Skip to main content

Har du för mycket fonder i din pension?

September månad är till ända och precis som alla andra månader sammanställer jag hur månaden har gått, dvs värdet på alla mina pensioner, investeringar och konton, men även alla mina skulder (bolånet). Månaden kan nog som bäst summeras som ”Jaha, det var ju inget att ringa hem om”, dvs siffrorna var ganska trista. Min totala pension backade med ca 5%.  Nåja, Stockholmsbörsen tappade ca 7% och världsindexet tappade ca 4%, så jag är i gott sällskap. Om man som jag har valt att ha en hel del fondförsäkringar så kan värdet variera ganska mycket mellan varje avstämning. Har du däremot övervägande del traditionella försäkringar så kommer ditt värde inte att påverkas lika mycket av börsens humär. Har du en förmånsbestämda försäkringar så drabbas du inte allt. Jag förklarar strax skillnaden, så häng kvar.

Skillnad på olika försäkringar

Din pension kan övergripande placeras i tre olika försäkringstyper:

  • Fondförsäkring – din pension placeras i fonder som du själv väljer. Avkastningen brukar följa börsen.
  • Traditionell försäkring – din pension förvaltas av en förvaltare som placerar pengarna i olika typer av investeringar, tex skog, aktier, onoterade bolag, räntor. Detta ger en stabilare utveckling, men oftast lägre än om man har valt fondförsäkring.
  • Förmånsbestämd pension – din pension baseras på din slutlön och antal år du har arbetat hos din arbetsgivare. Här spelar det ingen roll alls hur börsen presterar.

Hur ser din fördelning ut?

Enklast att se hur just din fördelning ser ut är att logga in på minPension och kika. Under menyn Intjänad Pension klickar du på Anlaysera (under bilden vid Total Pension). Scrolla ner tills du ser en bild som ser du som denna:

Då kan du enkelt se hur din fördelning ser ut. Det som är markerat som ”Kan placeras” är fondförsäkringar, medan det som ligger under ”Kan ej placeras” är traditionella försäkringar eller förmånsbestämda försäkringar.

Vill du ha en jämnare utveckling?

Om du tycker att månader som dessa är jobbiga så är mitt tips att du funderar på din risknivå i dina fonder samt om du har ”rätt” fördelning mellan de olika försäkringstyperna. Det gäller främst fördelningen mellan traditionell- resp. fondförsäkring. Kanske är det dags att byta bort de mest riskfyllda fonderna mot något mindre riskfyllt eller kanske till och med byta bort en del av dina fondförsäkringar och istället välja traditionell försäkring.

Det du bör vara medveten om är att det historiskt sätt varit mer lönsamt att välja fondförsäkring än traditionell, MEN….. din inre frid är viktig! Om du snart ska gå i pension eller om du bara vill sova lugnare på nätterna så kan det vara rätt val för dig.

Själv har jag börjat att ta ut några tjänstepensioner, men jag fortsätter att ha så mycket som jag kan i fondförsäkring. Jag blir bättre och bättre med åren att bra titta på min månadssavstämning och rycka på axlarna. Efter regn kommer solsken… Efter en dipp, kommer ofta en ny topp på börsen. Det är bara att vänta och acceptera situationen för vad den är.

Så min fråga till dig är: Är du nöjd med din fördelning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *