Skip to main content
Savelend - Pensiongsguiden

Alternativa investeringar: Investera med Savelend

Vill du inte ha alla dina pengar investerade på börsen kan så kallade alternativa investeringar vara ett alternativ. För ett tag sedan tittade vi på investeringar i fastighetslån. Den artikeln hittar du här: Alternativa investeringar: fastighetslån

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till SaveLend. Om du väljer investera hos SaveLend via länken får Pensionsguiden ersättning motsvarande ”bjud-in-en-vän”- erbjudandet nedan. 

Idag kikar vi närmare på SaveLend som erbjuder investeringar på kreditmarknaden, dvs du lånar ut pengar som används för att ge lån till privatpersoner eller företag.
De erbjuder har lån inom:

 • konsumentkrediter,
 • företagslån,
 • fakturaköp,
 • inkassoportföljer och
 • fastighetsinvesteringar

Krediterna finns främst i Sverige, men de har även avtal med ett bolag i Polen och ett i Finland. De har dessutom tillstånd i ytterligare 13 länder i Europa, så det är rimligt att tror att det framöver även kommer att komma lån från desssa länder. Om jag tittar på mitt ena konto så är det konsumentkrediter som är vanligast.

SaveLends kredittyper - Pensionsguiden

Hur fungerar det?

Låntagarna ansöker om ett lån och om det blir godkänt så publiceras det hos SaveLend och investerarna kan investera i lånet. Kreditförmedlaren och SaveLend är endast förmedlare.

Savelend - Pensionsguiden

 • Snittavkastningen är 9,4% det senaste 12 månaderna.
 • De har en smart funktion som heter ”SmartInvest” som sprider ditt kapital på ett flertal investeringar (max 1% av ditt kapital per investering). Du kan finsjustera om du vill utesluta vissa typer av krediter eller öka minsta investeringsprocent. Denna funktion använder jag mig av då hela investeringen sker automatiskt. När jag investerade i fastighetskrediter i Sverige så kräves högre belopp i varje enskild kredit och jag behöver själv bevaka och aktivt göra en investering. Det slipper jag nu.
 • De rekommenderar att man sätter in minst 2000 kronor initialt då minsta investering i varje kredit är 20 kronor.
 • Värt att notera är att du sällar har 100% av ditt kapital investerat. Under första kvartalet 2022 var investeringsgraden 94%.
 • Ditt kapital som inte är investerat omfattas av den statliga insättningsgarantin, men investerat kapital har inga statliga garantier. Vissa av investeringarna har vidareförsäljningsavtal eller andra säkerheter. Om det uppstår någon kreditförlust kan du dra av den i din deklaration.
 • De finns inga avgifter för att ha konto hos SaveLend eller att ta ut pengar från kontot, men de tar en serviceavgift på 10% av all intjänad ränta.
 • Det finns en andrahandsmarknad där du kan sälja dina krediter om du behöver ha ut kapitalet tidigare. Att sälja på andrahandsmarknaden kostar 5%.
 • Det finns ett bonussystem där du kan få lägre serviceavgift och andrahandsmarknadsavgift om du äger minst 500 aktier i SaveLend eller har minst 15 tusen insatt kapital hos SaveLend.
 • Du betalar 30% kapitalskatt på avkastningen. Avkastningen rapporteras automatiskt till Skatteverket.
 • Det går även att för företagskonto hos SaveLend. Jag har valt att investera en del av mitt bolags överskottskapital i ett konto hos SaveLend.

Bjud in din vän och få upp till 600 (SEK) vardera!

SaveLend har en kampanj där du och din vän bägge får en inbjudningsbonus när din vän skapar ett konto och fullföljer villkoren nedan inom 30 dagar. Du behöver själv ha ett konto hos SaveLend och använda din inbjudningslänk.
 • 5 000 (SEK) >= 200 (SEK) Vardera
 • 10 000 (SEK) >= 400 (SEK) Vardera
 • 20 000 (SEK) >= 600 (SEK) Vardera

Du och din vän får era bonusar inom 3 dagar efter att din vän skapat ett konto, gjort en insättning enligt villkoren ovan och investerar minst en gång med hjälp av SmartInvest.

Mitt omdöme om Savelend

Personligen tycker jag att alternativa investeringar är intressanta, men de ska inte stå för någon större del av det totala kapitalet. Se det som en krydda som kan balansera börsens turbulens. Här bör man bara ha pengar man inte behöver på ett par år då löptiderna på lånen kan vara längre. Räknar man bort skatten från vinsten så blir nettobeloppet något lägre än vad du skulle få i avkastning på en global indexfond, men jag tycker att möjligheten att diversifiera och sprida riskerna ändå gör att det är intressant.  För mig som är företagare är det extra intressant då det inte finns jättemånga alternativa investeringar som godkänner företag.

Uppdatering 230504: Det kommer alltid att uppstå kreditförluster, men mitt tips är du väljer bort investeringar i konsumentkrediter som bara har 80% återköpsgaranti. Min erfarenhet är att det är där den största delen av kreditförluster uppstår.

Du som redan idag investerar i SaveLend: vad är dina erfarenheter? Hiss eller diss?

 

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *