Skip to main content

Låt pensionspengarna jobba!

Vi har ett regelverk där vi tjänar in till pension när vi arbetar och även när vi uppbär sociala ersättningar, tex föräldrapenning eller sjukpenning. Har vi tur har vi även ett jobb där en av fördelarna är att vi får tjänstepension. Himla bra!

Så nu finns det öronmärkta pengar för din pension som du i vissa fall inte kan påverka, tex inkomstpensionen. Men…. de pensionspengar som du kan påverkar vore det helknas om du inte såg till att de växte på bästa sätt.

Pengar ska jobba, även när vi sover!

Jag brukar säga att ”mina pengar ska alltid jobba för mig, även när jag sover”. Pensionspengarna är ju mina pengar, så det är min skyldighet mot mitt framtida jag att se till att de jobbar på bästa sätt.

Bästa sätt” är självklart subjektivt utifrån tex:

  • ens privata ekonomiska situation – är detta pengar du inte klarar dig utan så är du sannolikt med försiktig
  • riskbenägenhet – är du beredd att ta högre risk för att ha möjlighet till högre avkastning?
  • tid till pension – är det kort tid kvar är det sannolikt bättre att dra ner på risken för att säkra kapitalet. Det vore ju trist om stora delar av ditt pensionskapital sitter i fonder och det blir en börskrasch. I ett slag så kan din pension minskas rejält.
  • intresse – om du inte är intresserad av investerande så kan du nöja dig med att göra ”tillräckligt bra val”. Är du inte toknära pension så innebär det sannolikt en fondförsäkring med en global indexfond. Är du däremot en sådan som gillar att hänga med i vad som händer i världen, kanske till och med analysera aktier- och fonder ja då har du en betydligt större spelplan med en möjlig uppsida.

Så mitt tips till dig är att i ett första steg: logga in på minPension.se för att se vilka pensioner du har. Vem vet, det kanske blir en glad överraskning?

Jag kommer framöver att lägga upp en steg-för-steg guide så att du kan göra en sammanställning och förstå vilka valmöjligheter du har.

/Monica

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *