Skip to main content

Bästa och sämsta fonderna i Premiepensionen

Premiepensionens nästan 500 fonder ger ett ganska bra urval för den aktiva fondspararen. Det är dock stor skillnad i avkastning så det gäller att ha tungan rätt i munnen när man väljer. Vill man vara passiv så är AP7 Såfan (förvalsalternativet) som vanligt ett smart val. Det är en globalfond så du får en bra bredd av bolag från hela världen. Historiskt så har den presterat bättre än den genomsnittliga fonden, men det säger iofs inte så mycket då det finns både räntefonder och dåligt presterande fonder bland urvalet. En mer korrekt jämförelse vore att jämföra med ett globalt index eller andra globalfonder. AP7 har presterat 8,6% i snitt sen 2000, medan MSCI World (det mest kända världsindexet) landar på 6,3%. Det får man ändå tycka är bra jobbat.

Premiepensionen AP7 såfa bra eller dålig
Jämförelse AP7 med övriga fonder

Källa: AP7.se. Värdedatum: 2022-01-31.

Men hur har det gått för de andra?

De mest populära fonderna

Den överlägset populäraste (läs, flest ägare) är AP7 Såfa. Av ca åtta miljoner Premiepensionssparare så har tre av fem valt AP7 Såfa. Bland de övriga populära hittar vi olika typer av fonder, slående är dock att Swedbank är överrepresenterat i topplistan. Uppenbarligen gör Swedbanks rådgivare ett bra jobb med att marknadsföra deras fonder. 🙂 Alla värden för 2022 avser tom 2021-01-31.

Premiepensionen bästa ppm-fonderna

 

* För enkelhetens skull har AP7 Såfa fått samma avkastning som AP7 Aktiefond, då majoriteten av ägarna inte har fyllt 55 år än.

De ”bästa” PPM-fonderna

Det är tydligt att teknikfonderna har gått som tåget de senaste tio åren. De har dessutom slagit AP7 rejält.

De sämsta fonderna

I botten hittar vi föga förvånande en hel del ränte- och fulenergifonder. Räntefonder väljer man inte för att få avkastning utan för att bevara sitt kapital. Tyvärr så täcker avkastningen ofta inte ens inflationen. I oroliga tider så ökar avkastningen på råvarufonder och energifonder, medan de i goda tider presterar sämre. Så därav att de har gått bra i år, men är i bottenskiktet när vi tittar över en längre period.

Effekten av hög avkastning

Det är stor skillnad i avkastning på de bästa och de sämsta fonderna. Om vi investerade 200 000 kronor för tio år sen i: 1) snittet av de tio sämsta, 2) snittet av de tio bästa, 3) AP7 och 4) BlackRock World Tech så blir det otroligt tydligt att det har betydelse vilka fonder vi väljer. Jag tror inte att någon sitter med en fulenergifond eller räntefond i tio år, men det finns många som sitter med fonder med sämre avkastning än AP7. AP7 skulle ge ca 1 050 000 kronor, medan BlackRock World Tech skulle ge nästan 1 500 000 kronor. Den fina avkastningen kommer det att dröja innan vi ser igen. Framöver tror jag att det kommer att vara mindre skillnad även om det alltid finns guldkorn som kommer att prestera bättre än AP7.

Premiepension premiepensionen ap7 såfa bra eller dålig
Skillnaden på avkastning beroende på olika fondval under 10 år.

Du behöver inte bli en mästare på att nosa upp de hetaste trenderna och byta fonder som andra byter underkläder, men om du vill ha bra avkastning så är AP7 Såfan ett bra val i din Premiepension. Är du sen intresserad och tror dig ha förmågan att kunna välja vinnande fonder så är Premiepensionen helt rätt ställe att göra det på då fondernas förvaltningsavgifter är vansinnigt rabatterade. Du kan ha upp till fem fonder så du kan även kombinera AP7 Såfan med tex en svensk småbolagsfond eller vad du nu skulle tycka vara intressant.

Lycka till!

#ap7 såfa bra eller dålig #bästa ppm-fonderna #bästa premiepensionsfonderna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *