Facebook Pixel
Skip to main content

Jimmys resa: Från företagare till frihet med tid för nya projekt

”Det verkar vara underförstått att det ska vara komplicerat med pension.”

Entreprenören Jimmy, 57, jobbade länge hårt i det framgångsrika familjeföretaget och ägnade inte många tankar åt pensionen. När han väl försökte få grepp om sin pensionssituation blev han frustrerad över hur svårt det var att få konkreta svar, men ett enda möte med Pensionsguiden och Monica Sjödin löste upp många knutar och frågor. Det samtalet hjälpte honom att konkretisera sin plan och riktning framåt och han säger att han är tacksam för att tjänsten finns. Han delar nu med sig av sina tankar kring pensionsfrågor och berättar mer om sin vardag som nybliven deltidspensionär där han tagit sig an en rad givande projekt.

Jimmy och familjeföretaget

Jimmy berättar att han drivit företag sedan tidigt 90-tal och att han föddes in i en entreprenörsfamilj, där både pappan och systern var företagare. Själv provade han på att efter studierna driva en rad olika företag inom bland annat reklam och mässverksamhet, innan han blev kallad tillbaka till familjeföretaget 2003. Jimmy blev VD för företaget 2007, och tanken på att sälja det fanns redan tidigt någonstans i bakhuvudet, men han förstod också att det fanns en förväntan på honom att han skulle driva det vidare då det just var ett familjeföretag. Att driva företaget tog mycket tid och fokus och när han skaffade familj blev det ännu mer att tänka på.
Pensionsfrågor var inte det som stod högst på agendan, men ett bra råd hade Jimmy tidigt fått från sin pappa.
”Betala alltid in till din pension, det sa han till mig tidigt, så det gjorde jag. Jag har alltid gjort pensionsavsättningar i mina företag, ända sedan början på 90-talet.”
Utöver denna rutin fanns där inget större intresse för pensionen. Jimmy förklarar att han vid flera tillfällen försökt att sätta sig in i olika pensionsfrågor, men då upplevt att det varit krångligt.
”Det verkar underförstått att pension ska vara oöverskådligt. Jag har ringt och pratat med någon större aktör på marknaden inom pensionssparande, men de gör det så komplicerat att gemene man har svårt att förstå hur det hänger ihop.” Jimmy menar att han som ändå drivit företag med 200 anställda rimligen borde kunna skaffa sig ett grepp om frågor som rör pensionen, men poängterar samtidigt att hans fokus alltid legat på själva företaget.
”Mitt huvudsakliga fokus har varit att företaget ska gå bra, att få folk att jobba och att vi ska kunna expandera. Man kan argumentera att jag borde lagt mer energi på pensionsfrågor, men under lång tid gjorde jag inte det.”

Frågorna om pensionen

När han närmade sig 55 år tog han slutligen tag i saken, och började ställa specifika frågor till sin försäkringsförmedlare. Han hade en konkret önskan om att börja ta ut sina tjänstepensioner tidigare, men upplevde inte att han fick något gehör när han ringde företagen som hade hand om de olika pensionerna.
”Det ligger ju inte i deras intresse att jag ska ta ut mina pengar i förtid. Hela systemet är uppbyggt för att man inte ska göra det och jag insåg att man bara får svar precis som man frågar. Där satt jag med sparade pengar i olika system som kunde kosta mig både tre och fyra procent oavsett om värdet gick upp eller ner, och jag började ifrågasätta varför jag skulle betala så mycket pengar för något som kanske inte ens ökade i värde.”
Försäkringsförmedlaren hänvisade tillbaka till avtalet, och Jimmy fick nog och började leta efter mer information på nätet på egen hand, och hittade i samband med det Rika Tillsammans-forumet. Han beskriver att han snabbt insåg att det fanns en annan sida i debatten, en där människor var bättre på att tala klarspråk.
”Via den sidan fick jag snabbt höra talas om Monica Sjödin och Pensionsguiden, och jag tänkte att henne ringer jag!”
Han beskriver att han på en timmes samtal med Monica fick svar på frågor som han gått och tänkt på i ett års tid. ”Hon visade prov på stor kunskap i ämnet, och viktigast av allt var att hon kunde svara utifrån mitt perspektiv. På 60 minuter satte hon sig in i min situation och svarade bland annat på tre eller fyra specifika frågor som visade sig göra stor skillnad för mig. Det handlade om saker som jag inte trodde att jag kunde göra i mina pensionslösningar, men som hon förklarade att jag kunde.”
Resultatet efter ett möte och några mailväxlingar blev att Jimmy kontaktade alla aktörer där han hade tjänstepension och förklarade att han ville börja ta ut pensionen redan som 57-åring.
Sagt och gjort, en första pensionsutbetalningen kom redan i våras, och den första lite större utbetalningen under hösten.
”Det fanns till exempel en lösning hos Nordnet där jag kunde fortsätta handla med aktier på pensionskontot under hela tiden, samtidigt som jag tar ut maximalt 3% av kapitalet per år de första fem åren. Det är nog inte så många som känner till att man kan göra så.”
Jimmy beskriver att han utan mötet med Monica nog hade fokuserat på att höja sin lön och att han hade väntat minst fem år till på att börja ta ut pensionen.
”Nu känns det ju som en självklarhet att börja ta ut pensionen tidigt för att minimera skatten, men alla jag pratat med tidigare har sagt att det är en dålig idé.”

En ny tillvaro

Efter att Jimmy sålt familjeföretaget och fastigheterna han tidigare ägt ligger nu fokus på att hans pengar ska jobba hårt för honom, och såklart på att hitta på aktiviteter att fylla dagarna med.
Det sistnämnda tror han inte kommer att bli så svårt. När vi talas vid står han till exempel och slipar en dörr i sin dotters lägenhet och har som han själv beskriver det – jäkligt mycket tid till vänner och familj, som man inte har när man jobbar som en galning.
”Jag har ju eget hus, och jag hjälper till med mina barns lägenheter. Vi har också en lägenhet i San Remo i Italien som renoverat och hyr ut på AirBnB. Vi funderar även på att skaffa fler lägenheter eller hus i Italien, både för uthyrning, och för hela släkten och vänner att träffas i.” Hans idé är att arbeta upp ett system där lägenheterna genererar ett positivt cashflow, och där det finns ett upparbetat samarbete med folk som städar och gör enklare reparationer mellan uthyrningarna.

Utöver pysslet med hus och lägenheter har pensionsintresset utvecklats till en större nyfikenhet på ekonomifrågor, och han utesluter inte att han kanske kommer vilja gå någon utbildning i aktiehandel eller rent av en universitetsutbildning där han kan lära sig mer om makro-, national- och världsekonomi. Även crypto har på senare tid blivit ett stort intresse.
”Idag är allt så fokuserat på banker och vårt nuvarande pensionssystem men våra barn kanske kommer lägga sina pengar i crypto utomlands när det blir dags för dem att pensionsspara.”
Han tror till exempel att kommande generationer inte kommer att titta på SVT för att få sina ekonominyheter, utan kanske lära sig via tiktok eller youtube.
”Där vill jag också hänga med och lära mig. Jag är inte typen som vill att barnen ska behöva lära mig hur telefonen fungerar. Att förstå crypto är ungefär som med e-mail, man kan inte beskriva hur det fungerar, man måste prova själv för att förstå.”

Den nya livsstil han inlett som 57-åring gör att stressen han tidigare upplevt nu är mycket lägre, och han upplever även att hans fru är mycket lugnare. Han jämför med hur han levde innan och hur han ser att många av hans vänner fortfarande lever och konstaterar att han sover bättre och att han inte behöver stressa, men han lägger till att han också ser hur lätt det är att tappa tempo och puls i förhållande till de bekanta som fortfarande jobbar.
”Det är svårt att sitta på en AW där alla andra pratar jobb, och allt jag pratar om är att nån cryptovaluta gått ner eller att jag håller på att testa ett tips från den där gräsmattebloggaren jag sett på youtube.”
Han försöker också sprida sin relativt nyfunna kunskap om pension till vänner och bekanta, men märker att det är många som inte orkar ta tag i frågan, även bland de som har relativt höga positioner i olika företag.
”De små beslut du fattar i 40-årsåldern eller i 50-årsåldern kan få en enorm effekt för hur du kommer leva resten av ditt liv. Jag märker dock att barn, barnbarn, sommarstugor och hus i Spanien är viktigare samtalsämnen för många än vad det är att få sina pensionspengar att växa.”
Han konkluderar dock att det blivit bättre under de senaste tio åren, och att såväl konkurrenssituationen som mediasituationen gjort att de stora pensionsbolagen tvingats bli mer öppna och bättre på kommunikation.

Tankar från Monica

Först av allt: stort tack till Jimmy som delar med sig sin resa! Att vara företagare kan ofta bli ett kall, som tar fokus från familj, vänner och egentid. Att stämpla ut klockan 17 är inte alltid det lättaste. Jimmy är en person med stort engagemang för allt han tar sig för och jag är så glad att han nu hittat en ny stressfri vardag.

Det är alltid lika kul att träffa människor som bestämmer sig för att styra livet till något bättre. Jimmy valde aktivt att sätta sig i förarsätet i sitt liv och skapade förutsättningar för att han och hans familj ska kunna leva det liv de vill leva. Snyggt jobbat! Det är alltid lika inspirerande att ta del av andras framgångssagor (och kanske till och med få bidra till den).

Denna intervju är gjord av Gabriella Ekström som också är en förebild när det gäller företagnade och att gå sin egen väg och skapa bra förutsättningar för sig själv och sina nära och kära. Tack Gabbi!

Vill du dela med dig av din historia? Mejla mig på kontakt@pensionsguiden.nu så tar vi det därifrån!

Din pensionscoach

6d16fe52 a3cb 41e9 b5f1 b850275de9df

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *