Facebook Pixel
Skip to main content
Ut ur ekorrhjulet, ekonomiskt fri, ekonomiskt oberoende

Mina tankar om: ”Ut ur ekorrhjulet – så blir du också ekonomiskt fri”

Vem vill inte kunna leva ett friare och rikare liv? Ett mindre stressfyllt liv där du själv styr vad du fyller dina dagar med: skogspromenader, volontärarbete eller kanske arbeta bara för att man gillar att vara i ett sammanhang och känner att man bidrar. Skulle du dessutom tjäna in några kronor är det definitivt inte någon nackdel.

Jag kan tyckat att diskussionen i Sverige kring FIRE (Financial Independence Retire Early) har blivit skev då den allt för ofta fokuserar på RE-delen i FIRE istället för FI-delen. Min erfarenhet är att de som siktar på FIRE mer är  ute efter valfriheten, inte att lägga benen på soffan och inte göra något vettigt resten av sina liv. Drivkraften verkar oftare vara att skapa ett liv utfrån hur man själ vill leva utan att ta hänsyn till normer och vad man ”brukar göra”. Det kan vara att ha råd att jobba deltid eller kanske säga upp sig för att man inte trivs på jobbet. För vissa är det optimala livet ett enklare och billigare liv, vilket kräver mindre kapital medan andra vill fortsätta mer eller mindre som förut och då behövs det självklart en större plånbok vilket gör att det kommer att ta längre tid.

FIRE i Sverige

I Sverige finns det ett antal profiler/personer som anammat FIRE-livet. Familjen Leander-Lindberg aka ”Familjen Fri” är några av de mest kända. Familen består av Oskar Lindberg (Farbror Fri på Twitter), Maribel Leander Lindberg (enkelboning på Instagram) och deras tre barn.De bor i villa i Leksand vilket gör att de betydligt lägre boendekostnader än motsvarande familj som bor i Stockholm. De har skrivit boken ”Ut ur ekorrhjulet – Så blir du också ekonomiskt fri” där de delar med sig av sin resa och hur de har gjort för att uppnå ekonomisk frihet. Du kan se det som en handbok fullsmockad med tips som du kan använda i ditt liv om du vill bli ekonomiskt fri.

Tanken här är inte att recensera boken utan mer reflektera över tipsen och möjligheterna. Vad som är rätt för Oskar och Maribel behöver inte vara rätt väg för dig men det är en inspirerande historia som visar att det går att förändra sitt liv och en av nyckelorden är medvetenhet; medveten konsumtion, medvetenhet om vad som gör en lycklig och vad som på riktigt betyder något men även en medvetenhet om att ett friare liv i framtiden kommer från medvetna val/avståenden idag.

Vilket liv vill du leva? Vill du bli ekonomiskt fri?

I boken uppmanas du fundera över vilket liv du vill leva. Vilka områden är viktiga för dig?

För familjen Leander Lundberg är det:

  • Närhet: vänskap/familj/kärlek
  • Frihet: att kunna styra och påverka sitt liv
  • Hälsa: mental och fysisk
  • Meningsfyllt arbete
  • Livsfilosofi: en tydlig bild av vad som är meningsfullt och bra på ett djupare plan.
  • Sammanhang: insikt i vem man är och var man passar in.

Några frågor jag brukar ställa är:

  • Vad ska du sluta göra?
  • Vad ska du börja göra?
  • Var vill du bo?
  • Vem spenderar du dagarna med?
  • Vad gör ni?
  • När ska förändringarna ske? Kanske kan du redan idag lägga till eller ta bort något i ditt liv som skulle göra det rikare.

Kickoff omraden

Vägen till frihet

Rent krasst så behöver du pengar för att bli ekonomiskt fri. I boken nämner de bla Jake Desyllas bok ”Job Free – four ways to quit the rat race and Achive Financial Freedom on Your Terms”. Han tar upp fyra olika alternativ för att få ihop kapital. Alternativen kan du anamma var för sig eller kombinera:

  1. Extremt sparande – där man sparar minst 50% av sitt kapital för att kunna leva på det efter 10 år
  2. Sluta vanligt lönearbete på heltid – du har istället passiva intäkter eller flera olika sidoinkomster, tex som frilansare.
  3. Livsstilsföretagande – där du driver ett företag som med tiden kommer att kunna generera passiva inkomster eller där affärsidén gör att du kan leva det liv du vill leva under tiden du driver företaget. Kanske behöver du inte jobba heltid eller så jobbar du en hel del bara för att du är verkligen gillar det du gör.
  4. Startups – du startar ett bolag med målet att du en dag ska kunna sälja det och leva på vinsten.

Alla vakren kan eller vill driva företagare och det är helt ok. Kanske är sparande, investerande och passiva intäkter mer din grej? Eller så satsar du på att byta jobb till något som du finner mer stimulerande och ger bättre betalt? Alternativen är många.

Själv kan jag kryssa i 1 och 3, även om jag dragit ner något på sparandet. Att driva Pensionsguiden är både givande, lärorikt och roligt. Utrycket ”att vara på sin rätta plats” passar perfekt för min situation.

Vilken eller vilka av alternativen ovan passar eller skulle kunna passa in på dig? Kanske gör du dem redan idag, eller så kan det kanske vara en pussebit du kan lägga till för att snabba på din väg till ekonomsik frihet (om du nu strävar dit….).

Vad behöver du göra som andra inte gör?

På en föreläsning för många år sedan sa föreläsaren:

”Är du beredd att göra det som 95% inte gör, för att om fem år få det 95% inte har?”

I boken diskuteras ”förmåga och vilja att bryta normer”. Om du har tur så har du vänner som du kan ta stöd och hjälp av för att komma ur ekorrhjulet som kanske strävar mot samma mål. Tyvärr så är de inte så vanliga. Då behöver du själv ha styrkan och motivationen att vara en av de där 5% som väljer en annan väg än normen. Min erfarenhet är att det söka efter likasinnade så att du har någon att bolla med och sporras av. Vem eller vilka skulle kan hjälpa dig att nå dina mål? Finns det något nätverk du kan vara med i och diskutera dessa frågor och bli inspirerad? Om du inte redan är med i vår Facebook-grupp rekommenderar jag dig att gå med där. Där hittar du massor av tips och inspiration!

I kompisgänget eller på gatan där du bor så är det ofta homogent och det är lätt att din konsumtion följer de andras mönster. Ni går ut och äter, åker på resor och byter till en ny bil eller större grill med jämna mellanrum. Konsumtionen snurrar på och det är sällan man stannar upp och reflekterar om det är rimligt eller ej. Detta liv kan gräva stora hål i plånboken. Är detta din vardag så krävs det mod och beslutsamhet för att kliva ifrån det livet. Att säga nej till skidresan med vännerna för att du prioriterar att spara. Att du väljer att inte ha sommarstuga, båt eller kanske helt enkelt beslutar dig för att det får vara nog med uteluncher mer kollegorna utan istället tar med matlåda. Vill du i framtiden vara i en annan situation än den du är idag, behöver du göra något annorlunda. Ett första steg är att vara medveten om var du är idag och vilket liv du vill ha framöver.

Optimera din ekonomi och öka din sparkvot

I boken tipsas om att du ska optimera din kostnader, tex genom att leva lokalt, låta saker ta tid (inte impulsköpa) , välja in och välja bort samt i möjligaste mån undvika att handla. Det går verkligen att dra ner på kostnader. Många gånger är bostadskostnaden en av de största posterna. Oskar och Maribel flyttade till Leksand och minskade därmed drastiskt sina boendekostnader. Själv sålde jag mitt radhus och flyttade till lägenhet när det var dags för sonen att flytta hemifrån. På så sätt fick jag loss kapital att hjälpa honom med sitt boende och samtidigt som jag själv downsizade. Hur kan du minska dina boendekostnader?

Kanske är du inte just nu beredd att göra den förändring som krävs för att minska dina boendekostnader, men om du lyfter blicken och tittar framåt fem, tio, tjugo år – hur ser det ut då? Ingen säger att det är lätt att ta ett beslut om att lämna sitt hem som man har lagt ner mycket tid, pengar, energi och känsla i. Men… att ha låga fasta kostnader är en nyckel till att kunna spara mer, resa mer, gå ner i arbetstid eller vad det nu är som får ditt hjärta att klappa lite extra.

Att optimera sina kostnader är ett sätt att öka sitt sparande, men du kan aldrig dra ner kostnaderna mer än till noll. Tittar vi däremot på intäktsidan så är uppsidan oändlig – speciellt om du kan tänka dig att starta eget. Oskar och Mariel har fokuserat på att minska sina kostnader – vilket de har lyckats väldigt väl med. Boken är fullmatad med tips på hur du kan göra utifrån dina mål och förutsättningar.

Medveten konsumtion

Jag gillar deras tanke om att välja till och välja bort. Genom att välja bort det som inte betyder något eller betyder mindre kan du spendera mer på det som verkligen betyder något. Det är samma tankesätt som Ramit Sethi har.  Om vi har X summa pengar gäller det att spendera det så att vi får mest pang för pengarna. Vi ska lägga pengar på det som är viktigt för oss! De påpekar vikten av att ifrågasätta alla utgifter vilket är ett måste för att kunna skala bort onödiga kostnader. Om du kostar mindre så krävs det också mindre kapital för att bli ekonomiskt fri. Säg att du kostar 25 000 kronor i månaden. Enligt 4%-regeln så skulle du behöva 25 000 kronor x 12 månader x 25 år, dvs 7,5 miljoner kronor. Men…. om du omprioriterar så att du bara behöver 20 000 kronor/månad så räcker det med 6,5 miljon. En himla skillnad! Om du sen har ett bra kapital i din pension (allmänna, tjänstepension eller privat) så minskar behovet av eget sparande ännu mer.

Boken är jordnära och det är tydligt att miljöaspekterna är viktiga. Att leva lokalt är en stor del och tanken är att de resor som görs helst ska göra inom Sverige. De har en tumregel att för varje flygtimme ska man vara borta 1 vecka och anser att det är orimligt att åkt till exempelvis Thailand om man inte har några månader ledigt. Där är jag av en annan åsikt. Jag tycker att var och en ska göra medvetna val och om man inte har råd/tid/lust/möjlighet att vara borta i månader så ska man ändå kunna åka utan dåligt samvete.

Vad tar jag med mig från ”Ut ur ekorrhjulet”?

Jag gillar att boken är enkel och handfast, som en handbok kryddad med egna tankar och de delar generöst med sig av sin resa. Allas resa är dock unik, men detta är ett sätt att komma ur ekorrhjulet och bli ekonomiskt fri. Nu har de inte slutat att arbete helt, utan arbetar 15-30 timmar i veckan under skolterminerna. Att fortsätta arbeta i någon form, men på sina egna villkor upplever jag att de flesta FIRE-entusiaster gör.

”Vi kan inte riktigt njuta av det vi lägger till när vi fortfarande har kvar allt det där vi inte gillar”

Det resonerar väl med mina tankar. Genom att aktivt välja bort det som inte gagnar mig (dåliga relationer, saker som är resurskrävande, en dålig arbetsplats etc) får jag energi att se, uppskatta och uppleva det jag istället lägger till. Jag kan släppa det negativa och fokusera på det positiva. Genom att äga färre saker, uppskattar jag de saker som jag har valt att behålla desto mer. Att rensa mitt hem enligt KonMari-metoden var precis det jag behövde där och då. Jag rensade bort allt som tog energi/inte hade något syfte/jag inte gillade eller på annat sätt inte ”sparks joy” (som Marie Kondo uttrycker det). Kvar blev ett luftigt hem där endast utvalda saker kommer innanför dörrarna. Jag äger inte för många och inte för få saker – utan helt enkelt tillräckligt många. Vill du läsa mer om KonMarie så skrev jag ett inlägg på Nordnetbloggen för några år sedan. Här hittar du det.

En av punkterna som boken tog upp var ”Restauranger säljer inte mat. De säljer upplevelsen och service”. Den tar jag med mig. Idag bokar jag mina, extremt sällsynta, restaurangbesök under kategorin ”Mat”, men framöver ska jag boka dem på mitt ”Nöjeskonto” så blir det mer korrekt för hur jag ser på restaurangbesöket. När det gäller spartipsen överlag så är författarna betydligt mer sparsamma och miljömedvetna än vad jag är och det finns nog några tips som jag skulle kunna lägga till i mitt liv. Bo i kollektiv är dock inte ett av dem. 🙂

Utrycket:

”Sätt dig stabilt i förarsätet på ditt eget liv och se till att du kommer dit du önskar”

tycker jag tål att upprepas. Det är lätt att gnälla på jobbet, maken/makan, vikten, kollegorna eller vad det nu kan vara, men det är få som verkligen gör något åt sin situation. De är inte beredda att lägga en plan och jobba mot det. Minsta motståndets lag gäller allt för ofta. Frågan är om du är tillräckligt motiverad för att göra något åt din situation?

Vill du något riktigt mycket så kommer du att hitta en väg för att nå dit, men ansvaret ligger hos dig. Ingen annan.

 

PS Vill du köpa boken hittar du den bland annat hos Pug Förlag. Under påsk har de en kampanj med 20% rabatt som gäller till 11 april. Ange koden: PÅSKHARE.

t?a=1795267101&as=1568486411&t=1&tk=1&i=1

 

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *