Skip to main content
Ett rikare liv

Hur ser ditt drömliv som pensionär ut?

Jag bjuder in till en stunds eftertanke, drömmar och funderingar. Sug på rubriken en gång till: ”Hur ser ditt drömliv som pensionär ut?”. Sannolikt kommer den spontana  tanken att bli någon av följande:

 1. ”Äh, det blir inga pengar ändå, ingen idé att ta ut sorgen i förskott”
 2. ”Vad då, drömliv? Jag kommer att gå i pension. Punkt, slut. Jag kommer att göra det jag alltid har gjort, bortsett från att gå till jobbet”
 3. ”Jag har ingen aning, då jag inte vet hur mycket jag kommer att få när jag går i pension”

Om pengar inte vore ett problem

Oavsett vilken typ du är, uppmanar jag dig att utmana dig själv att tänka ett steg längre. Strunta i här och nu och tänk i banorna att OM PENGAR INTE VORE ETT PROBLEM vad skulle du göra då? Nu kanske det blir lättare…. 🙂 Det vanligaste svaret är ”resa mer”! Attans vad vi panchis skulle resa mer. Jag håller med om att resa mer och kanske även unna sig att bo lite bättre, äta lite dyrare och ordna med privattransporter till och från resmålet vore härligt. Tänk att kanske till och med uppgradera resan till att åka i business class? Nu börjar vi snacka!

Fast är det resorna som gör att vi lever vårt drömliv? Knappast! Jag tror mer på att skapa en vardag och ett sammanhang där vi mår bra, utvecklas och känner att vi kommer till vår rätt är nog så viktigt. Att må bra i vardagen ska inte underskattas. Några frågor jag brukar ställa till mina studenter angående deras tankar kring pension är:

 • Vad skulle du sluta att göra?
 • Vad skulle du börja att göra?
 • I vilken miljö/vilket sammanhang mår du som bäst?
 • I vilken mijö/vilket sammanhang mår du som sämst?
 • Vem vaknar du upp med?
 • Vad gör du på dagarna?
 • Vilka personer är viktigast i ditt liv?
 • Vilka personer vill du spendera mest tid med?
 • Var bor du?
 • Hur mår du?
 • Hur mår din kropp?
 • Vilka rutiner har du skapat i vardagen för att må så bra som möjligt?

Mitt drömliv

Personligen kan jag säga att jag bland annat skulle:

 • Sluta att stressa (redan gjort)
 • Slutat bry mig om vad andra tänker
 • Intensifera umgänget med mina vänner (det har legat på sparlåga under pandemin vilket är himla trist)
 • Minska sparandet/Öka spenderandet (målet är att det ska vara noll kronor på kontot den dag jag dör, sonen är fullt kapabel att försörja sig själv)
 • Skapa minnen med de som betyder något  för mig. Det behöver inte var dyra resor, men tex: en picknick i en park, en middag hemma hos mig eller ett glas rosé en sommarkväll på en uteservering med en vän. Extravaganta resor med sonen skulle dock även fortsättningsvis vara mitt största spenderande.
 • Skapa bara rutiner i min vardag med regelbundna måltider, gym eller annat stärkande. Vi lever längre och behöver ge våra kroppar de bästa förutsättningarna för att hålla tills vi ramlar av pinn
 • Bo utomlands under vintermånaderna. Jag gillar verkligen INTE den mörka, kalla, blöta svenska vintern, utan planerar att från och med nästa vinter bo på varmare breddgrader under tex december till februari
 • Fortsätta driva Pensionsguiden och ev. ta kortare konsultuppdrag. Jag gillar att vara i ett sammanhang och känna mig behövd. Jag gillar att hänga vid kaffeautomaten med kollegorna.
 • Sannolikt bo kvar i min tvåa i Rissne där jag bor idag. Inte det bästa området, men prisvärt och framför allt nära sonen.
 • Vilja studera vidare inom något nördigt områden, tex finans
 • Ta uppdrag som tex god man eller volontär på Hundstallet. Ok, det är stor skillnad, men jag tror att du ändå förstår tanken.

Skapa en plan

Mitt tips är att du skriver ner eller gör en ”vision board”, vilket nu passar dig bäst där du fyller på med bilder och/eller text med det som symboliserar ditt drömliv som pensionär. Ju tydligare det blir, desto lättare är det att visualisera och rent av kunna känna hur det kan bli.

Nästa steg är att titta på vad du behöver göra för att ditt drömliv ska bli verklighet. Det är här alla jobbiga frågor kommer in: Vad kommer ditt drömliv att kosta? Hur ser din pensionsprognos ut? Har du gjort smarta val som gagnar ditt framtida jag? Å vilka andra tillgångar har du som du kanske kan sälja för att bekosta ett bättre liv framöver? Vad kan eller behöver du göra redan idag för att ditt drömliv ska bli verklighet? Om ditt drömliv är helt utanför rimlighetens ramar – hur kan då då kompromissa och justera så att du trots allt får ett himla bra liv som pensionär?

Målbild

I den bästa av världar är ditt ”why” tillräckligt starkt för att motivera dig att skapa en plan och ta de steg som krävs. Rent krasst så ligger det något i ordspråket att ”vi får det vi förtjänar”, missförstå mig rätt men det är sällan ett dukat bord dyker upp utan medvetet och omedvetet så skapar du förutsättningar för att det ska bli som du vill ha det. En vän till mig hade ett härligt uttryck: om någon kom till henne och sa att ”det kommer aldrig att gå” så sa hon: ”if you say so”. Till nästa person som sa att ”det här kommer att bli toppenbra” så sa hon likadant ”If you say so”. Jag tror att vi i mångt och mycket ägnar oss åt självuppfyllande profetior. Med en positiv grundsyn (och lite planering) så kan du skapa förutsättningar för att få det liv du vill ha, men om du inte ens vill kämpa eller försöka så kommer inte komma någon och knacka på din dörr och erbjuda dig halva kungariket. Så tror jag.

Sätt dig själv i förarsätet

Det är lätt att vi prioriterar familj, arbete, vänner och gud vet vad innan vi tittar på vad vi själva behöver. Det är kanske inte det klokaste. Du behöver ta ansvar för din framtid! Det kommer ingen annan att göra. Visst finns det en grundekonomi från staten när du bli pensionär, men jag tror att både du och jag siktar högre när det gäller hur vi vill leva våra liv som pensionärer. Pengar är självklart inte allt, men en liten skvätt extra gör ändå vardagen lite smidigare.

Hur ser ditt drömliv som pensionär ut? Lämna gärna en rad i kommentarsfältet. Det kommer definitivt att inspirera andra.

Sköt om dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *