Skip to main content

Omdömen från ”Spara till pension”

Pedagogiskt och inspirerande

Kursen Hur mycket måste jag spara till pension var toppen! Den har fått mig att ta tag i saker jag skjutit upp för länge och nu känns det inte lika oöverstigligt längre att göra kloka val framåt. Upplägget på kursen är enkelt och pedagogiskt. Jag har redan bättre koll på nuläget och mitt önskade läge och vet vad jag behöver göra som nästa steg. Så skönt!

Jill

Inspirerande

Bra, inspirerande information för att reflektera över och jobba vidare med min privata ekonomi inför kommande pension. Ökad kunskap ger trygghet och intresse att lära mig mer. Monicas blogg och nyhetsbrev håller mig uppdaterad:)

Anci

Rekommenderar alla!…

…att gå en kurs eller lyssna på ett webinar med Monica! Kan inte tänka mig att det finns något trevligare sätt att lära sig ännu mer om allt som rör pension och investeringar/planering inför sin kommande pension, antingen den är nära förestående eller längre fram i tid, än med Monica. Proffsig och kunnig, men ändå lättsam och rolig!

Helena

Pensionssparande, plötsligt är det möjligt!

Monica, Du är för mig en stor inspirationskälla! Super bra föreläsningar som är begriplig och du är bra på väcka nya tankar och får en att tänka till extra.
Du vill verkligen att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt. Pensionssparande som är den svåraste och ett djungel att sätta sig in i blir plötsligt roligare och mer möjligt. Tack Monica!🙏🏼

Lerma

Lärorikt!

Lärorikt att få Monicas kloka råd/tips och ta del av misstag som de flesta gjort. Bra att du nämner att bankens rådgivare är säljare (har egen erf). Bra bemötande från Monica, ledigt och lättsamt. Resultatet för mig var till viss del bekräftelse men även något nytt. Jag är 61 år och har en god planering sedan 20 år tillbaka 😀

Margareta

Lärorikt, trevligt och lättsamt seminarium!

Trevligt och lättsamt seminarium. Lärorikt med en hel del tips som jag själv inte tänkt på eller visste om.
Jag tittar ganska ofta på mina pensioner, men det är några saker som jag inte hade koll på och som jag nu har börjat titta mer på.

Susanne

Fantastiskt inspirerande!

Otroligt bra information om pensionen!
Man blir inspirerad och intresserad att vara mer aktiv. Att själv kunna påverka min pension.

Maria

Pensionsguiden kan det här med pension!

Det du gör är verkligen fantastiskt – med ord som alla förstår förklarar du hur vi andra ska tänka o göra för att förhoppningsvis få den absolut bästa pensionen vi kan få utifrån våra egna förutsättningar.

Sussi

Nöjd och tacksam!

Mina kommentarer blir generella från flera seminar.

Det märks att du har lätt för att presentera och att du har mycket stor erfarenhet inom området.
Dessutom uppskattar jag att du har kopplingar till både balansekonomi och rika tillsammans.

Är alltså väldigt nöjd och tacksam för det som erbjuds i pensionsguiden!

Det som jag personligen saknar eftersom att jag själv befinner mig i den fasen är erfarenheter från att vara i pension (i mitt fall 65 år). Jag vet att du delvis är i pension, men det blir andra erfarenheter när man slutat att tjäna pengar tycker jag.

Exempelvis blir man mycket försiktigare, tänker mer på att kapa onödiga kostnader men även livskvalitet såklart.

Om möjligt skulle jag uppskatta att få in mer av det perspektivet. Dvs att börja ta ut sin ålderspension.

Mvh
Anders

Anders

Bra webinarier

Tack för mycket bra webinarier som ökat mina kunskaper om vad jag kan göra själv för att förbättra min pension.

Agnetha

Inspirerande och motiverande kurs

En fantastisk möjlighet att få ta del av Monicas gedigna kunskap om hur man planerar för sin framtid när det gäller pension. Monica är mycket inspirerande och pedagogisk och inspirerar verkligen till att börja ta tag i sin planering och sammanställa vad det är man behöver fokusera på. Materialet som man får ta del av är enkelt och lätt att använda och man har stor glädje av att göra det noggrant och grundligt då man kommer ha glädje av det länge framöver.
Så ta chansen att delta i en av Monicas kurser – det är inget du kommer ångra!

Jenni

Får koll på vad du behöver göra för att få det pensionärsliv du vill ha

Kursen gav mig kunskap om och flera verktyg för att dels få kontroll och en översikt över mina nuvarande utgifter och inkomster.
Monica förklarar på ett förståeligt sätt om olika alternativ till att få en bra pension.
Jag har nu bättre kunskap om min ekonomi och vet vilka steg jag behöver ta för att få den pension jag behöver för att kunna leva det pensionärsliv jag vill. Därmed inte sagt att jag har full koll på ”hur” alla steg ska tas. Men då finns det flera kurser som Monica håller om man vill fördjupa sig.

Pernilla Svahn

Spara till pensionen

Klar och tydlig genomgång av ekonomiskt nuläge, under pensionen samt hur mycket behöver jag spara. Fått bra mallar för att underlätta uppföljning av ekonomi, sparande. Känner att jag har bättre förutsättningar att beräkna hur mycket jag behöver spara inför kommande pensionering innan det är försent att påverka.

Ann-Charlotte

Tänkvärd

Mycket lärorik och tänkvärd kurs. Du använder dina siffror och får fram din egen verklighet inför pensionen som du genom kursen kan påverka så att du når dina drömmars pension när det är dags.

Inger

Mycket bra och lärorikt, bra

Mycket bra och lärorikt, bra verktyg för att skaffa sig kontroll.
Avsätt tid för inhämtning av data på diverse konton och hemsidor.
Ger en bra översikt när allt är sammanställt.

Sus

Tacksam

Jag är enormt tacksam för den här webutbildningen. Och nu är det dessutom kul att rodda runt i min framtida pension.
Hon gör det gratis! Vem gör det! Att ta sig den tiden och ge till andra som man inte ens känner för vi ska få förutsättningarna att ta tag i och förstå vår pension. Guld.

Lotta

Behövlig kurs

Det här är en kurs som alla borde gå. Även om man har 30 år kvar till pension, så är det bra att veta hur mycket pengar man gör åt varje månad. Sen är det en hel del jobb som man måste göra själv. Kursen har gett mig en klarare bild av min ekonomi och en ungefärlig uppfattning om hur länge till jag måste jobba om jag ska få ett drägligt liv som pensionär. Snart där! Svårast för mig är att fundera på vad jag vill göra som pensionär.

Anna

Mycket bra upplagt med tydlig

Mycket bra upplagt med tydlig och enkel struktur där jag bara kan fylla i och ta fram mina egna siffror och sen är det bara att bestämma mig för när det är dags för nästa kapitel i livet 🙂

Yvonne

Värdefull kurs

Denna kurs gav mycket bra kunskap, tankar och verktyg för att kunna planera inför mitt önskade pensionärsliv. Monica är en skicklig coach och du kan ställa de frågor du behöver. Sedan är det upp till mig att jobba vidare med informationen jag har fått.
Mycket värdefullt!

Monica

En jättebra grundläggande översiktskurs där

En jättebra grundläggande översiktskurs där Monica på ett pedagogiskt sätt hjälper oss att kartlägga nuläge och önskat läge i framtiden. Bra att göra en beräkning på vad jag kostar just nu (även om inflation och andra oförutsedda händelser i livet kan påverka utgifter/inkomster). Det blir också lätt att se var jag kan göra förändringar. Den största behållningen av kursen var för min del balansräkningen, att räkna ut alla tillgångar, skulder för att se vilka tillgångar jag har idag då jag börjar att närma mig pensionsåldern.

Tack för en bra genomgång!

Mona

Jättebra och inspirerande kurs

Kursen fick mig att sätta mig in i hur min ekonomiska situation kommer att bli som pensionär om ett par år. Tack vare andra tillgångar utöver pensionen så känner jag mig lugn.

Agnetha

Positivt

Väldigt bra och intressant utbildning fick till mig många saker och tips.
Nu vet jag hur man ser var det läcker pengar och hur jag ska tänka för att få mer över till min pensionering.

Jocke

Superbra ögonöppnare

Mycket intressant information, och även en ögonöppnare.
Bra information, bra materiel, bra uppbyggnad på kursen men lite för kort tid mellan avsnitten.
Man blir nyfiken på att lära sig mer.

Annica

Nyttigt

Jag har inte räknat så detaljerat på budget så det var nyttigt

Lena

Bra genomgång

Imponerande bra och enkelt upplägg för att på tre relativt korta kurstillfällen ge en bra överblick på vad man bör ha koll på för att få en god bild på hur ekonomin kommer att se ut när man väljer att ta ut den, samt att förstå vad som krävs om man vill ha mer.

Kristina

Pensionsutbildning

Nu har jag gått två utbildningar för dig, Monica och kan bara sammanfatta dessa med att båda har varit toppen.
Först gick jag Ta kontroll över din Pension Pensionskursen och nu har jag deltagit i den här utbildningen angående Sparande till pension. Mycket nöjd med upplägget som innefattar många bra idéer och konkreta förslag på hur man går tillväga.
Känner att jag fått en helt ny säkerhet runt min pension som tidigare varit väldigt luddigt.

Tack så jättemycket för väldigt bra kurser.

/Monika

Monika

Saklig och bra utbildning

Varit med på tidigare utbildningar/informationer du haft och så himla nöjd! På ett bra och enkelt sätt förklarar du de olika begreppen och svarar på våra frågor för att få oss att hitta lättare i djungeln för pension. Har efter första tillfället jag kom i kontakt med din pensionsutbildning samlat ihop och styrt upp mina tjänstepensioner för att ha bättre kontroll och känner mig så nöjd med att ha kommit så långt. Nästa steg efter denna utbildningen blir att få koll på hur mycket jag ska spara för att få en härlig pension så jag kan göra det jag önskar och inte behöver känna någon oro för pengar.

Tack Monica🙏🏻😍

Marie

Väldigt bra introduktion om man

Väldigt bra introduktion om man är nybörjare men även mycket matnyttigt för den som är insatt i sin ekonomi. För mig var det en del repetition men på ett väldigt positivt sätt!
Den har gett mig ytterligare verktyg och kunskap för att kunna förutspå och räkna på min pension.

Lars

Stort tack för att du

Stort tack för att du delar med dig av dina tips och tricks, uppskattas verkligen. 🌹 Vissa delar behöver man arbeta mer med och personligen skulle jag ha behövt en veckas mellanrum mellan kurstillfällena. Annars ett bra och pedagogiskt upplägg.

Ann

Full kontroll

Kursen har hjälpt mig att få kontroll på min ekonomi. Nu vet jag vart pengarna tar vägen och hur mycket jag behöver spara, för jag är pensionär och tar ut tjänstepension och jag ville veta hur jag ska spara för att få pengarna att räcka till när tjänstepensionen tar slut. Det har varit lätt att förstå, arbetsuppgifterna har gjort att jag fått helhetssyn på tillgångar och skulder. Tips om min pension och skatteverkets hemsida, samt appar för att ha koll på ekonomin har varit till stor hjälp.
Möjligheten till frågor och att genomgångarna är i bra takt att lyssna på.(har hörselnedsättning)

Känner att kursen har gett mig ett lugn då jag vet hur jag ska lägga upp ekonomin för framtiden.
Stort tack Monica

Birgitta

En spark i baken

På ett trevligt vis lotsar Monica igenom djungeln av sådant jag bör ha koll på. Trots ämnet är deprimerande -vem vill bli gammal-så blev det uthärdligt att ta tag i saken och skaffa mig kontroll. En nödvändig spark i baken.

Anneli

Mycket inspirerande och informerande kurs

Vill du lära dig mer om pensionen är det här något för dig. En lärorik och mycket inspirerande kurs. Jag är nästan helt novis när det gäller pensionen. Monica är en fantastisk föreläsare som är väldigt kunnig och förklarar så att man förstår och man blir sugen på att lära sig mer. Har lärt mig massor på denna kurs och tänker använda den kunskapen nu innan jag går i pension. Det känns inte lika jobbigt längre att ta tag i allt det som rör min pension. Ett stort tack till dig Monica!

Lena

Se sanningen i vitögat

En bra och informativ kurs som fick mig att verkligen ”se sanningen i vitögat”, att ta tag i det som jag måste göra för att få vetskap om hur min framtida pension kommer att se ut.

Carina Söderström

En mycket bra utbildning med

En mycket bra utbildning med Monica som ger grundläggande information om pension.
Chat-funktionen är toppen! Med den är det enkelt att ställa frågor utan att störa.
Kul att Monica visar bilder från hemsidor så att vi får se hur vi det ser ut på riktigt.
Rekommenderar den till alla åldrar för att få förståelse för pensionssystemet.

Martina

En oerhört viktig kurs!

En oerhört viktig kurs! Trots att jag inte fyllt 30 och just nu älskar mitt jobb så ska även jag så småningom gå i pension. Det känns därför bra att nu ha mer koll på pensionen efter att ha suttit med mamma när hon deltog i kursen ”Ta kontroll över din pension” och nu efter denna kurs. Efter kursen kan jag nu räkna ut olika scenarion på när jag kan ta pension och få en uppfattning om hur mycket jag behöver spara till de olika alternativen. Nu ska jag bara försöka maximera mitt pensionssparande och placeringar för att sedan själv kunna välja när jag vill gå i pension. Jag får göra jobbet och det kan jag göra nu tack vare kursen/kurserna. Stort tack för verktygen och kunskapen!

Sara

Inspirerande pensionskurs

Matnyttigt, inspirerande och spännande! Kursen bidrog till att jag fick mer kunskap kring mitt eget pensionssparande. Nu har jag mycket mer kunskap och förståelse för mitt pensionssparande och känner att jag vågar ta tag i det.

Johanna

Superbra ”koll på min ekonomi- och pensions-kick-off”

Superbra ”kick-off” för att få ett bättre grepp om den egna ekonomin och framtida pension. Tycker jag har koll men detta var givande.
Det är intensivt men bättre det än att bli långdraget. Fantastiskt att kunna se föreläsningarna i efterhand!
Nu har jag fått med mig redskap och kan få igenom allt i min egen takt.
Tack!

Anette

Tack för denna ögonöppnaren

Hej Monica,

Stort tack för inspiration och peppning under dessa tre tillfällen. För min del så var denna första delen med ”koll på ekonomin”under kontroll, ganska bra koll. Men det gav nya tankar kring hur vill jag tänka framåt, vad är viktigt och hur ska jag optimera mina förutsättningar för en bra pension. Ärligt talat, detta blev en riktig ögonöppnare för min del. kan bara konstatera att jag inte haft koll, låtit banken sköta detta och det har inte gynnat utveckligen till det bästa för min del. Där ska jag ta vid framåt. Det gör stor skillnad att känna att jag har koll, jag äger förmågan att göra aktiva val som passar mig.

Upplägget av kursen, tre tillfällen och steg för steg med konkreta exempel tycker jag varit bra. Toppen med tid att arbeta med mina siffror mellan tillfällena. För min del hade det passat bättre med 1 ggr/ vecka, en fast tid. Det är också bra med möjlighet att ställa frågor i tråden eftersom att dessa klammer upp.

En fantastik kurs som jag vill rekommendera alla runt mig att gå. Det känns både svårt och långt borta med pensionen, men så skön känsla att ha koll.

Tack!

Lena

Friare

Att jag har kommit igång att se över mina kostnader på ett bättre sätt. Även fått mig mer nyfiken på att använda fonder och inte vara feg i mitt sparande.

Lotta

Tankeväckare

En bra lättförståelig, informativ, påminnande kurs.

Kristina

Tankestartande kurs

En intressant kurs som satte igång tankarna och kalkylerandet inför nästa del i mitt liv-pensionen. Upplägget på kursen var tydligt med genomgång av olika delar vid varje tillfälle. Fick ta del av många bra exempel och även tips på länkar att använda.

Noomi

Monica gav mig alla hjälpmedel

Monica gav mig alla hjälpmedel som behövs för att förstå och ta hand om min pension. Alla praktiska tips och programvisningar inspierade mig verkligen att återigen ta tag i detta. Och den här gången har jag fått alla förutsättningar att lyckas!

Karin

Fantastiskt

Mycket intressant och viktigt ämne!
Dina genomgångar har gett mig ett uppvaknande! Pedagogisk och enkelt förklarat ett svårt ämne! Tack!

Maria

Tankeväckande

Den här kursen med Monica medvetandegör vad du som framtida pensionär behöver hålla koll på.
Tips på hur du räknar ut hur mycket du behöver spara, räkna ut framtida inflation, vad skatten kan tänkas bli vid uttag av olika åldrar, osv.
Många matnyttiga tips!
Kursen betyder att jag tagit mina första steg i medvetande om vad jag behöver ha koll på. Stort tack Monica!

Orvokki

En kurs med bra struktur!

Monica har ett riktigt bra upplägg och hanterar en stor grupp med olika förutsättningar och kunskapsnivå på ett mycket bra sätt – förklarar pedagogiskt och hänvisar vidare till mer information och tips om t.ex. andra kurser när det behövs fördjupning.

Innehållet i kursen är strukturerat och tydligt och du får mycket material i form av mallar, arbetsböcker och weblänkar. Det är lätt att ställa frågor som sedan gås igenom och det blir tidvis intressanta små diskussioner.

Jag har själv inte börjat rodda i den kommande pensionen förrän ganska nyligen och det är en djungel! Förutsättningarna (personlig ekonomi och olika delar i pensionen) hade jag nog rätt klart för mig innan, men har ändå mycket ut av att få en helhetsbild och hjälp med hur man kan tänka och räkna för att maxa sin ekonomi när det är dags.

Tack för att jag fick möjligheten att delta!

Åsa

Tack Monica!

En kurs för dig som känner dig förvirrad av all information om pension. Nu är jag kapten på min pensionsskuta. Nyttig information-absolut!

Irene

Toppenkurs

Rolig och informativ kurs. Monica är väldigt kunnig, inspirerande och pedagogisk så det är lätt att hänga med. Rekommenderar kursen varmt till alla som vill få koll på sin ekonomi och hur mycket man behöver som pensionär.

Lena

Jag är inte obildbar

Tack Monica för att du håller kursen på en bra nivå. Tycker själv att jag är ganska insatt vad gäller pensionen men jag lärde mig ändå en hel del. Det bästa är att man kan vara helt anonym och det ställs inga krav på mig som person. Jag tog till mig en hel del. Mycket nöjd att jag är på rätt väg. Älskade Excel-filen vi fick. Nu går registreringen som en dans.
Du är enastående och bjuder verkligen på dig själv, tack!

Pia

Tankeväckande

Om kursen:
Jag gillar den skarpt pga att Monica lär oss främst att titta på det vi har just nu för att kunna göra upp sparmål inför framtiden. Tankeväckande för att Monica frågar oss vad vi vill spara till. Men även får oss att tänka på vad vi behöver bli medvetna om tex att olika skeden i livet kan kosta olika mycket.
Kursen har fått mig att inse att jag behöver ta reda på ännu fler saker. I nuläget kan jag ingenting! Så den här kursen har blivit en väckarklocka och samtidigt inspirationskälla för att ta reda på allt jag bara kan om mina pensionsvillkor (arbetar för kommunen). En sak till: I mina kretsar när jag frågar andra kvinnor om ekonomi så svarar de att det tar deras make hand om. Jag vill kunna förstå och göra medvetna val själv, inte sticka huvudet i sanden och lämna bort mitt självbestämmande.

Orvokki