Skip to main content

Förhandla om högre lön eller fortsatt tjänstepension!

Tjänstepensionen står för de flesta av oss för en rejäl bit av den totala pensionen, så det är bra att maximera inbetalningarna. Vi tjänar dock bara in tjänstepension under ett antal år och när den gränsen är passerad så har du goda möjligheter att förhandla med din arbetsgivare.

Nu ska du får de bästa tipsen och argumenten så att du kan dra nytta av situationen!

När börjar jag tjäna in till tjänstepension?

Är din arbetsgivare ansluten till ett kollektivavtal så reglerar det när du börjar tjäna in till tjänstepension. Som du ser i bilden så skiljer det en hel del beroende på vilket avtal man tillhör.

De som tillhör PA 16, avdelning 1 samt KAP-KL är de som först börjar tjäna in till tjänstepension. SAF-LO kommer att sänka startåret till 23 år nästa år och ytterligare ner till 22 år 2023. Himla bra!

Hur länge tjänar jag in till tjänstepension?

Som du ser i bilden ovan så skiljer det sig också en del. Med tanke på att vi förväntas jobba längre än till 65 års ålder framöver så är det rimligt att anta att intjänandeåldern kommer att höjas så att man får tjänstepension under hela arbetslivet.

Förhandla om fortsatt tjänstepensionsinbetalning eller högre lön!

Bara för att kollektivavtalet säger att arbetsgivaren inte behöver betala in tjänstepension när du har uppnått en viss ålder, innebär det inte att de inte kan fortsätta betala in. Detta är helt enkelt en förhandling med din arbetsgivare. Hos vissa kan det gå att förhandla och hos andra är det svårare, men det här värt ett försök i alla fall!

Lägre arbetsgivaravgifter

Ett argument du kan använda är att du blir billigare för arbetsgivaren från det år då du fyller 66 år. Skälet till det är att arbetsgivaren tidigare har betalat 31,42% utöver din lön i arbetsgivaravgift, men från och med det året du fyller 66 år betalar dom bara ålderspensionsavgiften på 10,21%. 

Du är ett kap för arbetsgivaren

Vadå, ett kap? Du blir betydligt billigare för arbetsgivaren när du helt plötsligt inte ska ha tjänstepensionsinbetalning och skatten är lägre. Rent krasst innebär det att arbetsgivaren sparar in på:

  • tjänstepensionsinbetalningen,
  • den särskilda löneskatten på pensionsinbetalningar (24,26%), samt
  • de lägre arbetsgivaravgifterna.

Hur mycket sparar arbetsgivaren?

Vi tar ett enkelt räkneexempel. Lena är jobbar på kontor, tillhör SAF-LO och tjänar 35 tusen kronor per månad. När hon har fyllt 65 så slutar hennes tjänstepensionsinbetalningar och från året hon fyller 66 så sänks även arbetgivaravgifterna. Så från att ha kostat arbetsgivaren ca 48 tusen kronor/månad, kostar hon nu bara knappt 39 tusen.

Det här ska du som arbetstagare självklart utnyttja!

Mellanskillnaden är det Lena har att förhandla om. För att det ska bli samma kostnad som innan så kan Lena begära ca 7500 kronor i tjänstepensionsinbetalning eller 8500 kronor i högre lön. Eftersom det är en förhandling så är det inte givet att Lena kan tillgodoräkna sig hela mellanskillnaden, men hon bör definitivt få mer än bara sina 35 tusen!

Vilket är bäst? Lön eller pension?

Jag skulle säga att högre lön tveklöst är att föredra! Varför? Det finns flera skäl, de främsta är:

  • Du tjänar in nya pensionsrätter på lön, det gör du inte på pension.
  • Skatten på lön är betydligt lägre än på pension, tack vare att du får jobbskatteavdrag och ett förhöjt grundavdrag.
  • Du har tillgång till pengarna på en gång, de är inte knutna till en pensionsförsäkring.

 

Utnyttja detta till din fördel! 

Om du inte har tjänstepension

Är din arbetsgivare inte ansluten till ett kollektivavtal är det upp till dig och arbetsgivaren att komma överens om du ska ha tjänstepension eller ej, hur stor den ska vara och när inbetalningarna ska börja (och ev. sluta).

Så här har du ett gyllene förhandlingsläge! Om du inte får tjänstepension så bör du få en högre lön så att du har möjlighet att spara privat istället.

Vill du läsa mer?

Vill du läsa mer om de olika tjänstepensionerna kan du göra det här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *