
Ska jag löneväxla eller spara i ISK?
Har du hög lön? Grattis!
Har du möjlighet att löneväxla en del av din lön mot pension? Dubbel grattis!!
En fråga som kommer upp i Facebook-gruppen och på andra ställen med jämna mellanrum är om det är värt att löneväxla och hur man kan räkna för att se vad det blir i långa loppet. Eller om det är bättre att spara privat i en ISK.
Vad är löneväxling?
Har du så pass hög lön att du betalar statlig skatt är det alltid intressant att hitta sätt att minska skatten, då lön över 613 900 kronor (år 2023) beskattas med 20% statlig skatt utöver den vanliga skatten.
Ett sätt kan vara att använda sig av löneväxling, dvs du avstår delar av din bruttolön (dvs lön före skatt) för någon annan förmån, tex pension eller extra semesterdagar. I dag tycker jag att vi fokuserar på löneväxling till pension. Men är det lönsamt att löneväxla?
Fördelar med löneväxling
Det finns både för- och nackdelar med att löneväxla men låt oss börja med fördelarna:
- Lägre skatt vid inbetalning – Du minskar din statliga skatt den månaden avdraget för löneväxling sker eftersom du har en lägre beskattningsbar lön den månaden.
- Extra inbetalning – Arbetsgivaren betalar ofta in lite mer pengar än det belopp du löneväxlar. Skälet är att det är billigare för arbetsgivaren att betala in till pension än att betala lön. Vid lön betalar arbetsgivaren 31,42% på din lön i sociala avgifter (detta belopp täcker bla delar av din allmänna pension), men att när det gäller pension så betalar arbetsgivaren istället en särskild löneskatt. Denna avgift är bara 24,26%. Skillnaden är ca 7% och det är vanligt att arbetsgivaren delar denna besparing med löntagaren. Ofta betalar arbetsgivaren därför in 5-6% extra i pension. Helt plötsligt så har du 5-6 % extra avkastning redan när pengarna betalas in försäkringen!
- Lägre skatt vid uttag – Om du tar ut din löneväxling från och med året du fyller 66 har du lägre skatt på pension så då kommer du att få ut ganska mycket mer i lön jämfört, men även om du tar ut pensionen innan så kommer det att vara lönsamt så länge du inte har så hög inkomst att du behöver betala statlig skatt.
- Låsta pengar – Har du svårt att spara privat så kan detta vara ett bra sätt att spara då du låser pengarna tills du fyller 55 och därför inte kan användas till annat.
- Lönsammare än privat sparande – det kan vara lönsammare än ett privat sparande pga effekterna ovan. Dessutom är skatten i en pensionsförsäkring (avkastningsskatten) endast 0,219% jämfört med skatten på ett ISK som i år är 0,882%. Med tiden gör det stor skillnad.
När är det lämpligt?
Du behöver ha en lön efter löneväxling på ca 50 tusen kronor för att inte minska intjänandet till allmän pension. Du behöver också kunna avstå dessa pengar fram tills du fyller 55 år. Det finns ingen möjlighet att komma åt dem om du skulle behöva .
Här är ett exempel på hur du kan bedöma om det är lämpligt eller inte. Säg att du har en lön på 70 000 kronor. Efter skatt så får du ut 46 150 kronor i en genomsnittlig kommun. Om du löneväxlar 6 000 kronor så medför det att du får ut 2 820 kronor mindre. Det är den summan vi behöver använda som jämförselse om vi skulle ha sparat i en ISK.
Nackdelar med löneväxling
Självklart finns det nackdelar också:
- Pengarna är låsta – tidigast uttag är 55 år
- Uttagsreglerna är samma som för tjänstepension – om man nu tycker att det är en nackdel. Kortast uttagstid är fem år.
- Begränsat utbud – det är arbetsgivaren som bestämmer vilket eller vilka bolag man ha sin löneväxling hos. I det ingår att utbudet kan vara magert och kostnaderna höga.
- Det kan vara höga avgifter – här kan det vara andra regler som gäller jämfört med din tjänstepension så kontrollera vad er rådgivare får i ersättning för detta (om ni har någon, tex Söderberg & Partner eller Max Mathiessen). Det kan vara några procent.
Kontrollera också om det är någon avgift på försäkringen, det kan vara premieavgift (dvs de tar en procentsats av alla premier i samband med inbetalning) och årlig avgift (finns både fasta avgifter och procent på värdet av försäkringen). Se till att du får schyssta villkor. - Påverkar andra lönebaserade beräkningar – tex semesterlön, sjuklön, föräldralön, restidsersättning, övertidsersättning, sjukförsäkring. Se till att din löneväxling inte påverkar ersättningar från arbetsgivaren, tex ska tjänstepensionen inte påverkas.
- Påverkar dina möjligheter till bidrag som baseras på inkomst – tex bostadstillägg
- Har du hög pension när du blir pensionär är det risk att du hamnar över gränsen för statlig skatt – ett sätt att hantera detta är att gå i tidig pension så att beloppet inte överstiger gränsen för statlig skatt.
- Uttags- och skatteregler kan förändras – det händer en hel del på skattefronten likväl som att de kollektiva pensionsavtalen förhandlas om med följd att tidigast uttagsålder också höjs. Detta är en osäkerhet du behöver ta i beaktande.
Hur går det till?
Löneväxling är ingen skyldighet, utan något arbetsgivaren kan erbjuda. Det finns därför inte någon enhetlig hantering. Du kan få löneväxla engångsutbetalningar (tex bonus eller överskjutande semesterlön) eller ett stående belopp varje månad. Det vanliga är dock att man bestämmer ett belopp som dras varje månad. Du kan sen ändra det om det skulle behövas.
Det finns en gräns för hur mycket arbetsgivaren får betala in i pension, dvs tjänstepension och löneväxling och det är 35% av bruttolönen. Belopp över det är inte en godkänd kostnad för arbetsgivaren.
Låter detta intressant så tycker jag att du ska prata med din arbetsgivare och se vilka villkor som gäller just hos er.
Om du redan sparar privat
Är det så att du redan sparar privat idag så kanske du behöver dra ner på det för att ha råd att löneväxla. Ett sätt att räkna på hur mycket du behöver dra ner är att jämföra din lön efter skatt om du löneväxlar eller om du inte löneväxlar. Då får du fram hur mycket löneväxlingen kostar dig netto i månaden. Den summan drar du helt enkelt bort från ditt nuvarande sparande.
Exempel: Säg att du har en lön på 70 tusen och att du sparar 7 tusen på ditt ISK idag. Om du då väljer att växla 6 tusen kronor så kommer du att få ut ca 2,8 tusen kronor mindre i lön. Det gör att du kan justera ditt sparande till knappt 4,2 tusen kronor. På så sätt har du lika mycket att röra dig med varje månad som du hade innan löneväxlingen. Exemplet är baserat på skattetabell 30. Kolumn 1 i skattetabellen visar skatten på lön.
Vad är lönsammast?
Vi tar ett förenklat exempel baserat på tabellen ovan. Vi räknar med 7% avkastning före skatterna är dragna. Vi sparar i 15 år.
- Löneväxla 6 000:-/månad och arbetsgivaren skjuter till 6% ger ett sparande på: 6 360 kr/månad. Värde efter 15 år: ca 1 940 000 kronor före skatt varav ca 185 000 kronor kommer från tillskottet från arbetsgivaren.
Vilken skatt du betalar när du tar ut pengarna beror på om du gör det som ung (dvs innan du får det förhöjda grundavdraget) eller när du är ålderspensionär. Då du är höginkomsttagare när du arbetar så är det inte osannolikt att du kommer att ha en hyfsat hög pension så vi räknar med 30% skatt. Det ger ett värde efter skatt på ca. 1 358 000 kronor. - Spara privat i ISK: 2 820 kronor/månad. Värde efter 15 år: ca 814 000 kronor.
Det skiljer alltså över 500 000 kronor till förmån för löneväxlandet! Galet högt belopp!
OBS: Om du funderar på att löneväxla kontrollera att du fortfarande tjänar in till tjänstepension på din ursprungliga lön och att din pension inte påverkas negativt av detta. Har du tex förmånsbestämd pension kan det vara ytterst olämpligt att löneväxla så kolla ordentligt innan du tar ett beslut!
Personligen löneväxlade jag mina sista år som anställd och de bekostar nu mina två första år som pensionär. Jag ångrar det inte en sekund. Skulle jag ångra något är det att jag inte började med det tidigare. 🙂
Löneväxlar du? Eller är det dags att börja?
/Monica
Jimsan
Mkt bra artikel!
Är det fortfarande att rekommendera att löneväxla om den framtida pensionen redan nu (enligt minpension) ser ut att bli relativt hög (> 52kkr/mån) de första 20åren som pensionär?
Monica
Bra fråga! Du har ju det förhöjda grundavdraget att se fram emot, så viss förbättring blir det. Med en lön på 624 tusen har du ett grundavdrag på 14 tusen, om du är ålderpensionär är grundavdraget 73,6 tusen. Så det blir en rejäl skillnad. Dessutom är gränsen för statlig skatt ca 50 tusen kronor högre (knappt 600 tusen istf 550 tusen).Jag var i ungefär samma sits, men har valt att gå tidgiare i stället för att säkerställa att jag hamnar under statlig skatt. Skulle det kunna vara att ett alternativ?
Jenny
Hej,
Vad gäller om man har flera jobb samtidigt och därmed har sammanlagt hög lön? Ett jobb har jag fast lön och de andra två varierar beroende på hur många timmar jag jobbar i månad.
Monica
Bra fråga! Avsättningarna till tjänstpension och löneväxling får tillsammans vara max 35% din lön. Vill du löneväxla maximalt kräver det att alla arbetsgivarna går med på det och du får tre olika försäkringar. Mitt tips är att du börjar med att kolla om du kan löneväxla hos din huvudarbetsgivare. 🙂
Helen
Oj vad svårt det här är. Tack för en bra artikel. Har jag förstått rätt om jag tänker så här.
Månadslön på 49800 kr
Bör kunna Max löneväxla 5000 kr/ mån utan att det påverkar negativt utifrån det du beskriver ovan.
Monica
Ja, om du har små barn och VABar mkt eller av annat skäl är bort så att lönen blir lägre bör du lägga dig på en lägre nivå. Ditt belopp är under förutsättning att summan totalt (din löneväxling + tjänstepension) blir mindre än 35% av din lön. 🙂
Maria
Fungerar det på samma sätt om man är egenföretagare? Har ett AB och tar ut en så hög lön jag kan, 51 000 kr, men har ingen tjänstepension. Följer ditt råd och tar utdelning istället. Skulle jag kunna höja min lön till 60 000 kr och då löneväxla 10 000 kr?
Monica
Nej, har man eget bolag och därmed själv styr lönen, blir det ingen skillnad mot att du gör avsättningen direkt till tjänstepension.
Marie
61 år, 77200kr/mån, trad förs. Är det ngn mening att löneväxla i 4 år? Det kmr ju lägga sig i en traditionell försäkring Alecta. Om jag förstått rätt kan man inte välja ngt annat för just löneväxlingsslanten…Bättre spara i tex Lysa? Eller?
Monica
Vad du kan välja beror helt på vad din arbetsgivare erbjuder. Vanligtvis brukar det vara en fondförsäkring, men det kanske är annorlunda hos er. Om det är vettigt eller inte beror också på vilket kollektivavtal du tillhör. Du behöver kontrollera att din tjänstepension inte påverkas. Hur kommer det sig att du tycker det är bättre att spara privat?
Ellen
Tack för informativ artikel!
Du skriver att om man har förmånsbestämd pension kan det vara direkt olämpligt. Jag har kap-kl (som jag antar är förmånsbestämd om jag fattat rätt) och har en lön över 70 tusen samt ca 20 år tills pensionen, är det för många med mig då direkt olämpligt?
Monica
Det kan det vara. Du behöver kontrollera villkoren som gäller just för ditt pensionsavtal.Om din förmånsbestämda pension kommer att baseras på lönen efter växling så är det himla olyckligt.