Facebook Pixel
Skip to main content

Länsförsäkringar Global Index byter index – vad betyder det?

Länsförsäkringar Global Index är nog den absolut mest populära globala indexfonden vi har i Sverige. Innan vi grottar in oss i fonden så tycker jag att vi ska lyfta blicken och titta på indexfonder generellt, och globala indexfonder specifikt.

Vad är en indexfond?

En indexfond är en fond som följer ett representativt genomsnitt av en marknad eller bransch. Den är passivt förvaltad. Motsatsen är en aktivt förvaltad fond där en förvaltare/ett förvaltarteam själva väljer vilka bolag de ska köpa eller sälja. Alla fonder oavsett om de är passivt eller aktivt förvaltade anger ett jämförelseindex som de jämförs mot.

En förvaltare av en aktivt förvaltad fond siktar självklart på en bättre avkastning än den passivt förvaltade fonden. Om du jämför avkastningen av tex alla Sverige-fonder så hittar du aktivt förvaltade fonderna i botten och toppen i resultatlistan. Skillnaden i avkastning kan vara stor. I mitten hittar du ofta de passivt förvaltade fonderna (äk. indexfonder). En indexfond hamnar sällan i topp när det gäller avkastning men desto oftare när det gäller kostnader. En indexfond är billig, vanligtvis har den en totalkostnad under 0,5%.

En indexfond innehåller vanligtvis fler bolag än en aktiv förvaltad fond vilket medför att enskilda bolags kursrusningar eller floppar inte kommer att få något större genomslag på fondens avkastning. En aktivt förvaltad fond har färre innehav vilket gör att enskilda innehav kommer att ha större påverkan på fondens utveckling, därav att vi hittar dem både i toppen och botten när vi jämför avkastningen. Generellt sett så brukar man säga att börsen avkastar 7-8%/år under en längre tidshorisont.

Det som gör indexfonder populära är att de ofta har låga avgifter, eftersom förvaltningen är passiv och inte kräver att någon försöker analysera eller välja ”vinnande” aktier. För många sparare är indexfonder ett enkelt och billigt sätt att sprida sina risker och få en stabil avkastning över tid. Tänk på det som en genväg till att äga en bit av hela marknaden!

Vad är en global indexfond?

En global indexfond följer ett globalt index (duh….). Det aboslut vanligaste indexet är ”MSCI World Index”som består av ca 1500 bolag. MSCI står för Morgan Stanley Capital International. MSCI är världens största leverantör av index. Nackdelen med MSCI World är att det faktiskt inte investerar i hela världen utan bara i utvecklade marknader. Vill man investera i ”hela världen” kan man välja en fond som följer ”MSCI ACWI Index” istället, då får man även med tillväxtmarknader och antalet bolag ökar till nästan 3000. ACWI = All Country World Index.

Pensionsguiden

Man brukar ju säga att man ska investera så brett som möjligt och då låter det rimligt att välja en fond som följer MSCI ACWI istället för bara MSCI World. Men…. tittar vi tillbaka de sista 10 åren ser vi att avkastningen från tillväxtländerna i stort sett har uteblivit. Det har medfört att fonder som följer MSCI World överlag har presterat bättre än de som följer MSCI ACWI.

MSCI ACWI Index return Pensionsguiden

Det finns mängder med indexleverantörer och många har flera olika varianter, tex inriktade mot ESG, värdebolag, branscher etc så det är inte helt lätt att välja vilket index som man vill följa.

”Länsförsäkringar Global Index” byter index

Så, nu när vi har rett ut grunderna är det dags att gå till tillbaka till dagens tema: Länsförsäkringars indexfond: Länsförsäkringar Global Index.

Länsförsäkringar har länge haft som ambition att deras fonder ska vara hållbara och stödja en hållbar omställning. För två år sedan bytte till ”Morningstar Developed Markets Target Market Exposure Paris Aligned Benchmark Select” som fokuserade på de bolag i de utvecklade marknaderna som följer Paris-avtalet. Det innebar att istället för 1 500 bolag, blev det 1 200. Länsförsäkringar har dessutom en egen exkluderingslista de använder för att gallra bort olämpliga bolag.

Nu i veckan (slutet av november 2024) var det dags för indexbyte igen. Denna gång till ”MSCI WORLD ex Select Securities Climate Action 75% Custom Index” som är ett index framtaget speciellt för Länsförsäkringar.
Du kan läsa mer här:  Flera av våra indexfonder byter index – Länsförsäkringar

Så vad innebär det?

  1. Antalet bolag minskar med ca 200 till 1000 stycken
  2. Grundurvalet baseras på indexet MSCI World.
  3. Fonden kommer att ha en aktieexponering som är minst 90%, dvs inte givet att det är 100% aktier.
  4. Bolag som är involverade i följande händelse exkluderas:
    1. Kontrolversiella vapen
    2. Tobak
    3. Termisk kolbrytning
    4. Sand från oljeutvinning
    5. Kärnvapen
  5. Även bolag med höga koldioxidutsläpp rensas bort
  6. MSCI Word är indelad i 11 sektorer och de 25% sämsta bolagen enligt indexets hållbarhetskriterier rensas bort i varje sektor. GICS sektorer Pensionsguiden e1732976035317
    Källa: MSCI.com

Rent krasst innebär detta att fördelen med att välja en fond som följer ett brett index går förlorad. Hade fonden följt MSCI World hade det varit 1500 bolag, nu är det endast 1000 stycken.

Jämför vi de 10 största innehaven så är de samma som innan indexbytet, bara lite olika fördelning procentuellt:

  1. Apple
  2. NVIDIA
  3. Microsoft
  4. Amazon
  5. Meta
  6. Braodcom
  7. Tesla
  8. Eli Lilly & Co
  9. Alphabeth, klass A
  10. Alphabeth, klass C

Ska man byta fond? Tveksamt, tycker jag. Det är i dagsläget oklart vad det kommer att innebära avkastningsmässigt. Vill du ha en fond som är bredare så får du helt enkelt välja andra fonder. Låt oss kika närmare på andra alternativ!

Globala indexfonder som är bredare än nya Länsförsäkringar Global Index

Indexfonder som inkluderar tillväxtmarknader

Här följer fonderna MSCI ACWI eller liknande och består av närmare 3 000 aktier (med vissa undantag). Total avvgift anges inom parentes (från Avanza).

  • SEB Global Indexnära (0,47%)
  • Storebrand Global All Countries (0,33%

Indexfonder som exkluderar tillväxtmarknader

Här följer fonderna MSCI World eller liknande och består av närmare 1500 aktier (med vissa undantag).

  • DNB Global Indeks (0,21%)
  • Danske Invest SICAV Global Index (0,63%)
  • Storebrand Global Plus (0,42%)
  • Swedbank Robur Acces Global (0,24)
  • Öhman Marknad Global (0,44%)
  • Nordea Global Passiv Tillväxt (0,41%)

Tittar vi rent avkastningsmässigt så har MSCI ACWI presterat sämre då tillväxtmarknaderna har dragit ner på avkastningen över tid.

Länsförsäkringar Global Index

Hur kommer jag att agera? Personligen kommer jag sannolikt att låta det jag redan har i Länsförsäkringar Global Index att ligga kvar där, men nytt kapital kommer att läggas i DNB Global Indeks som följer MSCI World. Tillväxtmarknader kan jag vara utan. Detta diskuterade vi i veckan på Fondskolan – där du lär dig allt om att välja fonder som passar dig utifrån din riskbenägenhet och tidshorisont. Superintressant! Fondskolan är stängd för i år men öppnar upp igen i april 2025. Låter det intressant kan du skriva upp dig på väntelistan redan nu för att säkra din plats. Läs mer här.

Hur resonerar du?

Din fondcoach

6d16fe52 a3cb 41e9 b5f1 b850275de9df

Comments (5)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *