Skip to main content
Monica Sjödin - Pensionsguiden

Vår prio är du ska ha en långsiktigt hållbar plan för att trygga din pension

Som egen- eller småföretagare är den egna affärsverksamheten oftast i fokus. Har du frågor kring bokföring och ekonomi i allmänhet pratar du sannolikt med din redovisningsekonom.

När verksamheten växer och du kan ta ut lön så är ofta nästa steg att du vill öppna en tjänstepensionsförsäkring åt dig, för det säger ju ”alla”: ta först ut lön, sen ska du ordna så du får tjänstepension. Den naturliga samtalspartnern där är ofta din lokala banktjänsteman. Vilket banktjänstemannen självklart är glad över. Ha i beaktande att banktjänstemannen inte är neutral, utan personen är en säljare för banken. Så vill du ha neutrala råd eller vägledning så är inte banken rätt ställe.

Det kanske inte är så att du behöver ha en tjänstepension, utan det finns kanske andra alternativ som kan vara mer skattemässigt fördelaktiga. Dessutom är det bra att ta hänsyn till din privata ekonomi för att hitta ett bra upplägg.

En annan försummad del är att företagets kapital. Som vi sa ovan så är ofta verksamheten i fokus, men efter en tid så kan det bli ett större kapital som bara sitter på ett bankkonto utan ränta. Detta är pengar som skulle kunna sättas i arbete och generera avkastning. Avkastning som kan användas till utdelning eller annat skoj. 

Pensionsguiden är oberoende av banker och pensionsbolag, vår prio är du ska ha en långsiktigt hållbar plan för hur ditt företags kapital ska förvaltas och hur du ska trygga din pension.

Vi finns här för dig oavsett vilket stöd du behöver. Har du mer tid och vill förstå och lära dig mer om din pension och investeringar så är sannolikt kursen ”Ta kontroll över din pension för företagare” ditt förstahandsval. Har du däremot noll intresse för det här med pension och investeringar och bara vill få oberoende tips och råd kring just din situation så kan du boka en timme med oss.

Utbildningar

Kursen ”Pensionsspara smart som företagare ” fokuserar på dig, din pension och företagets kapital. Det finns olika sätt att spara till pension som företagare och vilket eller vilka sätt passar dig bäst? Vi går igenom de olika alternativen, för- och nackdelar, olika investeringstyper och hur de kan användas för din pension, nyttan av periodiseringsfonder och skatteeffekter av olika pensionsalternativ. Å mycket mer.

Nästa kurstillfälle startar i maj!

Coachning & Bollplank

Detta passar dig som har konkreta frågor eller bara vill ha feedback på dina val. Mötet sker online.

Pris 3 800 kronor exkl. moms/timme