Skip to main content

Kom igång med ditt sparande!

Har du bestämt dig för att börja spara, men har ingen aning om hur du ska göra? Välkommen till klubben, du är långt i från ensam!

Först av allt: gör det så enkelt för dig att du inte kan misslyckas! Här gäller det att bara komma igång så kan du finjustera löpande. Att ha ett månatligt sparande är en ekonomisk trygghet som är guld värd. Den kan var en räddare i nöden när något oförutsett dyker upp, men den kan även vara vägen till en ny bostad eller en rikare pension.

ISK är den vanligaste kontoformen för privat sparande. Det funkar utmärkt även här. Se till att välja ett ställe som inte tar några årliga avgifter för kontot.

Ska du spara i aktier eller fonder?

Är detta helt ny mark för dig tycker jag vi går tillbaka till regel 1: Gör det så enkelt som du bara kan. Vänta med att investera i enskilda aktier utan fokusera på fonder i början.

Varför tycker jag det? Jo, du investerar då i många olika bolag och risken blir därmed lägre än om du investerar i enskilda bolag. En globalfond kan ha ca 1500 bolag och då är det inte lika jobbigt om ett av dem går i konkurs, jämfört om du köper några bolag och ett av dem går i konkurs.

Fondrobotarna väljer åt dig

Tycker du att det är svårt att välja fonder så finns det som tur är företag som hjälper till att välja en lämplig fördelning. Det vanligaste är att du får svara på ett antal frågor som tex sparhorisont och hur mycket risk du är villig att ta. Utifrån de får du ett färdigt förslag med ett antal fonder (ofta både räntefonder och aktiefonder).

 Varför ska du välja en fondrobot?

Fördelen med att ha en fondrobot som sköter en investerande är bla:

  • Det är snabbt och enkelt att komma igång.
  • Du behöver inte ha någon som helst kunskap om investeringar
  • Den kräver INGEN uppmärksamhet från dig. Den sköter sig helt själv.
  • Den balanserar om så att om någon fond har gått bra och någon annan  mindre bra så justerar den tillbaka till den ursprungliga fördelningen jämna mellanrum
  • Du behöver inte bry dig om ditt sparande och ibland kan det vara bra att slippa vara känslomässigt engagerad och oroa sig för att man gjort fel val

Nackdelen är att detta blir en extra kostnad utöver fondernas avgifter.

Vilka fondrobotar finns det?

Det finns en mängd robotar, men de fyra vanligaste är:

  • Avanza Auto –  består av sex förvalda paket. Avgift 0,35%. De har även en fondportföljgenerator som fungerar liknade men där är fokus på fonder med bra betyg på Morningstar och den ombalanserar inte.
  • Lysa – Avgift 0,15-0,24%.
  • Opti – Investerar i aktier, räntor och råvaror. Avgift 0,5% + en avgift för kontot
  • Robosave på Nordnet – Investerar i aktier, räntor och råvaror. Avgift 0,5%

Om du känner att detta kan vara din grej så tycker jag att du ska ta någon av dessa. Det finns självklart fler på marknaden, men nu vill vi hålla det enkelt. Nedan ser du exempel på hur det kan se ut. Detta exempel är från Avanzas hemsida.

När du vill välja fonder själv

Vill du själv välja fonder, men känner att du inte har kunskapen är ett bra tips att börja med en globalfond. På så sätt får du del av hela världens värdeutveckling och bra riskspridning. Väljer du en indexfond så får du dessutom en låg avgift. Exempel på globala indexfonder är: Avanza Global, Länsförsäkringar Global Indexnära och Nordnet Indexfond Global ESG.

Egentligen skulle det kunna räcka.

Vill du bredda lite mer?

Nästa steg brukar vara att man lägger till svenska fonder. Här har vi fyra grupper:

Stora bolag – här är fokus på de 30 mest omsatta bolagen. De växer inte så mycket men de är stabila

Investmentbolag – dessa bolag äger i sin tur mindre bolag så man får en bra mix. Har historiskt sätt presterat bra och är populära bla privatpersoner.

Småbolag – småbolag presterar överlag bättre än stora bolag men värdet kommer att flukturera mer så det behöver man tåla om man ska investera i småbolag.

Alla bolag (både stora och små). – är ofta indexfonder som täcker alla områdena ovan

För att få med både stora och små bolag är det bra att välja en indexfond som täcker alla bolag, tex PLUS Alla bolag Sverige eller Nordnet Indexfond Sverige så är du färdig.

Vill du ha lite extra krydda så lägger du till en småbolagsfond tex: PLUS Småbolag Sverige Index

Hur ska du fördela pengarna?

Än en gång: håll det enkelt:

Alt 1:

  • 100% Global indexfond

Alt 2:

  • 80% Global indexfond
  • 20% Bred Sverigefond

Alt 3:

  • 75% Global indexfond
  • 15% Bred Sverigefond
  • 10% Svensk småbolagsfond

Här är det viktiga att komma igång med sparandet. Att välja flera fonder är finlir och det kan du ta allt eftersom. Du kanske vill komplettera med någon branschfond, tex Ny Teknik eller en till geografisk marknad, tex en tillväxtmarknadsfond. Se till att få upp grunden först, sen kan du nischa in dig ännu mer om du skulle vilka, men det är varken ett måste eller viktigt i början.

Var ska du ha ditt konto?

Det är inte så viktigt, mer än att du väljer ett ställe där kontot inte kostar något. Väljer du Lysa så hamnar kontot där automatiskt, men annars är det ingen större skillnad. Avanza är överlägset populärast, men även Nordnet och SAVR är bra val.

Nu är du redo!

Nu har du inget som hindrar dig från att kicka igång ditt sparande, så se till att ta tag i det redan idag!

Mitt tips är att du sätter upp ett automatiskt sparande som dras varje månad, i ur och skur. Då är du säker på att det alltid blir av.

Stort lycka till med sparande!

/Monica

 

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *