Skip to main content

Hur mycket pengar behöver du som pensionär?

Att planera för sin pension är ett ämne som många tänker på, men ofta skjuter upp. Eftersom du läser denna artikel är du en av de som inte skjuter upp, utan tar tag i det. Bra där!

En av delarna i planeringen är att uppskatta hur mycket pengar man behöver för att leva bekvämt som pensionär. Låt oss utforska några av de faktorer som kan påverka hur mycket pengar du behöver när du pensioneras.

Vad behöver du tänka på?

En bra utgångspunkt för att beräkna hur mycket pengar du behöver som pensionär är att titta på din nuvarande livsstil. Vad kostar ditt boende, mat, nöjen, och övriga utgifter varje månad? Om du inte vet vad de olika delarna kostar idag så är det svårt att uppskatta hur mycket pengar du kommer att behöva. Så har du inte gjort det jobbet, gör det först!

Faktorer att tänka på

  1. Livsstil: Om du planerar att resa mycket, ha en lyxig livsstil, eller har dyrare hobbies kommer du att behöva mer pengar än om du lever mer ekonomiskt.
  2. Hälsa: Kostnader för hälsa kan öka som pensionär, även om den svenska sjukvårdet inte är dyr på samma sätt som tex i USA. Du kan behöva medicin eller hjälpmedel som inte täcks av högkostnadsskyddet eller extra hjälp i hemmet. Detta är ett område som är himla svårt att uppskatta, men det är bra att åtminstone räkna en viss summa för detta.
  3. Mat: När du inte längre arbetar så behövs inga dyra uteluncher, här har vi en bra besparingspotential. Är det så att du redan är sparsam och har matlådor så kanske det finns utrymme att strama åt matbudgeten lite när det kommer att finnas tid att mealpreppa, göra långkok, gå i skog och mark och plocka bär och svamp.
  4. Kläder och prylar: När du inte längre arbetar så finns det kanske utrymme för att minska klädkontot. Kavajen och snyggskorna är ett minne blott och som pensionär har du kanske en annan och förhoppningsvis enklare klädstil.
  5. Försäkringar: Inget jobb = inget behov av A-kassa eller inkomstförsäkring. Har du andra försäkringar som du kanske kan dra ner på? Eller är det någon som tillkommer?
  6. Bostad: Om du äger ditt hus eller din lägenhet och har betalat av ditt bostadslån kommer dina levnadskostnader sannolikt att vara lägre än om du fortfarande betalar hyra eller amorterar.
  7. Bil och andra transportmedel: Behöver du ha kvar bilen? Kan du gå och cykla mer?
  8. Inflation: Inflationen påverkar värdet på dina sparade pengar. Det du sparar idag kommer inte ha samma köpkraft i framtiden, ex du bheöver idag ca 15 000 kronor för att ha samma köpkraft som 10  000 kronor vid millenieskiftet.

Hur blir summeringen?

Titta på vad du kostar idag och sen går igenom varje område och se om du blir dyrare eller billigare och sen summerar ihop det. Jämför det sedan med prognosen (efter skatt) på minPension. För många visar prognosen 65-75% av den nuvarande lönen och det är inte givet att det kommer att räcka till att vi vill hitta på.

Går det ihop? Om inte kanske du behöver göra två varianter; en ”snik-budget” och en ”en lycklig pensionärs”-budget” för att se hur stort spannet är. Många gånger vill vi ha ett högre belopp, men vi skulle kunna klara oss med ett lägre.

Utifrån ovanstående beräkning så kanske du inser att du behöver börja spara pengar för att kunna leva det liv du vill.

Behöver du spara pengar?

Så hur mycket pengar bör du faktiskt ha sparade när du går i pension? Ju mer desto bättre är kanske inte det roligaste svaret, men en bra utgångspunkt kan vara att spara minst 10% av lönen för framtiden. Det gör att du nu när du går i pension inte går ner från 100% lön till 65-75% av din tidigare lön, utan från 90% till 65-75%. Då har du dessutom ditt sparkapital att dryga ut med.

Kanske har du också andra tillgångar du kan sälja för att frigöra kapital, tex sälja huset och flytta till en hyresrätt eller mindre bostadsrätt.

Slutsats

Du bör ställa in dig på att du kommer att få ut betydligt lägre i pension än vad du får ut i lön, sen är det upp till dig att förbereda dig för den situationen så att inte smällen blir för hård.

Att beräkna hur mycket pengar du behöver som pensionär kan vara svårt, men det är en viktig del av att planera för framtiden. Genom att ta hänsyn till faktorer ovan så kan du få en bättre uppfattning om hur mycket du bör spara. Kom ihåg att det är aldrig för sent att börja planera för din pension, och det är oftast bättre att börja tidigt.

PS: Senare i kommer blir det en repris på favoritkursen ”Spara till pensionen – lev ett rikt liv som pensionär” som drog över 500 deltagare förra året. Den kommer sannolikt att bestå av tre tillfällen och kostnaden kommer att ligga på några hundralappar. Det är som vanligt begränsat antal platser. Du kan redan nu skriva upp dig på förhandslistan får du förtur när anmälan öppnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *