”Guilt-free spending” – spendera med gott samvete!
Så fort det pratas om sparande och framtida ekonomiska mål så finns det alltid folk som hamnar i extremtankar. Om du, liksom jag, attraheras av FIRE (Financial Independence, Retire Early) så tror jag att du förstår vad jag menar. Ofta handlar det om att försaka mycket här och nu för att ha möjlighet att kunna sluta arbeta vid tidig ålder. Det är ofta inte att ”sluta arbeta” i sig som är målet, utan att kunna äga sin tid och ägna sig åt det som man själv finner givande utan att vara beroende av att just det ska inbringa pengar. Det finns många bloggar och forum om FIRE och det gemensamma är tyvärr ofta att det ska toksparas. Man ska dra in på allt man kan, ett strikt sparande, helst leva på ingenting, försaka latten, handla på extrapris, inga resor och det ska vara rent ut sagt vara skittråkigt och en jäkla uppoffring för att nå målet. Jag tror inte att ett sådant sätt är hållbart i längden.
Det är inte bara inom FIRE det finns det här strikta sättet att tänka kring pengar, utan så fort det pratas om att vara ekonomisk och att spara för framtiden så åker budgetarket fram. Allt som inte är livsnödvändigt ryker och alla pengar som kan sparas och/eller investeras åker till den långsiktiga hinken. Den vi absolut inte får röra förrän vi ska köpa bostad/pensionera oss eller vad det nu kan vara. Risken är överhängande att du inte orkar hänga i utan nallar från kapitalet för att köpa något du vill ha/laga något hemma/resa på semester/något akut händer eller vad det nu kan vara. Detta resulterar i nio fall av tio i dåligt samvete.
Du ska inte ha dålig samvete för att du kostar i vardagen eller unnar dig lite ”guilt-free spending” i bland! Om du vill köpa den där boken du hört så gott om eller vill ha en dejtkväll med maken så ska kunna göra det utan att du har dåligt samvete för att du egentligen skulle ha kunnat spara pengarna.
Allt för strikt budgeterande
Att lägga upp en budget kan vara bra att om man inte vet vart pengarna tar vägen eller om man har tight med pengar och verkligen behöver tracka varje hundralapp. Om du har levt med en budget och följt upp den varje månad så har du efter något år eller två en ganska god överblick över vad pengarna tar vägen. Du ser dina spendervanor och sannolikt är det en hyfsat jämn summa varje månad som ”bara går åt”, oavsett om det är till boende, mat, försäkringar, hobbies, välgörenhet eller något annat.
Budgetera för ett rikt liv
Ramit Sethi är en amerikansk coach med fokus på pengar och vår relation till pengar. Han förespråkar att vi alla ska leva ”ett rikt liv” och det är därifrån jag har fått inspiration till ”Pensionsguiden – för ett rikare liv”. Jag tror att vi alla kan äga vår tid och leva ett mer innehållsrikt liv och vara nöjdare med våra liv om vi gör medvetna val, både genom vårt agerande och hur vi tänker på och hanterar våra pengar.
Han använder bland annat begreppet ”guilt-free spending” och jag tycker att det är genialiskt (nästan…). Det tar bort hela den här skuldbeläggande delen av att spendera. Den går ut på att du redan när du budgeterar avsätter X% av din nettoinkomst till valfritt spenderande. Detta är ditt ”guilt-free spending” som du kan lägga på att köpa matchbiljetter, fixa naglarna, fika med vänner eller något annat som inte är nödvändigt men som får dig att må bra.
Att ha friheten att kunna spendera X kronor/månad med gott samvete tror jag underlättar för att orka hålla fast vid långsiktiga sparmål. Vi måste kunna ha lite ”wiggle room” så att vi kan röra oss fritt inom rimliga gränser utan att få dåligt samvete.
Det kan jämföras med personer som går på strikt diet där de som har en alltför strikt och ensidig diet ofta misslyckas.
Det är inte det du äter mellan jul och nyår som har betydelse, utan vad du äter mellan nyår och jul
Boosta ekonomin med tillfälliga sparperioder
Allt som går till överdrift är för mycket och inte hälsosamt i det långa loppet. Visst, du kan köra köpstopp en månad eller bara leva på det som finns i kyl, frys och skafferi i någon månad eller två men det funkar inte i längden. En disclaimer: Jag är en förespråkare av att leva på det man har hemma någon månad om året. Det är supernyttigt för att bli av det med den där frostnupna grönsakerna längst bak i frysen eller all pasta och gryn man har i skafferiet. Det minskar lätt matbudgeten med några tusenlappar. Pengar som istället kan användas tll något bättre, tex 50/50 mellan guilt-free spending och investerande.
Budgetera smart och tillåtande
Ramit Sethi föreslår följande fördelning av den disponibla inkomsten:
- 50-60% Fasta kostnader (boende, räkningar, skulder etc)
- 10% Långsiktigt spararande, dvs investerande
- 5-10% Kortsiktigt sparande, tex resor, gåvor, handpenning till boende, buffet
- 20-35% Guilt-free spending /spenderande utan dåligt samvete
Jag gillar det tänket. På så sätt kan du vara strikt och ha ett regelbundet och automatiskt sparande, men du kan ändå leva här och nu, utan att ha dåligt samvete! Ramit Sethi rekommenderar att du automatiserar ditt långsiktiga och kortsiktiga sparande så att pengarna snabbt försvinner från ditt konto. Det du inte vet/ser, det lider du inte av. 🙂
Att hantera sina pengar ska inte var svårt och jobbigt, pengar löser inte alla dina problem men rätt hanterat så kan de både växa och ge dig en mer givande och rikare vardag.
Själv lever jag efter devisen att spara in på/prioritera bort det som inte betyder något för mig (tex karriär, kläder, ny bil, dyra middagar, fint boende) och i stället satsa på ledig tid och resor med sonen.
Hur fördelar du din tid, din energi och dina pengar?
Hur är din relation till pengar, sparande och spenderande? Faller allting på plats utan någon ågren eller tanke, eller upplever du att du har svårt att unna dig utan att få dåligt samvete?