Skip to main content

Kolla dina inställningarna på minPension!

MinPension är verkligen en jättebra sida för att hitta information om våra egna pensioner! Den och Pensionsmyndighetens sida gör livet som pensionsdetektiv betydligt enklare.

Men….. det vi ser på minPension baseras på den information de får från Pensionsmyndigheten för den allmänna pensionen och från pensionsbolagen för din tjänstepension i  kombination med de uppgifter vi själva har angett om vår nuvarande anställning. Från pensionsbolagen får de in de intjänade beloppen, men prognosen (dvs hur mkt vi kommer att tjäna in framöver) baseras på det vi anger, så det gäller att vi ger rätt information!

Dina inställningar på minPension

Det är inte många inställningar som krävs, men mitt tips är att du loggar in och kollar hur det ser ut idag. Adressen är minPension.se. 

Klicka på Inställningar i menyn

Fyll i dina personuppgifter

Här är det bara namn, e-postadress och ev. telefonnummer som behöver anges. Tryck Spara när du har fyllt i uppgifterna.

Fyll i din hemmakommun

Genom att ange vilken kommun du bor i så kan minPension räkna ut hur mycket skatt du ska betala. I Uttagsplaneraren, som du får tillgång till ett år innan din första pension kan utbetalas, visas även belopp efter att skatten är avdragen. Supersmidigt! Tryck Spara när du har fyllt i uppgifterna.

Fyll i dina anställningsuppgifter

Det är här det börjar bli intressant. Din pensionsprognos kommer att baseras vilken lön du har och du har tjänstepension eller ej. Är det så att du har tjänstepension så har det självklart betydelse hur mycket pengar som förväntas betalas in eller om det är en pension som ger X% av din slutlön.

Under Anställningsform kan du välja mellan följande alternativ:

  • Anställd inom Svenska Kyrkan
  • Anställd utan tjänstepension
  • Egen företagare
  • Kommunal- eller regionanställd
  • Privatanställd med tjänstepension
  • Saknar arbetsinkomst
  • Statligt anställd

Vissa av valen kommer att ge ytterligare ett fält att fylla i, Avtalsområde. Här är det vilket avtal du tillhör, tex kan privatanställda tjänstemän tillhöra bla ITP1 eller ITP2. Om du inte vet vilket avtal du tillhör kan du fråga din HR-avdelning på jobbet eller kolla under menyn Intjänad pension och sen klicka på Tjänstepension. Förhoppningsvis kan du här se vilken av försäkringarna (om du har flera) som du har just nu. I fältet Kollektivavtal anges det du är ute efter här.

Arbetsgivare behöver du inte ange för att prognosen ska räkna rätt, det är mer för din egen skull.

Lön – ange din ordinarie månadslön. Har du tillägg som är pensionsgrundande eller avdrag som gör att din pensionsgrunande lön minskar så justerar du först. Vet du inte vad du ska ange för summa så är mitt tips att du kollar med din HR-avdelning.

Tryck Spara när du har fyllt i uppgifterna.

Snyggt jobbat! Då var det klart! Nu kommer dina pensionsprognoser att vara så exakta som de bara kan bli!

En bonusuppgift

För att vara säker på att du har fått med alla dina försäkringar kan du i menyn välja Insamlingsstatus och titta hur många pensionsbolag som idag lämnar information om dina försäkringar. Du har försäkringar hos de bolag som idag har angett ”Ja i kolumnen Här har du pension. Klicka på Uppdatera status så uppdaterar minPension kolumnen och eventuella nytillkomna försäkringar kommer att läggas till i sammanställningen.

 

Himla bra jobbat! Nu har du gjort vad du kan för att du ska få korrekta prognoser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *