bundet.
Efter kursen vet man bättre hur man ska prioritera mellan löneuttag, utdelningar och pensionsuttag samt hur man kan planera med periodiseringsfonder och hur man kan prioritera mellan aktiefondkonto och kapitalförsäkringar när man förvaltar bolagets kapital.
Det skadar inte att gå kursen tidigt i företagarkarriären men även när pension närmar sig är det inte för sent.

Håkan

Överblick skapar lugn

Efter att Monica guidat oss igenom tre moduler fullspäckade med fakta och kunskap känner jag mig både lugn och angelägen. Lugn eftersom jag fått en användbar överblick av vad som gäller i detta ganska snåriga ämne, och angelägen att hugga tag i att få koll på vilket upplägg som passar mig och min önskade livsstil framåt allra bäst. Det är mycket jag behöver fördjupa mig i för att få till det rent konkret, men nu vet jag i alla fall i vilken ända jag ska börja. Det känns riktigt bra.

Eva

Viktigt och intressant

Monica lyckas göra pensionsinformation begriplig! Rekommenderas varmt!

Madeleine

Lysande! Inspirerande!

Monica delar mycket generöst med sig av sin egen kunskapsresa. Och presenterar ett så till synes ”aptråkigt ämne” på ett pedagogiskt och inspirerande vis. Och även om ämnet kanske inte upplevs spännande och en och annan (särskilt kvinnor) kanske upplever att ”det där orkar jag inte ens tänka på” alt ”det löser sig nog” så är det en fråga som angår oss alla. Och är så viktig att ta tag i. Inte minst i värld där ensamstående kvinnor med barn i Stockholm INTE kan köpa ett boende, där kvinnors livslön (fortfarande) ligger ca 3-4 miljoner sek under männens, där närmare 200 000 kvinnor i Sverige lever på existensminimum i EU osv. Här gäller som med motion: det är aldrig för sent att börja! Och även det lilla kan göra stor skillnad! Heja Monica och pensionsguiden!

Katja

Väldigt bra!

Äntligen har jag lite mer kontroll på pensionen. Tack!

Magnus

En kurs jag varmt kan

En kurs jag varmt kan rekommendera. Monica är verkligen personlig, professionell och delar öppet med sig av sitt eget pensionssparande och med ett varmt bemötande. Jag hade noll koll på min pension innan och kan efter dessa 5 veckor säga att jag näst intill har full koll på det stora hela. Jag har glatt insett hur jag i 10 år framåt kan öka avkastningen på pensionssparandet ganska mycket. Överlag är jag positivt överraskad över hur mycket jag faktiskt själv kan påverka min pensionen, både sparande och planering för uttag. Stort plus också för tillgången till sidan med allt material i 6 månader efter avslutad kurs!

Carolin

Mycket bra genomgång.

Var på gratis webinar där Agneta på PPM berättade om den allmänna pensionen. Mycket kunnig och saklig i sin information. Kan verkligen rekommenderas. Jag har fått mer kunskap och information på denna ”lilla” kurs än vad jag fick på fackets 3-dgrs kurs om pension.

Jeanette

Toppenkurs

Tack Monica!
Mycket bra kurs, alla borde gå. Rolig och givande. Pedagogiskt och inspirerande.
Äntligen har jag tagit beslut att ”gå kursen ”som jag önskar att gjort för länge sen är så nöjd.
Nu har jag dessutom fått mera kunskap och känner att jag kan och vågar göra förändringar.
Jag är övertygad att jag kommer känna tacksamhet för jag har investerat i mig själv kommer att tänka på denna kurs när det väl är tid att gå i pension. Så stort Tack för din kunskap och att du delar med dig.

Anette

Gediget och proffsigt

Jag kan varmt rekommendera denna kurs för dig som vill lära dig mer om din pension. Du får ett gediget och genomarbetat material och en massa verktyg för att kunna jobba vidare på egen hand efter kursen. Monica är ett inspirerande och motiverande proffs som verkligen bjuder generöst på sin stora kunskap.

Maria

Informativt

Mycket tydlig, enkel och lättförståelig information om ett relativt krångligt ämne.

Y

Utmärkt!

Utmärkt information, tydligt och klart!
Tack!
Vet precis hur jag går vidare.

Ingunn

Supernöjd

Så himla himla bra 🙂
Superbra kurs. Här ska flyttas runt på fonder. Har fått en mycket bättre kunskap om pensioner.
Heja dig Monica, du gör ett jättebra jobb!

Camilla

Toppenkurs värd varenda krona oavsett kunskaper från start

Engagerad! Inspirerande. Mycket goda kunskaper! Bra lättillgänglig form. Arbetsuppgifterna är omfattande men hjälper en vidare.

Liselotte

Utbildning om alla olika pensionsdelar

En perfekt utbildning för att få insikt i pensionens alla delar.
Genomgång av var man hittar de olika pensionerna.
Man får olika excelark där man fyller på sina pensioner, privatekonomi mm för att få en bra översyn.
Genomgång av pensionsplanering.
Utbildningarna spelas in så att om man inte har möjlighet att titta live kan man titta senare.
Monica är väldigt lugn, pedagogisk och kunnig.
Monica svarar dessutom på frågor i chatten under utbildningstiden.

Jeanette

Superb kurs

Detta var en superbra kurs, som jag verkligen rekommenderar. Sen är det ju så för mig att jag behöver gå igenom allt igen för att bättre kunna förstå vad som krävs. Men då finns ju detta material att tillgå, så tack så mycket för dina engagerade och kunniga föreläsningar. Det kändes verkligen som att Monica brinner för detta. Sen tycker jag att det var värt priset, då materialet var gediget och genomarbetat.

Maria

Äntligen koll !

Monica har ett professionellt och personligt bemötande. Sätter sig in i ens totala situation och lyssnar in mina behov. För första gången har jag fått uppleva att jag fick den tid jag behövde för rådgivning och hann med att förstå detta som jag tycker är så svårt. Känner mig stärkt och trygg att gå vidare. Och som grädde på moset så får man en skriftlig sammanfattning av det vi gått igenom. Toppenbra!
Bokade även tid för dottern så att hon ska börja se om sin ekonomi tidigare än vad jag gjort.

brittlouise

Pedagogiskt och inspirerande

Kursen Hur mycket måste jag spara till pension var toppen! Den har fått mig att ta tag i saker jag skjutit upp för länge och nu känns det inte lika oöverstigligt längre att göra kloka val framåt. Upplägget på kursen är enkelt och pedagogiskt. Jag har redan bättre koll på nuläget och mitt önskade läge och vet vad jag behöver göra som nästa steg. Så skönt!

Jill

Monica gör det svårbegripliga begripligt

Efter att ha gått kursen ”Ta kontroll över din pension” kände jag att jag ville fördjupa min kunskap inför ett samtal med mitt nya jobbs valda tjänstepensionsföretag så jag bokade in en privattimme. Det var det bästa jag kunde göra! Är övertygad om att jag kommer spara pengar på att ta kontroll själv men fortfarande känner jag att jag själv styr var mina pengar hamnar istället för att bli totalt överkörd av en pensionsförmedlare som vill tjäna pengar på att jag inte förstår var mina pengar hamnar och som pratar så fort så jag absolut inte hängde med och som skickade en lunta papper där det var gulmarkerat vart jag skulle skriva under…

Kan för övrigt varmt rekommendera kursen som Monica håller. Jag har blivit intresserad av mina pensionspengar för första gången i mitt 56-åriga liv och det säger inte lite det.

Monica är proffsig, varm, förstående och kunnig.

Mona

En spark i baken!

Utan tvekan behöver jag en spark i baken för att gå igenom mina olika tjänstepensioner. Det här webbinariet var bra och har gett mig nya kunskaper som gör att jag har börjat ta tag i min pension. Försöker också få min ungdomar att göra det, även om de inte fyllt 30 ännu, men jag tror att de har mycket att vinna på att sätta sig in i pensionerna redan nu. Monica är mycket kunnig och rolig att lyssna på. Jag tycker att hon svarar på frågor på ett bra och positivt sätt.

Anna

Lär mig mycket varje gång!

Jag deltog i ”Ta kontroll över din pension” för andra gången hösten 2022. Det är otroligt värdefullt att ta del av Monicas kunskaper och få höra andras erfarenheter och frågor. Monica är så frikostig med sina erfarenheter. Jag kan konstatera att det tar tid att sätta sig in i de olika delarna, det var värdefullt att vara med en andra gång och utan Monicas hjälp hade jag helt säkert inte ens börjat att titta på pensionen. Jag är 58 år och ser nu möjligheten att kunna gå i pension när jag skulle önska.

Margareta

Känt o okänt om min pension

Ett mänskligt genomfört webinar i god stämning, befriande fritt från säljsnack och perfekt inövade fraser. En blandning av (för mig) kända och okända fakta respektive personliga erfarenheter av att bygga upp, förvalta och ta ut sin pension.
Mycket bra och rekommenderas!

Jonny

Trevlig och kunnig

Monica tar sig tid att svara på alla frågor även om det drar ut på tiden. Alla får komma till tals och ingen fråga är för dum. Trevlig och kunnig!

Anneli

Ger hopp inför framtiden!

Så bra och informativt ger en hopp inför framtiden om man bara tar sig tid o säter sig in i allt

Annika

Bra och lärorik kurs med

Bra och lärorik kurs med Monica som kunnig vägledare.Vill kunna ännu mer! Blev inspirerad av Monicas resa.
Mycket användbart material som jag behöver/vill gå igenom även efter kursen. Avsatte själv lite för lite tid mellan kurstillfällena och hann inte riktigt med under själva träffarna, då det är mycket att hålla reda på både i tabeller o jämförelser på Min pension o konsumenternas sida mm.

Maria

Bra att få spetskunskap!

Bra med att få ta del av lite spetskunskap om pensions- och placeringsfrågor i dagens världsliga läge. Tack för det.
Dock är min egen tid en stor begränsning då jag jobbar heltid så det finns inte tid och ork att ”grotta ner mig” och besluta mina ev. placeringar Ligger därför kvar så länge

Erik

Få bättre koll på din pension

Monica är pedagogisk och kursen innehåller flera delar som man behöver förstå för att få en sammanfattande bild av sitt ekonomiska situation och vad man behöver göra för att förbättra sin pension. Bra med egna övningsuppgifter mellan kurstillfällena.

Kristina

Toppen!

Otroligt givande och grundlig genomgång av pensionsrelaterade frågor. Jag är mycket nöjd med både Monica och kursen. Jag har nu fått en bra start i att ta itu med min framtida pension.

Malin

Det svarta hålet är nu fyllt!

Tidigare var pensionen ett stort svart hål men med Monicas excellenta hjälp vet jag nu hur jag ska ta mig an mitt pensionsuttag och även att det inte är för sent att bättra på pensionen även om man inte har så många år kvar att jobba. Rekommenderar kursen varmt.

Lena

Jag kan varmt rekommendera Monica

Monica har hjälpt mig att få bra struktur och planering för hur jag hanterar pensionssparandet som företagare. Jag kan varmt rekommendera Monica, hon är kunnig, professionell och väldigt trevlig.

Camilla

Bra information

Mycket bra genomgång av min ekonomi, pension och sparande. Kändes som vi verkligen gick igenom allt av intresse för mig och jag gjorde flera ändringar efteråt som har blivit bra.
Monica är lätt att prata med och förklarar så man förstår.

Carina

Utmärkt

Monica är mycket inspirerande, tydlig i sitt budskap och kunnig.

Caroline

Ta kontrollen!

Att ta kontrollen över sin egen pension! Det får man verkligen verktyg o kunskap till av Monicas kurs! Så bra genomgångar o presentationer som man i efterhand kan gå tillbaks till o titta på igen. O mycket bra material för att själv komma vidare med sin uppföljning. Gå kursen!

Annette

Toppen!

Mycket givande och grundlig genomgång av pensionssystemet. Hjälpte mig att se över och planera min framtida pension.

Malin

Pensionsutbildning

Nu har jag gått två utbildningar för dig, Monica och kan bara sammanfatta dessa med att båda har varit toppen.
Först gick jag Ta kontroll över din Pension Pensionskursen och nu har jag deltagit i den här utbildningen angående Sparande till pension. Mycket nöjd med upplägget som innefattar många bra idéer och konkreta förslag på hur man går tillväga.
Känner att jag fått en helt ny säkerhet runt min pension som tidigare varit väldigt luddigt.

Tack så jättemycket för väldigt bra kurser.

/Monika

Monika

Se sanningen i vitögat

En bra och informativ kurs som fick mig att verkligen ”se sanningen i vitögat”, att ta tag i det som jag måste göra för att få vetskap om hur min framtida pension kommer att se ut.

Carina Söderström

En oerhört viktig kurs!

En oerhört viktig kurs! Trots att jag inte fyllt 30 och just nu älskar mitt jobb så ska även jag så småningom gå i pension. Det känns därför bra att nu ha mer koll på pensionen efter att ha suttit med mamma när hon deltog i kursen ”Ta kontroll över din pension” och nu efter denna kurs. Efter kursen kan jag nu räkna ut olika scenarion på när jag kan ta pension och få en uppfattning om hur mycket jag behöver spara till de olika alternativen. Nu ska jag bara försöka maximera mitt pensionssparande och placeringar för att sedan själv kunna välja när jag vill gå i pension. Jag får göra jobbet och det kan jag göra nu tack vare kursen/kurserna. Stort tack för verktygen och kunskapen!

Sara

En kurs med bra struktur!

Monica har ett riktigt bra upplägg och hanterar en stor grupp med olika förutsättningar och kunskapsnivå på ett mycket bra sätt – förklarar pedagogiskt och hänvisar vidare till mer information och tips om t.ex. andra kurser när det behövs fördjupning.

Innehållet i kursen är strukturerat och tydligt och du får mycket material i form av mallar, arbetsböcker och weblänkar. Det är lätt att ställa frågor som sedan gås igenom och det blir tidvis intressanta små diskussioner.

Jag har själv inte börjat rodda i den kommande pensionen förrän ganska nyligen och det är en djungel! Förutsättningarna (personlig ekonomi och olika delar i pensionen) hade jag nog rätt klart för mig innan, men har ändå mycket ut av att få en helhetsbild och hjälp med hur man kan tänka och räkna för att maxa sin ekonomi när det är dags.

Tack för att jag fick möjligheten att delta!

Åsa

Toppenkurs

Rolig och informativ kurs. Monica är väldigt kunnig, inspirerande och pedagogisk så det är lätt att hänga med. Rekommenderar kursen varmt till alla som vill få koll på sin ekonomi och hur mycket man behöver som pensionär.

Lena

Min Pension på riktigt

Jag ser alltid fram emot att lyssna på Monicas kurser. Hon gör det svåra mer lättförståeligt, positivt peppande även om man tappar greppet emellanåt. Det blir min pension på riktigt, inte bara MinPension på Pensionsmyndigheten, som tyvärr inte är så enkel. Jag känner större trygghet i mina beslut o bedömningar nu.

Åsa

Väl investerad tid

Tack Monica för en väldigt givande utbildning! Ja, den kräver tid och engagemang – men jag är helt övertygad om att jag tacksamt kommer att se tillbaka på denna utbildning när jag väl går i pension och tacka mig själv för att jag investerade den här tiden. Utbildningen öppnar verkligen ögonen för hur mycket som faktiskt är möjligt att göra för att påverka och förbättra sin egen pension. Jag skulle därför varmt rekommendera den till alla – ju tidigare desto bättre.

Jenny

En väldigt bra kurs för …

En väldigt bra kurs för att komma igång och kunna förbättra sin pension.

Mats

Kanonbra kurs

Genom att gå kursen har jag redan tjänat in mycket mer än kursavgiften! Tack för att du delar med dig av din kunskap.

Helena

Pension kan vara enkelt

Tack Monica för en jättebra kurs! Den har fått mig att växa och tro på mig själv. Jag har alltid sparat och har en god ekonomi, men inte vågat tro att pengarna kommer att räcka till pension.
Har sedan en tid tillbaka lagt om mitt liv och jobbar numera med sådant jag tycker är kul och brinner för. Jag blir ofta påmind av omgivningen att jag behöver tänka på min pension och jobba heltid. Har idag fått bra hjälp av dig att tro på att min strategi och handling gällande ekonomi är ”good enough” så att jag kan fortsätta att leva det liv jag vill.

Anna

En inspirerande och mycket omfattande kurs

En inspirerande, allmänbildande och mycket omfattande pensionskurs. Avsätt ordentligt med tid för denna pensionskurs så kommer du att ha lärt dig massor om din pension och din framtida ekonomi.

Åsa

Gå kursen!

Om du har lite små-ångest för hur du ska reda ut allt kring pensionen – gå denna kurs!
men gå den om du kan sätta av några timmar mellan kurstillfällena för att göra hemuppgifterna och lägg gärna lite extra tid på videoinspelningen eller ppt:en. Det kommer att betala sig – ångesten kommer sakta sjunka! :).
Du kommer kanske inte hinna allt men du kommer att veta vad du mer ska göra för att få 100% koll!
Mitt mål var att ha en plan och det har jag, på köpet blev jag lugnare!

marie

Kursfeedback

Jag tycker kursen är mycket bra. Kursen är väldigt informativ så den har lärt mig mycket.

Kursen tar ett lite bredare grepp än bara pensionsfrågor såsom placeringar, mål med livet m.m. och det gillar jag.

Kursen har även fått mig att börja planera hur jag vill leva i framtiden och inte bara när jag blir pensionär. Vilka är mina mål, hur kan jag komma dit och vad kostar det att leva i framtiden på det sätt som jag vill. Dessa frågor tar kursen upp och det är mycket bra.

Bra med hemuppgifterna såsom planläggning av mina pensioner, budget etc.

Jag har egentligen inget att klaga på utan det är nog jag själv som måste slutföra de uppgifter som vi fick även om jag har kommit en bra bit på vägen. Bra att man har 6 mån på sig att gå igenom allt.

Monica som handledare är mycket duktig och kunnig.

Jonas

Supernöjd

Monica gick igenom allt man kan lära sig om pensionen och svarade på alla våra konstiga frågor.
Nu har jag gjort min egen pensionsplan 🙂
Supernöjd

Ingemar

Bästa pensionskursen – pepp & kunskap!

Jag tycker kursen var toppen! Jag fick äntligen kunskap och mod att göra något åt min egen pension. Har provat att göra något åt min låga pension fler gånger, men bara myr steg som knappt ger något resultat. Direkt efter kursen vågade jag mig på att ta små steg med min pension, jag ringde pensionsbolag och ställde frågor, jag gjorde ändringar. Något senare tog jag tag i mitt sparande, placerade detta kapital med olika avkastning och därmed risk. Skapade en redovisning år för år hur mycket jag kommer att få när jag blir pensionär. Redovisningen säger vilken pension ska jag leva på under vilka år, den visar även vilka år jag ska ta av sparpengar. Steg för steg har jag blivit modigare, har ändrat placeringar i takt med att mod och kunskap ökat. Känner mig nu helt trygg i min ekonomiska situation som pensionär och har koll på mina pensioners placering. Monica förklarar på kursen så tydligt och enkelt. Kan varmt rekommendera denna kurs! /Lena

Lena

Kunskap ger makt!

Då ska du delta i kursen med Monica Sjödin.
Du får många bra verktyg, ett gediget, genomarbetat material som ger dig underlag för din pensionsplanering.
Vänta inte – gör det nu!

Åsa Johansson

En inspirerande kurs om din pension

Detta är en mycket bra kurs. Föreläsaren är kunnig och inspirerande. Det finns hemuppgifter som ger mycket mer förståelse. Jag kunde visserligen en hel del sedan förut men kursen gav mig ändå mycket. Kände inspiration till att fortsätta engagera mig för högre pension.

Britt

Lärorikt och jobbigt

Det är mycket att ta in, många uppgifter som ska kollas upp och mycket man kan behöva fundera på. Men det är verkligen värt det! Monica är insatt och inspirerande. Och har tålamod att förklara tills man förstår.

Anette

Ta kontroll över din Pension.

Mycket bra kurs och Monica du är en mycket bra kursledare som är väl strukturerad och hjälper till med alla frågor som vi hade under kursen. Kursmaterial och hemläxa är mycket bra att använda för att bygga upp sin pensionsplan. Jag kan bara rekommendera alla att delta på din kurs. Mycket tacksam för den information som vi har fått av dig under de fem veckorna.

Andrea

Ta kontroll över din pension

Jag tyckte nog att jag hade mer kunskap och insikt än de flesta, då jag jobbar på arbetsgivarsidan med ekonomi o pensioner. Men jag har lärt mig så mycket mer från andra delar, denna kurs är mycket bredare och handlar om helheten i ekonomi, inte bara pension. En bra pension är ju bara effekten av en god ekonomi och sparande – ränta på ränta. Det är nu på slutet man märker hur det accelererar. Jag har nog haft lite riskaversion och överanalyserat, men har lättat lite på det nu.
Nu när man ser att pengarna räcker, kan man tänka lite nytt och annorlunda. Tack Monica för att du stod ut med alla frågor, anpassade tempot och såg lika peppad ut hela tiden.

Åsa

En mycket bra kurs!

Monica är en otrolig kunnig, engagerande och motiverande kursledare som gör att man blir övertygad om att man kan påverka sin framtid och ger verktyg till att göra det. Hon är generös och delar med sig av sin egna resa och resultat och det ger ännu mer inspiration. Toppen! Är tacksam att jag hittade denna kurs.

Anna

Exceptional! Life-changing!

Finally someone who could explain how the entire pension system works. Participants could ask all of our questions in a very safe welcoming forum, which felt great. Monica showed us where to look, what important figures/aspects to look at in our various pensions/funds/investments, how to calculate everything from the future value of our pensions to the impact of administrative fees, and which concrete steps we could take to increase our pensions. This course was thorough and all-encompassing, covering all important aspects need to be able to plan for a solid, healthy pension. We received useful budgeting, savings, and pension planning tools. I thought I knew a lot but this course totally opened my eyes to what is possible. I know feel I have ’control’ over my pension and future! This course is the best financial investment I have EVER made!

Remmick