Skip to main content
Ekonomiskt fri

Bli ekonomiskt fri och gå i pension vid 55

Vem drömmer inte om att själv kunna styra sin tid och ägna sig åt det som intresserar en, utan att det finns behov av att varje månad generera en inkomst som täcker alla ens kostnader? Att kunna göra det man vill, oavsett om det är att resa mer, volontärarbeta, ta den där kursen i spanska eller bara göra ingenting.

Vi är många som vill kunna styra vår tid, men om vi vill kunna göra det innan vi blir ålderspensionärer så behöver vi med största sannolikhet ändra vårt sätt att leva och skapa förutsättningar för ett friare och rikare liv! Sannolikt kommer det att innebära ökat sparande, mer medvetna investeringar, avstående från nöjen/inköp här och nu samt ändrade vanor.

Min resa mot en tidig pension/FIRE/ekonomisk frihet

Nu är det dags för mig att bli lite personlig.  För sex år sen gick jag in i den berömda väggen. Där och då väcktes tanken på att bara för att jag tidigare hade arbetat för mycket och försakat en stor del av mitt privatliv så var det inte givet att det var enda vägen framåt. Denna tanke hade väckts redan tidigare (jag var inte helt korkad utan insåg redan innan att min livssituation inte var den bästa – jag fattade bara inte hur illa det verkligen var…). Idag är jag nyss fyllda 55 år och jag är i mål. Jag är ekonomiskt fri och behöver inte jobba en dag till i mitt liv om jag inte vill. Så nu vill jag dela med mig av min resa och förhoppningsvis kunna inspirera dig!

Det första jag gjorde var att räkna på hur mycket pengar jag skulle behöva för att klara mig (prognosen på minpension.se visade med all tydlighet att på pensionen skulle jag inte blir rik). Jag började även fokusera på olika alternativ för att kunna leva ett friare liv. Passiva intäkter är ju ett av de första begreppen vi råkar på när vi börjar prata om ekonomisk frihet, FIRE eller tidig pension. Sagt och gjort så blev börsen mitt största fokusområde.

Aftonbladet har gjort en artikel om min resa mot att bli ekonomiskt fri vid 55 och du når den enklast genom att klicka på bilden nedan.

Ekonomiskt fri, tidig pension, FIRE, ekonomisk frihet, ekonomiskt fri vid 55

En av sakerna jag gjorde för att inte gräva ner mig i depressionen blev att börja räkna på hur mycket pengar jag skulle behöva för att klara mig (prognosen på minpension.se visade med all tydlighet att på pensionen skulle jag inte blir rik). Jag tittade på två olika alternativ ”Snik-Monica” som skulle kunna klara sig på 15 tusen i månaden, men då skulle det bara täcka det nödvändigaste eller ”Lyx-Monica” som gärna ville ha 25 tusen per månad för att kunna resa lite och göra annat skoj. Jag började även fokusera på olika alternativ för att kunna leva ett friare liv. Passiva intäkter är ju ett av de första begreppen vi råkar på när vi börjar prata om ekonomisk frihet, FIRE eller tidig pension. Sagt och gjort så blev börsen mitt största fokusområde.

Örnkoll på ekonomin

Mitt nyväckta intresse för investeringar gjorde att jag tog ett fastare grepp om min ekonomi. Jag analyserade varenda transaktion på mina konton, gjorde en budget och följde upp varje månad (det gör jag fortfarande). Att se svart på vitt vad vi lägger våra pengar på är himla nyttigt. Att skilja på ”vill ha” och ”behöver” är grunden för att kunna prioritera var pengarna ska hamna. men den härliga känslan när jag varje månad kunde se hur mina kostnader minskade och mitt sparande ökade bidrog självklart till goda resultatet!

I detta ingick även att säga upp prenumerationer, omförhandla bolån/elavtal/försäkringar etc samt köpa en billigare bil (den gamla skrotades efter att vi blev påkörda av en buss så jag fick en inlösensumma att handla en ersättningsbil för). Den nya bilen var nyare, hade mindre lull-lull, lägre skatt, billigare försäkring och var dessutom bensinsnålare.

Jag blev även noggrannare med att följa upp mina tillgångar och skulder varje månad. På så sätt kunde jag varje år se hur mina tillgångar växte i bästa Joakim von Anka-stil!  Vi har haft ett antal osedvanligt bra år på börsen och det är helt klart en starkt bidragande orsak till att det har gått så bra som det har gjort.

Öka intäkterna

Ett sätt för mig att öka mitt sparande var att sätta ett månatligt mål för ”övriga intäkter”. Jag hade ingen aning om vad det skulle vara men jag skulle ändå lösa det. Det visade sig att det blev den japanska organisationsmetoden KonMarie som skulle bidra till intäkterna. Du som har haft utmattningsdepression eller bara varit nära vet lätt det är att stressas av många prylar i hemmet. I takt med att jag rensade bort (sålde, skänkte och slängde) så infanns sig ett lugn när jag var hemma. Jag mådde bättre av att ha färre saker och färre åtaganden. Dessutom gav det ett rejält tillskott i kassan (jag hade, precis som många andra, många saker som aldrig användes, kläder som vara för stora/små/fel).  Jag gillar tänket med att återanvända/ge vidare så att allt utnyttjas på bästa sätt.

Downsiza till ett billigare boende

Den ultimata utresningen blev när jag beslutade att sälja mitt radhus och flytta till en nyproducerad lägenhet. Ungefär likvärdig månadskostnad, men väsenligt mindre problem och stress. Så himla skönt!

En bonus i det hela är att jag då kunde frigöra kapital både till min framtida frihet och att hjälpa sonen med delar av insatsen till hans lägenhet. Jag älskar Sebastian (sonen), men det var himla skönt att kunna starta om på varsitt håll (dock i samma BRF, två portar i från varandra).  DN intervjuade mig och sonen om hur vi valde att lösa det hela. Artikeln når du genom att klicka på bilden nedan.

Starta eget bolag

Efter sjukskrivningen gick jag tillbaka till min gamla arbetsplats, men efter ett år valde jag att säga upp mig för att starta eget. Det blev naturligt att det blev inom projektledning då jag har jobbat som det i över 20 år. Inledningsvis drev jag det som en enskild firma, men efter något år beslöt jag att starta ett aktiebolag. Dagens skattesystem för fåmansföretagare (som jag räknas till) är förmånligt och jag har möjlighet att ta ut 200-300 tusen i utdelning varje år vilket självklart gett mitt investerande en rejäl skjuts. Lönemässigt gick jag dock ner rejält jämfört med att vara anställd, men det är mest en skatteteknisk fråga. Jag har nu en lön på ca 45 tusen/månad (över det behöver jag betala statlig skatt). Lägger man sen till utdelningen så blir det en riktigt bra ersättning som mer än väl täcker mina behov. Jag sparar idag ca 60-70% av min lön inkl.  utdelningar.

Lär mig mer om investeringar och pension

Jag läste böcker, prenumererade på nyhetsbrev, gick på event, lyssnade på poddar och levde och andades börsen och pension. Ju mer jag lärde mig, desto bättre beslut tog jag, men jag kom också fram till att det finns lika många sätt att investera som det finns investerare. Under denna period har jag bland annat hunnit med en ettårig distansutbildning i swingtrading hos ST3 för duktiga Lars Hansson och Tobbe Rosén. Idag lägger jag kanske 5-10 timmar i veckan på mina investeringar  och för att ha koll på vad som händer, även om jag inte är så aktiv med mina byten. Bli inte avskräckt! Detta är min hobby, du behöver inte alls lägga ner så mkt tid. Är du ointresserad, har ont om tid eller bara vill vara passiv räcker det gott att köpa en bred indexfond och lägga den i byrålådan.

Optimera pensionen

Jag maximerade min löneväxlingen ( en av fördelarna med att ha hög lön..) och gjorde även en seriös pensionsgenomgång för att få en överblick och kunna bedöma om de presterade bra eller ej. Det resulterade i att någon tradtionell försäkring byttes till fondförsäkring (för att ha möjlighet att kunna påverka avkastningen) och att de dyra icke kollektivavtalade tjänstepensionerna flyttades till ställen med lägre avgifter och större utbud (Nordnet resp. Avanza). Jag blev även varse om att jag hade ett antal fonder som inte presterade omtimalt så de byttes raskt ut.

Jag är i mål! Ekonomiskt fri vid 55

Jag har precis fyllt 55 år och jag har nu fått min sista löneutbetalning (bortsett från ev. en låg lön från mitt bolag ibland) . Från och med nästa månad så kommer några av mina tjänstepensioner att börja utbetalas. Att säga att jag har uppnått FIRE tycker jag inte stämmer helt, då jag kommer att fortsätta att jobba ett tag till, men mindre än innan. Känslan av valfriet är ljuvlig. Att jag själv kan välja om jag ska behöva jobba eller ej. Arbetet med Pensionsguiden ser jag mer som ett passionsprojekt än ett företagande och det ser jag framför mig att jag kommer att fortsätta med i många år till. 🙂

För några år sen gjorde jag en sammanställning på Nordnetbloggen om hur min pension vid 55 skulle kunna bli, läs mer här.

Sen gjorde jag en uppdatering tidigare i år där jag konstaterade att det hade gått så mycket bättre än jag någonsin hade kunnat drömma om. Det inlägget hittar du här.

Vad behöver du göra för att kunna gå i tidig pension?

Du har fått en mängd tips i inlägget ovan och länkarna jag delade. Nu är det upp till dig att välja väg. När vill du gå i pension, varför vill du göra det och vad behöver du göra för att det ska bli verklighet?

Boka tid med dig själv och börja skissa på din pensionsplan. Har du några frågor är du välkommen att höra av dig. Enklast gör du det genom att ställa dina frågor i Facebook-gruppen!

Stort lycka till med din pensionsplan!

/Monica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *