Skip to main content

Bättre uttagssimuleringar hos minPension!

MinPension är en toppensida för dig som snabbt vill få en överblick över alla dina pensioner. På sajten finns två verktyg för att planera pensionsuttagen; Simulatorn samt Uttagsplaneraren. Med Simulatorn kan du planera när och under hur lång tid du vill ta ut dina pensioner. Du kan även simulera olika utfall genom att ändra din lön eller pensionens avkastning. Nackdelen är att en hel del av värdena så som avgifter och uttagstid är schabloner och inte riktigt stämmer för dina pension.

Uttagsplaneraren kommer du åt när du har minst en pension som kan  utbetalas inom ett år. Till exempel: Du kommer du åt den när du fyller 54 år om du har någon tjänstepension som kan tas ut från 55 år. Uttagsplaneraren är mer detaljerad och visar även belopp efter att inkomstskatten är dragen, jämfört med Simulatorn som visar belopp före skatt. Här kan du skapa och spara pensionplaner och du får en checklista på när du ska ansöka om uttag inklusive kontaktuppgifter.

Nya funktioner på minPension

Den 14 juni uppdaterades sajten med ett antal funkioner. Den mest efterlängtade är att du i Simulatorn och Uttagsplaneraren nu kan skilja på när du slutar att jobba och när du börjar att ta ut pension. Det är efterlängtat! Tidigare låg lön och pension ”kloss i kloss”, dvs angav du att du skulle börja ta ut pension den 1 januari 2025 så beräknades lönen automatiskt till 31 december 2024. Varken tidigare eller senare. Nu har du möjlighet att:

  • Sätta ett datum när du slutar att få lön
  • Sätta ett annat datum när du ska börja ta ut din pension

Simulatorn

Simulatorn når du i menyn högt upp på sidan.

De nya funktionerna finns bland övriga val till höger om grafen.

Nya funktioner i Simulatorn på minPension

För att sätta ett slutdatum när du ska sluta att arbeta välj ”Sluta jobba”. Välj sen om du vill att det ska vara enligt kollektivavtal (om dina pensioner är kollektivavtalade) eller ett enskilt år. Tyvärr är detta inget för FIRE-entusiaster som önskar gå i pension ultratidigt, utan 55 år är lägsta ålder.

Uttagsplan minPension

Sen väljer du när du vill ta ut din pension; om du vill ta ut alla pensioner samtididigt så väljer du ”Uttag av alla pensioner samtidigt”. Då får alla pensioner samma startdatum under förutsättning att de går att tas ut från det datumet och de utbetalas enligt förvald period i ditt avtal, tex 10 år eller livsångt. Vill du välja när varje enskild pension ska tas ut och hur länge så rekommenderar jag att du väljer ”Uttag av varje pension för sig”. Då kan du skapa en detaljerad uttagsplan. Tyvärr kan du inte spara den utan nästa gång du loggar in så visas den ursprungliga planen.

Uttagsplaneraren

Uttagsplaneraren når du i menyn. I den väljer du ”Uttagsplaneraren”.

Uttagsplaneraren på minPension

Här kan du välja din förvalda uttagsplan eller någon av dina tidigare skapade planer.

Uttagsplaneraren på minPension

Även här fyller du i när du vill sluta att arbeta respektive ta ut dina pensioner.

Hur gör du?

Enklast är att du:

  1. Skapar en uttagsplan/simulering (i Simulatorn eller Uttagsplaneraren) där du anger när och hur länge du vill ta ut dina pensioner.
  2. Notera beloppen per tidsenhet (som du ser nedanför grafen)
  3. Fyll i datumet när du kommer att sluta arbeta
  4. Jämför och se hur mycket det skiljer sig åt mot det du noterade

Ett varningens finger!

Tyvärr verkar inte dessa funktioner fungera för alla kollektivavtal, bla fungerar det inte för KAP-KL och AKAP-KL. Har du pensioner inom de avtalen så kan det hända att du inte får några valmöjligheter. Valen är då utgråade. minPension jobbar på att lösa problemet så förhoppningsvis är det korrigerat inom kort.

Dessutom upptäckte jag bugg som i mitt fall innebar att det inte blir någon skillnad i total pension oavsett om jag går vid 55 år eller om jag jobbar vidare till 65 år. Jag har felanmält det till minPension och hoppas att även detta åtgärdas inom kort.

Ha dessa fel i åtanken är du testar, men så fort detta är fixat kommer detta att vara en väldigt värdefull funktion som hjälper oss göra en bra master plan!

Lägg gärna en kommentar och berätta hur det ser ut för dig om du ändrar när du slutar att arbeta! Blev det större skillnad än du trodde? Eller mindre?

/Monica

PS: De senaste uppdateringarna på minPension.se beskrivs i detalj i ett blogginlägg hos dem. Vill du läsa i detalj om hur Simulatorn fungerar tycker jag att du ska kika in minPension handbok. Uttagsplaneraren  har en egen handbok. Båda saknar dock de senaste nyheterna, men jag misstänker att de uppdateras inom kort.

 

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *