Skip to main content

Jonnys väg till en tidig pension!

En fördel med att driva Pensionsguiden är att jag får träffa en massa spännande människor och följa dem på deras resa mot ett rikare liv. En av dessa personer är Jonny. Jonny är 58 år, har två vuxna utflugna barn, sambo, arbetar som teknisk chef och är bosatt i Skåne. Jonny är verkligen en inspirationskälla till hur han har tagit sig an sin ekonomiska situation så jag kontaktade honom och frågade om han kunde tänka sig att dela med sig av sin historia. Vilket han till min glädje tackade ja till. Min tanke är att bjuda in intressanta personer som jag tror kan inspirera och ge nya perspektiv på livet och vår väg mot pensionen. Låt oss köra igång och känna Jonny på pulsen!

Hur började vägen mot en tidig pension?

Jonny har investerat på börsen sen 80-talet och är överlag ekonomiskt sinnad, men han hade inte riktigt något riktigt mål med investerandet. Under 2017 började tankarna på något mer att väckas och under julen så slösurfade han på nätet på ”ekonomisk oberoende”, ”4 procents regeln” och liknande och det ledde vidare till RikaTillsammans-forumet och podden med Jan Bolmeson och Rikedomspodden med bland annat Charlie Söderberg. Det ena ledde till det andra och bland annat ledde det till minPension.se där han började leka med siffror och kunde konstatera att pensionen inte alls så så dålig ut som han läst och hört att den skulle bli.

Drömmar, fantasiera, visioner och mål…

Beroende på var i livet vi är så är vi olika mottagliga för budskap. Inspirationen från poddarna och det positiva beskedet på minPension gjorde att Jonny på allvar började fundera.

– Kan jag sluta jobba tidigare om jag vill? Hur tidigt kan jag gå? 

Tanken på en tidig pension lockade mer och mer och ett av de första stegen var att ta reda på hur mycket pengar han skulle behöva.

– Jag behöver max 20 000sek/månad om jag lever som jag gör idag (alla utgifter, fritidskostnader, resor, golf mm), säger Jonny.

Att ha tydliga mål underlättar alltid så han gjorde ett imponerande arbete med att skapa:

 • en vision
 • definiera vad han gillar att göra och vill utveckla
 • mål som skulle uppnås vid olika tidpunkter, samt
 • strukturera upp vad han behövde göra för att få det liv han ville ha

Dessutom skrev han ner sitt ”varför”. Varför skulle han göra detta?

”Det är ok att jobba. Men, det ger mig inget längre. Blir äldre…Livet kan vara kort, ingen som vet….. Borde man då inte syssla med sin passion om man kan och har råd?”

Visionen: att ha tid, pengar och energi att göra vad jag vill, när jag vill. Att ägna mig åt min passion.

Allvarligt, läs rubriken en gång till! Vem skulle inte skriva under på den?

tidig pension, rikatillsammans, jan bolmeson, charlie söderberg, rikedomspodden, gå i tidig pension, fyra procents regeln
Jonnys vision om ett liv som ekonomiskt fri/FIRE

Vi har alla 24 timmar per dygn, vi ansvarar själva för att skapa och hushålla med vår energi och vår pengar. Det blir tydligt att detta är skapat med stor eftertanke och har fått verka fram under en längre tid.

Passionen: vad jag gillar att göra och vad vill jag ha mer av i mitt liv

–  ”Jag är en livsnjutare”, säger Jonny och det återspeglar sig tydligt i hur han beskriver sina passioner.

ekonomiskt fri, ekonomisk frihet, ekonomiskt oberoende
Jonnys passion och inspirationsbild

 

Målen

Efter att ha räknat på hur mycket pengar han behövde och sett hur det såg ut på minPension skapade han ett avancerat Excel-ark där varje år har sin kolumn och där kapitalbehovet och avkastning räknas år för år. Det finns prydliga rader för lön, investeringar och pensionen. Utfrån det så kunde han se vad som skulle kunna var möjligt och bröt ner sitt mål i olika delmål.

 1. När han hade uppnått X kronor så skulle han gå ner till 80%. Klart september 2021
 2. När han hade uppnått Y kronor så skulle han ha tillräckligt sparande att leva på mellan 58 och 64 år. Från 64 år skulle han ta den allmänna pensionen och komplettera med sparandet. Klart.
 3. 12 månader efter steg 1 var avklarat skulle han gå ner till 60% arbetstid eller sluta (om han ville). Klart
 4. Leva ett passionerat liv. – Pågår!

Många gånger är det lättare att nå sitt huvudmål om man bryter ner det i delmål!

Den viktiga strukturen

För att nå sina mål om ekonomisk frihet och kunna gå i tidig pension har Jonny satt upp en struktur av regler och förhållningssätt som ska hjälpa honom att uppnå sina mål. Det gällde inte bara att spara till pensionen utan även hur han ville leva sitt liv.

Förändringar på vägen

För att kunna göra denna resa på så pass kort tid krävs en hel del förändringar och vi diskuterade olika delar som har hjälp honom på vägen:

 • Bra koll på sin budget
 • Låga månadskostnader
 • Inte ökat sina kostnader när lönen har ökat
 • Sparat ca 50% av sin lön varje månad
 • Haft ett obelånat boende, så han belånade det till 50% och investerade pengarna på börsen
 • Sålt huset och flyttat till bostadsrätt (ger bättre kostnadskontroll och färre oförutsedda händerlser
 • Leasat bilen i stället för att äga den, då bilintresse saknas.
 • Tagit bort alla ”måsten”.
 • Har inget behov av att tävla med grannen om finaste huset eller bilen.
 • Jämför sig aldrig med andra
 • Funderar en extra gång om han verkligen behöver köpa X.
 • Nyväckt intresse för pension

Jonny säger: ”Med mer saker så följer även mer att bekymra sig om. Denna oro vill jag inte ha i mitt liv då den tar energi som jag hellre lägger på det som ger energi istället” 

Tomheten när man har nått sina mål och är ekonomiskt fri

2022 var alla ekonomiska mål uppfyllda och frågan blev ”Vad gör jag nu?”

”Nu har jag nått alla mina mål. Det är inte lika roligt att jobba mer. Vågar jag ta det stora steget att säga upp mig och genomföra min plan som jag satte upp 2017?”

Planen hade varit att ta ut några tjänstepensionsförsäkringar + ta lite av det sparade kapitalet mellan 59-64år för sen leva på den allmänna pensionen från 64 år och livet ut.

”Kan jag vara säker på att jag har tänkt rätt gällande pensionen? Dvs kommer mina pengar att räcka? Klarar jag mig om jag blir själv och bara har min egen inkomst/sparande att leva på?

Då fick jag syn på några inlägg från ”Pensionsguiden” på nätet som handlade om det jag frågade efter. Anmälde mig till några gratis webinarier där Monica gick igenom hur pensionen fungera på ett mycket bra och enkelt sätt. Upplägget passade mig perfekt och jag anmälde mig till ”Ta kontroll över din Pension”.

Utan dessa kurser och webininarier hade jag inte vågat ta steget och säga upp mig och ta nästa steg i mitt liv. Dessa bekräftade att jag vågad lita på mina egna kalkyleringar och att min siffror ”höll”.”

Vad händer framöver?

Nu när vi pratas vid har Jonny precis slutat på sin arbetsplats och är helt fri! Närmast väntar två veckors semester utomlands och sen så får vi se vad det blir.

– ”Nu när vi är +55 år vill vi välja vad vi ska göra och inte vad vi måste göra”, säger Jonny.

Med tanke på Jonnys investeringsintresse så är ju en självklar fråga: Hur investerar du?

– ”Fonder, investmentbolag och utdelningaktier. Det är en strategi som passar mig.”

Tankar från Monica

Först av allt vill jag tacka Jonny för att han så generöst har delat med sig av sin resa. Jag tror att den kan inspirera till både eftertanke och handling. Jag vet att det är många som siktar mot FIRE (ekonomiskt oberoende och kunna gå i pension tidigt). Skriv gärna i kommentarfältet och skicka dina hälsningar till Jonny, som nu kan leva det liv många andra drömmer om! Är du intresserad av att lyssna på något av våra webinar eller gå kursen ”Ta kontroll över din pension” så kan du läsa mer här: Kurser och evenemang kring pension och sparande | Pensionsguiden

Oavsett om vi är pensionärer eller bara lever vårt vanliga liv så finns det inget skäl att inte optimera det och skapa så bra förutsättningar som det bara går för att leva det liv man vill.

Fundera på vad du kan ta med dig av detta. Vilka delar tror du att du kan använda för att skapa ditt rikare liv?

Är du vår nästa inspiratör och vill dela med dig av din historia? Mejla mig i så fall så tar vi det därifrån!

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *