Skip to main content

Jämför din pension med snittet!

Tillhör du dem som loggar in på minPension, kikar på alla diagram och siffor och undrar: Är detta bra? Eller dåligt? Var lugn, du är långt ifrån ensam.

Det är dock inte plättlätt att göra en bra jämförelse då vi alla har olika förutsättningar och vi tillhör olika tjänstepensionsavtal. Pensionsmyndigheten har tagit fram ett typfall (jämförelseperson) som de använder i sina jämförelser.

Så om vi jämför våra siffor med typfallets siffror så är vi inte helt ute och cyklar.

Tabellen visar antal månadslöner typfallet har tjänat in  inkomstpension, premiepension, tjänstepension samt totalt. Typfallets är född 1972 och tillhör avtalsområdet SAF-LO. Personens har en lön motsvarar medellönen i  Sverige. För 2021 är medellönen 36 100 kronor. Tabellen fungerar för löner upp till gränsen för intjänandet till allmän pension ( 550 500 kronor/år) .  Så om du tjänar mer så borde din tjänstepensionssiffra vara högre.

Var hittar du dina siffror?

Enklast är att du loggar in på minPension.se och klickar på ”Intjänad pension” i menyn. Då har du alla dina siffor. Dela dem med din nuvarande månadslön så kan du jämföra med tabellen ovan.

OBS: Detta är inte en exakt sanning, utan bara en grov jämförelse så är det så att ditt resultat är sämre än det i tabellen så finns det ingen anledning till panik. Däremot kan du fundera över hur det kommer sig. Det kan vara så att du har en lägre lön än medellönen eller att du började jobba sent.  Då kan det kanske vara läge att fundera på hur du kan få upp sifforna. Kan du byta till ett bättre betalt arbete?

Sen finns det ju ytterligare en aspekt som inte tas upp här: ditt privata sparande. Det kanske är så att du har ett bra kapital sparat som kommer att hjälpa upp din ekonomi. Om inte så kanske det är dags att göra slag i saken och sätta upp ett regelbundet sparande. Oavsett hur litet det är så är det ändå bättre än ingenting.

Stort lycka till med din jämförelse!

/Monica

PS: Vill du läsa mer om typfallsmodellen så kan du göra det i rapporten: Tumregler för pensionsberäkningar från Pensionsmyndigheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *