Skip to main content

Lönar det sig att ta ut pensionen för att investera?

Funderar du på att ta ut din tjänstepension eller allmänna pension tidigare, kanske till och med när du fortfarande arbetar? Min fråga blir då varför?

Om skälet är att du tror att du inte kommer att leva så länge eller att du behöver pensionen för att kunna ställa mat på bordet är det en sak. Eller om du är i den lyxiga situationen att du har så pass mycket pension att du skulle hamna över gränsen för statlig skatt. I så fall är inlägget ”Vad kostar det att gå i tidig pension” något för dig. Är det däremot så att du vill ta ut dem tidigt och under kort tid för att själv investera pengarna bör du tänka dig för både en och två gånger och framför allt räkna på det.

Enligt Pensionsmyndighetens rapport ”Tidigt uttag av pension i placeringssyfte 2021” så har ca 20% av de som tagit ut tidig allmän pension gjort det samtidigt som de tar ut lön. Skälet har varit placeringssyfte och jag har tvivlar på att det har varit väl genomtänkta beslut.

Effekten av tidigt uttag

Tidigast ålder för att ta ut tjänstepension varierar mellan kollektivavtalen, men för många är det 55 år som gäller. För den allmänna pensionen gäller 62 år, men det höjs sannolikt till 63 nästa år. Tar du ut pension före året du fyller 66 så betalar du en högre skatt jämfört med om du tar ut den från året du fyller 66. Så om du avser att investera kapitalet bör det som lägst täcka in denna skillnad.

Är det så att du dessutom tar ut lön samtidigt så blir det ännu större skatteskillnad. Detta då inkomstskatten är progressiv, dvs den höjs i takt med att beloppet ökar. Du vill absolut inte landa i att du får en total inkomst (lön + pension) som gör att du behöver betala statlig skatt på 20%. Den statliga skatten kickar in för inkomster över 554 900 kronor år 2022.Det är i det närmaste orimligt att du ska kunna skapa en överavkastning på mer än 20% varje år!

Exemplet nedan visar skatten om du tar ut 10 tusen, 20 tusen etc varje månad i pension i olika tidspann: 1) Från året du fyller 66 (då du får lägre skatt), 2) Före året du fyller 66 år och slutligen 3) Du har en lön på 30 tusen/månad och tar utöver det ut pension. Alla belopp är angivna per månad. Skattetabell 31, utan kyrkoavgift. Medianlönen i Sverige var 2020: 32 400 kronor så vi gjorde en enkel avrundning till 30 tusen.

Låt oss prata kronor

Omvandlar vi det till kronor så skulle en pension på 20 000 kronor brutto i månaden ge 16 300 kronor i handen om du har fyllt 66. Är du yngre får du bara ut 14 500 kronor, dvs du måste ha en avkastning på  minst 12%/år bara för att komma tillbaka till 16 300:-. Väljer du att ta ut dessa 20 000 kronor samtidigt som du har en lön på 30 000 kronor får du bara ut 13 100 kronor, dvs du behöver ha en årlig avkastning på minst 24%/år för att komma upp till 16 300 kronor.

Övriga sidoeffekter

Bortsett från att det sällan är lönsamt så kan det också få påverkan på ersättningar såsom A-kassa (om du blir arbetslös så anses du ha inkomst genom pensionen) samt på andra inkomstprövade bidrag, tex bostadstillägg.

Min tanke är inte att vara övernegativ, men jag vill hjälpa dig att ta medvetna beslut och att du förstår konsekvenserna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *