Skip to main content
kurs, pension, privatekonomi, spara till pensionen, spara till pension, hur mycket behöver jag spara till pension, spara till pension hur mycket

Hur mycket behöver du spara till pensionen?

Att vi behöver spara privat till vår pension är ett ganska nytt påfund. Tidigare var ”sanningen” att om du har jobbat hela livet så kommer du att klara dig på din pension. Idag vet vi att det inte är sant. Genomsnittspensionen är ca 14 600 kronor om du inte har tjänstepension. Har du tjänstepension är snittet 19 800 kronor. Det kan vi jämföra med medianlönen som är över 32 tusen. Det innebär att vi få ca 61% i pension. Före skatt! Det blir inget lyxliv för de pengarna. Så att spara till pensionen är inte helt fel.

spara till pensionen, genomsnittspension, medianlön, spara till pension
Genomsnittspensionen år 2021, inkl. allmän pension och tjänstepension

Nu vet vi att vi behöver spara pengar privat till pension, men det är inte alltid det lättaste. När vi är unga och precis har börjat få lön – då ligger inte pensionssparande högst på listan. När vi närmar oss 30-års åldern så kommer barn in i bilden, å bil och hus och det finns så många hål att stoppa pengarna i. Det är sällan pensionssparanade kommer på tal där heller. Under de kommande 15-20 åren brukar vi ha fullt upp i vardagen och pengarna försvinner i samma takt som de kommer in. Självklart finns det undantag! Jag vet flera som sparar regelbundet, men ännu fler som inte gör det.

När vi väl närmar oss 50 så börjar tankarna på pension att poppa upp och då kanske ett pensionssparande känns mer aktuellt. Men hur mycket pengar ska du spara? Ja, det beror ju på….När kan du gå i pension?

Hur mycket pengar behöver du som pensionär?

Det finns flera sätt att räkna ut detta. Det enklaste är den så kallade 4%-regeln. Den innebär att du behöver spara 25 års kostnader. Om du kostar 200 000 kronor per år innebär det att du skulle behöva ha 5 000 000 kronor för att kunna leva med samma kostnadsnivå livet ut utan att pengarna skulle ta slut. Sannolikt har du inte behov lika mycket pengar när du är 80 år som när du är 65. Mitt tips är därför att räkna ut summan per år och då sannolikt få fram en lägre totalsumma.

Själv har jag delat in mina pensionsår i femårsblock och satt en summa på varje för att på så sätt få en mer detaljerad bild.

Vill du ha hjälp att räkna ut hur mycket just du behöver spara till pensionen?

Jag kommer att köra en kurs på tre tillfällen där du arbetar med din ekonomi. Kursen körs online via vår kursplattform och Zoom. Kursen startar onsdagen den 17 augusti och pågår i en vecka.
Låter detta intressant?

Klicka på länken nedan för att läsa mer och anmäla dig. Antalet platser är begränsat.

Välkommen till ”Preppa för ett rikt liv som pensionär – hur mycket behöver jag spara” (pensionsguiden.nu)

Varmt välkommen!

#sparatillpension hur mycket #hur mycket pengar behöver jag som pensionär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *