Skip to main content
Bästa sparkontot

Bästa sparkontot med insättningsgaranti 2022!

Om du ska spara pengar på ett sparkonto så ger det oftast inte mer än någon procent i ränta om du väljer ett konto med insättningsgaranti. Det är ju tyvärr inte så glädjande då vi åtminstone vill ha 2% ränta för att täcka inflationen. I bilden nedan kan du se hur inflationen har ändrats från 2008. Källa: SCB.

Har vi lägre ränta än så, så minskar pengarna i värde på kontot, trots att det i kronor och ören ser ut att öka. Satte du in 10 000 kronor år  2000 så behöver pengarna ha ökat till 13 260 kronor idag för att täcka upp den förlorade köpkraften. Nedanstående beräkning är från SCBs prisomräknare.

Tidigare har det funnits konton med betydligt högre ränta, ofta 5-8% per år, men de har inte täckts av insättningsgarantin. Från och med årsskiftet är denna typ av konton förbjudna. Därför börjar nu 4Spar, Viaspar och liknande institut att avsluta kontona och återbetala pengarna. Detta gäller både för privatpersoner och företag. Så det kommer inte att vara lika lätt att hitta konton med bra ränta framöver.

Jämförelsesajter för sparkonton

Det finns ett flertal sajter på marknaden för att jämföra sparkonton, men min favorit för att hitta bästa sparkontot är den nyligen lanserade jämförelsefunktionen hos Konsumenternas. Skälet att jag föredrar dem är många, bla:

  • Den innehåller många olika detaljer, tex lägsta belopp, när räntan utbetalas och om uttag medges
  • Tack vare att de är neutrala, den innehåller inte affiliatelänkar och de har ingen baktanke med sin sida.

I övrigt så kan du jämföra på tex Compricer samt Finansportalen.

Vad ska du tänka på?

Det är egentligen ingen rocket science i att välja sparkonto, men fundera på om du vill binda pengarna (precis som du gör med bolån) under en längre period. Det brukar ge högre ränta, men då behöver du vara säker på att du inte kommer att behöva pengarna under tiden.

Undvik storbankerna, de har ofta inte någon ränta alls på sina konton.

Jämför din sparränta med andra konton med jämna mellanrum för att försäkra dig om att du har en bra ränta.

Bästa räntorna idag

Räntor är dagsaktuella så det som står här, är det ganska säkert att det inte gäller om en månad. Syftet är mer att visa skillnaderna mellan olika banker och olika tisdperioder. Bilden nedan visar de bästa räntorna för fyra olika tidsperspektiv.

Om du inte hittar något bra sparkonto utan i stället vill investera i fonder eller aktier, kan du läsa vår kom-i-gång-artikel: Kom igång med ditt sparande! – Pensionsguiden

En kommentar kring den statliga insättningsgarantin: garantin innebär att du får ersättning av staten upp till 1 050 000 kronor per person och bank. Om flera personer har ett gemensamt sparkonto kan varje person få ersättning på upp till det maximala beloppet från det gemensamma kontot. Har personerna fler sparkonton på samma institut kan de inte få ut mer än 1 050 000 kronor.

Det var allt för denna gång! 

Monica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *