Mina tankar om: ”Så här blir du miljonär som företagare”
I höstas släppte Per H Börjesson och Günther Mårder boken ”Så här blir du miljonär som företagare”. Boken är tänkt som inspiration ska ge idéer för dig som företagare, med tips om:
- hur man skapar ett framgångsrikt företag
- hur man klokast får ut kapitalet ur företaget
- företagets finansiering, ägarformer och ägarkonstellationer,
- hur du kan öka värdet på ditt företag inför försäljning
- hur man förvaltar kapitalet efter försäljning, samt
- tips till politikerna hur man kan underlätta företagande.
För dig som inte har träffat Per och Günther innan så är Per grundare av investmentbolaget Spiltan Invest. Han har skrivit flera böcker om sparande, en av de mer kända är ”Så här blir du rik i hängmattan”. Günther är nog mest känd som ”Sveriges snålaste man” samt som VD för Företagarna. Här har vi alltså en bra kombo av entreprenörskompetens och finansiell kunskap. Superintressant!
Då jag själv är företagare och även coachar/utbildar företagare inom ekonomi och pension så beställde jag snabbt ett exemplar och läste den på semestern i julas. Så här kommer mina tankar….
Vägen till framgångsrikt företagande
Boken går igenom olika sätt att se på framgång och delar med sig av delar som de är identifierat som gemensamma för de som driver framgångsrika företag, tex goda relationer och ett högre syfte. Vad är framgång för dig?
För mig som pensionscoach är det att veta att jag verkligen gör skillnad på riktigt för folk. Jag får jobba med det jag gillar, när jag vill och ekonomin är inte ett problem. Alla har inte en önskan om att skapa stora bolag med tusentals anställda, utan många av oss är precis som jag en ”one man show” där framgången ligger i tillfredställelsen i det lilla. Det finns ingen önskan om att bolaget ska börsnoteras utan kan man försörja familjen så räcker det. Sen kan man diskutera om det inte är lite väl lågt ställda mål, men det är en annan fråga.
I boken framhåller de att bygga en verksamhet kräver uppoffringar både tidsmässigt och ekonomiskt och visst kan det vara så, men det behöver inte vara så. Jag känner många småföretagare som helt enkelt startat upp sin verksamhet och den bara tuffar på – detta är dock vanligast inom tjänstesektorn där du är hyrläkare, IT-konsult eller annan specialistarbetare.
En viktigt del de framhåller är att identifiera ditt drömliv som företagare. Hur mixar du ditt privatliv och ditt företagande och hur kan du forma ditt företag så att det stödjer ditt privata liv? Denna del tilltalar mig då det är så viktigt att vi inte styrs av bolaget, utan att vi styr bolaget och bygger det så att det passar oss.
Rätt hanterat så är ditt företag ditt levebröd både i dag och i framtiden.
Så får du ut kapital ur ditt företag
Denna del av boken är den som lockade mig mest! Många företagare fokuserar på företagandet men missar den lite mer delikata delen om hur du på smartast sätt planerar dina uttag. Det finns flera sätt att föra över kapital från bolaget till dig som ägare, men varje sätt har sina för- och nackdelar både när det gäller flexibilitet och skatteeffekt.
Det är helt klart värt att lägga tid på denna del när du planerar ditt bolags ekonomi. En klok kommentar de har är: Hög lön är skattemässigt det minst effektiva sättet att få privata intäkter.
I boken listas följande möjligheter:
- Lön
- Utlåning
- Inlåning till egna bolaget
- Pension
- Ingen tjänstepension
- Direktpension
- Pensionsstiftelse
- Tjänstepension
Jag är inte helt överens om dem i deras syn och det råder även en viss begreppsförvirring när det gäller den allmänna pensionen.
Att kunna låna pengar till bolaget och ta ut ränta fungerar om det finns ett behov, men min erfarenhet är att det är svårt att få igenom marknadsmässig ränta. Enligt några kammarrättsdomar ska den marknadsmässiga räntan beräknas till statslåneräntan + 3 procentenheter. Därför används ofta en schablonisering som vanligtvis har bestämts till SLR + 1–5 procentenheter beroende på omständigheterna i det enskilda fallet. Tar du ut för hög ränta kan den komma att betrakas som lön.
Direktpension kan vara ett alternativ när man vill investera företagets kapital men ändå villl säkra dem i händelse av någon fordran eller annan ekonomisk smäll. Nackdelen är att avsättningen sker med beskattade medel och att avdragsrätten uppstår först när man tar ut pengarna. Är man då pensionär finns det inga intäkter att kvitta kostnaden emot. En annan nackdel är att man betalar särskild löneskatt på det belopp som betalas ut, jämfört med i en pensionsförsäkring där man betalar särskild löneskatt på det belopp som sätts av. All värdeökning i en tjänstepensionsförsäkring är fri från särskild löneskatt. Så mitt tips är att om du funderar på direktpension; ta inte ut den som pension utan som utdelning eller under vissa omständigheter: lön.
De rekommenderar att man ska ha tjänstepension, men jag anser att det många gånger är mer förmånligt att ta ut utdelning och spara den för framtiden.
Som sagt detta är ett himla intressant ämne och vilket eller vilka sätt som är bäst för just dig beror helt på dina förutsättningar (tex din privatekonomi, din familjesituation, ditt företag – hur länge ska du driva det och vilken risk medför det). Detta är precis det vi tittar på i kursen ”Pensionsspara smart som företagare”.
”Privata pengar är dyrare än företagets”
Om du kan skattelagstiftning och avdragsrätt så finns det flera möjligheter att använda bolagets kapital för att betala vissa kostnader. Självklart kan inte bolaget bekosta vad som helt, men tex gymkort, julklapp under 500 kronor, enklare fika och tex två personalfester per år ryms inom lagens riktmärke.
Tillväxt och ägarspridning
Att ta in nya ägare i bolaget som har varit ”ensam förälder” till tidigare kan bli knepigt och i boken påpekas flera viktiga delar att tänka på.
Vad är ditt bolag värt och vem är nästa ägare?
Hur långt är ett snöre? Du kan tycka att ditt bolag är värt X miljoner, men om det bara är du som är anställd så finns det inte så mycket värde om man skulle sälja bolaget. Denna del av boken är tankeväckande om man har planer på att någon gång i framtiden sälja bolaget. Här listas tydligt olika delar som påverkar priset och kan ses som en checklista om det är så att du planerar att sälja, men den tar även upp viktiga aspekter om hur du väljer köpare.
I denna del av boken får du även ta del av mängder av företagsberättelser som visar hur olika företag har utvecklats över tid.
Förvalta dina pengar från bolaget
Att få ut en större summa pengar från bolagsförsäljning är inte svårare än att få pengar från annat håll. Här väljer du om du vill investera utanför börsen eller på börsen. Kanske vill du investera i ett annat onoterat bolag och kanske engagera dig i det.
Råden här är i mångt och mycket samma som i Pers övriga böcker där det finns en förkärlek för indexfonder och en berättigad varning för höga avgifter.
Vad tar jag med mig från ”Så här blir du miljonär som företagare”?
Jag gillar att boken är lättläst och övergripande och kapitlet kring företagsvärdering väckte tankar kring OM jag någonsin skulle vilja sälja mina bolag så finns det saker jag behöver göra för att höja värdet på dem. Här fick jag med mig flera konkreta tips.
Jag hade gärna sett mer exempel på hur man kan öka lönsamheten och bygga kapital i bolaget. Har man kapital i bolaget så kan det om det investeras växa rejält över tid. Att inte investera sitt kapital är att lämna pengar på bordet. Driver man ett hälsosamt företag som år efter år genererar ett överskott kan företaget bli ens egna pengamaskin som försörjer en många år efter att verksamheten har lagts ner.
Det finns mycket som kan göras för att underlätta företagandet i Sverige och boken innehöll många intressanta exempel, tex slopa 3:12-reglerna och att svenskt pensionskapital (läs AP7 i Premiepensionen) främst ska investera i svenska bolag.
Din pensionscoach
PS Vill du köpa boken hittar du den bland annat hos Sterner Förlag.