Facebook Pixel
Skip to main content

Beräkna din nettoförmögenhet (även kallat eget kapital)!

Har du någonsin räknat ut hur mycket pengar du verkligen har? De flesta har det inte och när de väl gör en sammanställning blir de glatt överraskade över hur ”rika” de är. En skvätt pension här, lite fonder på ett ISK där och en lägenhet utöver det kan snabbt summeras till en bra slant. En slant som kan användas när du blir pensionär.

I USA är begreppet ”net worth” vanligt i när man pratar pengar. I Sverige kan det närmast översättas med det bokföringsmässiga uttrycket ”Eget kapital”. Med det menas att man summerar allt man äger (dvs alla tillgångar), sen drar man av alla skulder och summan man får kvar är det ”egna kapitalet”. Ska vi vara lite mer bokföringsmässiga så kallas denna uppställning en ”balansräkning”.

Din balansräkning

Hur ser din balansräkning ut och hur skulle du kunna ha nytta av att ha en sådan?

För det första: du kan göra denna uppställning på papper, i Excel eller på det sätt som passar dig bäst. Det finns inga regler här!

Skapa din balansräkning

Hur gör du?

  1. Fundera igenom vad du äger som har ett större värde. Mitt tips är att du skiljer på pengar som du kan använda inom några dagar, tex sparkonton och pengar som du har men de är inte åtkomstbara på studs, tex är du i 40-årsåldern så kan du inte använda pensionspengaran om något akut skulle hända. De du inte kan röra benämner vi ”Bundna tillgångar” och de kan kan röra benämner vi ”Likvida tillgångar”.
    • En bra början är att logga in på minpension.se för att se en sammanställning över alla dina pensioner, både de allmänna och eventuella tjänstepensioner och privata pensioner. Dessa är bunda tillgångar.
    • Äger du ditt boende? I så fall kan du välja att skriva ner värdet du köpte det för eller göra en värdering på nätet hos tex Booli för att få en uppskattning om hur mycket boendet kan vara värt. OBS: värderingarna kan vara missvisande om det finns få liknande boenden att jämföra med, men det brukar i alla fall ge en hint. Ditt boende är också en bunden tillgång då det skulle ta ett tag att sälja den.
    • Har du några pengar sparade eller investerande? Tex ett ISK hos en nätmäklare eller ett sparkonto hos din bank där du får in din lön? Om du kan få ut dem på kort tid så det en likvid tillgång.
    • Har du några andra tillgångar?
  2. Vilka skulder har du? Lista upp dem så att du får en sammanställning av dina skulder
  3. Summera dina tillgångar och dra bort dina skulder. Nu har du fått fram ditt ”egna kapital”.

Balansrakning

Jaha, kanske du tänker – vad har du för nytta av att veta denna summa? Innan vi går dit. Vad tänker du när du ser beloppet? Är det lågt? Vad är det som gör att det är lågt? Eller om vi vänder på det – vilken summa skulle vara bra och varför just den summan? Eller är det så att du studsar till och glatt kan konstatera att du är miljonär! Det sker oftare än man kan tro. Pensionen känns ofta abstrakt och det är lätt att man inte räknar dem som ”sina pengar”, vilket är trist för det är trots allt dina pengar som du kommer att kunna spendera när du blir äldre.

Nyttan av att veta ditt egna kapital

Summan du får fram kan du använda på flera sätt; tex att ha som trygghet i fall något händer. Ditt fria kapital (likvida tillgångar) blir ditt skyddsnät och ditt fuck off kapital. Detta är även pengar som kan ge guldkant när du blir pensionär.

Om du tillhör dem som oroar sig för pengar kan det vara lugnande att få svart på vitt att du har kapital så att du klarar dig. Eller så är det helt enkelt så att du får svart på vitt att du inte klarar dig, men det kan också vara bra för då vet du vad du har att förhålla dig till och kan jobba vidare utifrån den kunskapen.

Eget kapital

Följ upp

Personligen följer jag upp alla mina tillgångar och skulder varje månad. Veckans modul av kursen ”Ta kontroll över din pension” omfattade våra privata pengar och hur vår pensionsplan kan se ut. Då tittar vi bland annat på balansräkningen och deltagarna har fått i uppgift att göra sin egen balansräkning. Detta är en bra pusselbit i att se hur vi ska ha råd med vårt drömliv som pensionär. Rent krass så kommer vår ekonomi att påverka vårt pensionsliv. Är det så att du vill ha lite guldkant i vardagen behöver du planera och redan idag ta action för att du ska få in de pengar du behöver.

Själv följer jag upp mitt egna kapital varje månad. För att underlätta uppföljningen så följer jag upp inom områdena enligt bilden ovan. Det ger mig en trygghet att jag ser att jag har kapital nog att klara mig om något händer, tex om jag blir sjuk några månader. Mitt tips är att om du vill försäkra dig om att du är på rätt väg: FÖLJ UPP! Det spelar ingen roll i vilket format du gör det, utan välj ett sätt som passar dig. Huvudsaken är att du gör det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *