Skip to main content

Smarta tips: Så här sänker du kostnaderna för dina avtal och försäkringar

Självklart vill vi vara ekonomiskt smarta! Ett grundtips är att hålla de löpande kostnaderna låga. Om du tittar på din ekonomi – vart tar pengarna vägen? För de flesta är boendet den enskilt största posten. Därefter kommer transporter och på tredje plats mat och dryck. Enligt SCB lägger vi ca 22% av vår disponibla inkomst på boendet. Blandposten ”Övriga utgifter” är dock något högre, så om du är som de flesta andra, kan du hitta onödiga utgifter här att skära bort.

Betalar du för mycket?

Det är lätt hänt att olika abonnemang och försäkringar bara får ticka på år efter år. Varje år blir det dyrare än året innan och varje gång du ser fakturan (om du ser den) så konstaterar du att du borde byta, men trots det så gör du inget aktivt byte utan ligger kvar med samma avtal. Känner du igen dig? Du är långt ifrån ensam. Jag tror att de flesta som har bundet bolån åtminstone funderar över vad som är en rimlig ränta när bolånen ska sättas om. Har du däremot bolån som löper på 3-månaderränta är sannolikheten stor att du bara ligger kvar, trots att den ursprungliga rabatten är borta sedan länge.

Det lönar sig sällan att vara trogen kund, oavsett om det gäller bolån, prenumerationer, bredband eller annat. Har du någonsin blivit kontaktad av en leverantör som säger: ”Vi uppskattar att du har varit en trogen kund hos oss i alla år och vill därför premiera dig genom att <fyll i valfri present/rabatt>”? Skulle inte tro det! I 20 års tid prenumererade jag på Dagens Nyheters pappersutgåva. När jag kontaktade dem för att säga upp prenumerationen erbjöd de mig 50% rabatt för all framtid om jag stannade. Jag blev helt förstummad. Blev jag glad? Nej, jag blev förbannad och kände mig lurad för att jag i 20 år hade betalat fullt pris.

Tyvärr är den enkla sanningen den att vi sällan är uppskattade när vi är kunder, de enda två tillfällena vi har en möjlighet att få ett bra pris är 1) när vi är nya kunder, samt 2) när vi ringer upp bolaget och väljer valet ”säg upp ditt avtal/prenumeration”. Om du ska pruta på ditt avtal – välj aldrig att få prata med kundtjänst, välj alltid uppsägningsavdelningen. De har en möjlighet att trolla med knäna på ett helt annat sätt än vad kundtjänstmedarbetaren har.

Sammanställ dina avtal

En bra vana är att regelbundet jämföra avtalen för att 1) bedöma om man behöver dem, 2) se om det finns bättre alternativ. En bra början är att sammanställa alla avtal så att du vet vilka du har, vad du betalar och när de går ut. Ofta blir det lite kort om tid eller så märker man inte att försäkringen ska förnyas förrän den man ser att det har dragits ett högre belopp. Jag fick några veckor sen hem årets faktura på hemförsäkringen och konstaterade att den har blivit dyrare och att jag inte längre vill ha allrisktillägget. Jag la räkningen åt sidan och sa åt mig själv att detta borde jag göra något åt. Ringde jag bolaget? Nej. Gjorde jag någon jämförelse med andra bolag. Nej. Förnyades försäkringen med den högre premien. Jajamensan!

Efter det så beslöt jag mig att en gång för alla sammanställa alla mina avtal så att jag inte hamnar i tidsnöd eller bara glömmer bort att ta ett aktivt beslut om avtalet. Jag har motsvarande lista sen tidigare för mitt bolags avtal, men inte privat.

Avtalssammanställning

Det gick ganska snabbt att sammanställa listan och sen logga in hos varje leverantör och kolla vilkor. I kolumnen ”Ska jämföras/utvärderas” skrev jag in datumet när det är dags att börja jämföra och ta beslut om jag ska fortsätta med samma leverantör eller om det är dags att byta. Datumen beror på hur omfattande och tidskrävande jämförelsen är samt att den även tar hänsyn till om det finns en uppsägningstid. Det tar tex betydligt längre tid att jämföra och flytta bolån än att flytta bredbandet. Dessa datum har jag nu satt in i min kalender så det plingar till när det dags. Nu har jag ingen ursäkt att inte ha gjöra aktiva val för mina avtal. Supersmidigt!

Om du vill ladda ner mallen för avtalssammantällningen kan du göra det här: Mall för Avtalssammanställning

Jämför din avtal

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Compricer

I dag så finns det mängder av jämförelsesajter att använda för att hitta bästa pris och villkor på försäkringar, lån etc. Själv använder jag mig oftast av Compricer. Där kan du jämföra alla möjliga typer av försäkringar och lån, tex bolån, elavtal och hemförsäkringar. Själv har jag genom åren använt mig dem för att jämföra bredband, hemförsäkring, villaförsäkring och bilförsäkring.

I veckan fick jag ett mejl från Aktiespararnas medlemsförsäkring om att min bilförsäkring skulle förnyas. Jag har en Peugeot 208 från 2014. Det är en billig bil som tar mig från punkt A till B. Inga extravaganser över huvudtaget. Idag har jag en helförsäkring. milsträcka 1000-1500, jag har valt till räddningsförsäkring då jag tidigare har behövt bärga tidigare bilar och det har känns onödigt dyrt. Nuvarande försäkring kostar 5232 kronor/år, men de vill höja till 5 962 kronor vilket jag tycker känns saftigt.

Med tabben kring hemförsäkringen färskt i minnet så prioriterade jag nu att gå in och jämföra. Denna försäkring var billigast för några år sedan så jag hade inte höga förhoppningar. Men mina förväntningar överträffades. ICA vill ha 3 228 kronor för motsvarande försäkring exkl. räddningstillägget. Det är nästan halva priset mot vad jag betalar idag.

Nu är det viktigt att jämföra äpplen med äpplen och inte med päron. Priset är inte det enda som betyder något. Skillnaderna i omfattning och självrisk jag ser är:

 • Självrisk trafiksskada: 1 000 kr istf 0 kr
 • Självrisk vagnskada: 4 ooo kr istf 3 500 kr
 • Självrisk trafiksskada: 1 000 kr istf 0 kr
 • Självrisk brand: 1 500 kr istf 1 000 kr
 • Sjävrisk bärgning/räddning: 1500 kr mot räddningtillägget jag har nu
 • Självrisk lagning ruta: 200 kr ist 0 kr
 • Självrisk rättskydd: 20% lägst 1500  kr ist 25% lägst 1000 kr
 • ICA har prisgaranti i fem år om man inte har något skada
 • ICA-bonus på hela premien

Spontant så verkar ICAs försäkring vara ett bra alternativ trots att de överlag har högre självrisker. Prisgarantin gillar jag speciellt. Då riskerar jag inga höjningar de närmaste fem åren om jag är skadefri.

 • Jag kör lite mindre i år så jag klarar mig nog på 1000 mil. Priset blir då 120 kronor lägre per år, dvs inte så stor skillnad.
 • Bilen är inte purfärsk så det kanske räcker med en halvförsäkring? Då sjunker priset till 2112 kronor, så ca 100 kronor mindre i månaden. Bilen är värd ca 50-60 tusen så jag tycker att det är värt att ha kvar helförsäkringen några år till. Min förra bil blev mosad av en buss när den var ungefär lika gammal och löstes då in för ca 70 tusen. Den erfarenheten gör att jag gärna har helförsäkring så länge det inte är allt för dyrt.

Så när det gäller bilförsäkringen så slår jag till på ICAs försäkring. Nästa avtal att jämföra om några veckor är bredbandet. Jag vet att mina grannar har klagat på att Bahnhof har höjt sina månadsavgifter så jag misstänker att fakturan kommer att ta sig ett skutt uppåt den första juni. En snabb jämförelse på Compricer och Sundbybergs Stadsnät (som hanterar bredbandsinfrastrukturen i kommunen) så lutar det åt att det blir Bredband2 som får det stora nöjet att få mig som kund. De erbjuder hastigheten 100/100 för 282 kr/månad + startavgift på 189 kronor och ingen bindningstid.  Nåja, mycket kan hända på dessa veckor och självklart kommer jag att ringa upp Bahnhof för att se om de kan matcha den som då har lägsta pris.

Det känns bra att ha minskat kostnaderna för bilförsäkringen. Det är pengar som behövs för att täcka upp andra hål i ekonomin.

Jag hoppas att du nu är peppad att ta tag i alla dina avtal och förhoppningsvis hittar du några du inte längre behöver. Av de du behöver så kanske du kan hitta ett bättre pris eller bättre villkor.

Lycka till!


Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *