När kan jag tidigast ta ut pension?
Börjar du känna att du har gjort ditt i arbetslivet? Frågan När kan jag ta ut pension? börjar dyka upp i bakhuvudet. Att det är dags att varva ner och börja göra allt det där du inte riktigt hinner med i vardagen? Ett bra första steg är att kontrollera hur ekonomi ser ut. Går du väldigt tidigt så finns det inga pensionspengar att hämta, utan då behöver du bekosta det med sparade pengar. Säg att du kostar 20 tusen i månaden och har fem år kvar tills du kan ta ut dina pension: det blir 20 tusen x 60 månader = 1,2 miljoner kronor. Det är ganska mycket pengar.
När kan jag ta ut pension?
Svaret är tyvärr: det beror på….. På vadå? Jo, vilken typ av pension du avser.
- Den allmänna pensionen, dvs den du tjänar in när du betalar skatt på inkomster, eller
- Tjänstepensionen, den din arbetsgivare förhoppningsvis betalar in till dig, eller
- Privat pension, tex IndividuelltPensionsSpar (IPS) som var en populär sparform så länge det var avdragsgillt i deklarationen.
Allmän pension
Lägsta ålder för att ta ut allmän pension är idag 62 år om du är född 1959 eller 1960. Från och med 2023 höjs denna ålder till 63 för oss som är födda 1961 eller senare.
* är inte beslutat av riksdagen
Våra pensionsprognoser baseras idag på att vi tar ut pension när vi fyller 65 år, men då vi lever längre så kommer rekommenderad pensionsålder att bli högre. Om du är yngre än födelseåren i tabellen ovan så finns det risk att tidigast ålder för uttag av den allmänna pensionen kommer att vara högre. ”Rekommenderad pensionsålder” benämns riktålder och från och med 2026 så kommer du tidigast att kunna ta ut den allmänna pensionen tre år innan din årskulls riktålder. Riktåldern kommer även att styra när du kan ta ut de olika pensionstilläggen, tex garantipension. Nedanstående tabell visar Pensionsmyndighetens beräkning för riktåldern.
OBS: Det är inte beslutade siffror, utan riktålden kommer att beräknas årligen.
Om du har frågor kring din allmänna pension rekommendrar jag dig att kontakta Pensionsmyndighetens kundtjänst. De är snabba på att svara och mycket kunniga!
Tjänstepension
Vill du gå i pension i förtid? När det gäller att gå i tidig pension så kan tjänstepensionen var en möjlighet då det kan finnas möjlighet att ta ut den tidigare än den allmänna pensionen. Det som styr här är försäkringsavtalet. Om din försäkring inte är kollektivavtalad brukar tidigast uttag vara från månaden eller månaden efter du fyller 55 år.
Kollektivavtalad tjänstepension
Om du tillhör ett kollektivavtal så regleras tidigast uttagsår och eventuella villkor i det. Vissa avtal har tex att du endast kan ta ut pension om du har ”pensioneringssyfte”, till exempel om du vill ta ut 25% av din pension så så behöver du gå ner i arbetstid 25%. Tar du ut 100% så får du arbeta max 7 timmar och 59 minuter per vecka.
Det är rimligt att tro att arbetsgivarna kommer att vilja omförhandla uttagsåldern i takt med att riktåldern höjs. För kommunal och regionanställda träder ett nytt avtal i kraft från och med 2023: AKAP-KR. Du kan läsa mer om det här: Höjda avsättningar till kommunal pension – blogg.minpension.se och här: Höjd pension, ökad kompetens och förbättrad arbetsmiljö | SKR . Det finns vissa övergångsbestämmelser för dig som har förmånsbestämd pension inom KAP-KL.
Om du har frågor kring din tjänstepension rekommendrar jag dig att kontakta ditt pensionsbolag eller din valcentral.
Privat pension
Har du en privat tjänstepension eller IPS är det 55 år som gäller. Är beloppet lägre än 48 300 kronor kan du återköpa den. Det innebär att du begär att pensionen ska betalas ut som ett engångsbelopp i förtid. Det dras 30% skatt på beloppet som ska betalas ut.
Tänk på skatten
Från året vi fyller 66 så får vi lägre skatt på pension (och arbete) tack vare det förhöjda grundavdraget. Vill du läsa mer om beloppgsgränserna hittar du det här: Viktiga belopp 2023, men det är nog ännu mer intressant att titta på för- och nackedelarna kostnadsmässigt med att ta ut pensionen tidigt: Vad kostar det att gå i tidig pension?
Skapa en plan för att ta ut pension i förtid, dvs gå i tidig pension
Om du vill gå tidigare i pension är mitt tips att du:
- Gör en simulering eller uttagsplanering på minPension.se. OBS: Det är inte alltid uttagsalternativen är korrekta på minPension så kolla med ditt pensionsbolag för att få rätt förutsättningar. Om du har använt simuleringen behöver du räkna bort skatt – kolla i din skattetabell, så att du får ett nettobelopp (dvs efter skatt).
- Uppskatta hur mycket pengar du behöver
- Räkna ut eventuell mellanskillnad
- Skapa en plan för att att finansiera mellanskillnaden
Om du tycker att detta låter intressant, men vill ha stöttning på vägen är du välkommen att ansluta till nästa kursomgång av ”Ta kontroll över din Pension”
Jag vill jättegärna hör hur du tänker kring uttag av din pension, så lämna gärna en kommentar nedan!
Helén
Viktigt att om man vill ha den lägre skatten om man börjar ta ut sin pension 66år är att man ämnen tar ut premie pensionen och båda till 100%och hela året.
Annars blir det hög skatt.
Monica
Hej Helén,
Det har nog blivit någon missuppfattning för någon sådan koppling finns inte. Den lägre skatten (tack vare det förhöjda grundavdraget) går bara på ålder.
Carina Wulff
Vill gärna ta ut hela pensionen som är sparad på sb, så jag kan köpa ut mitt lån på huset