Skip to main content

5 tips för att lindra din pensionsångest!

Börjar du närma dig 50-55 år, eller har kanske till och med passerat den åldern? Då är sannolikheten stor att tankar på den framtida pensionen börjar poppa upp. Kanske är det lustfyllda tankar om dagar då du inte längre behöver ställa klockan på ringning eller hur skönt det ska bli att slippa meningslösa möten. Men….. jag möter också många som istället får ont i magen eller hjärtklappning vid tanken på pension. Där första frågan när vi ses är: ”Har jag råd att gå i pension?”. Andra mår inte bra på sin arbetsplats och vill säga upp sig, men känner att de är för gamla för att söka nytt jobb (som kanske inte är så lätt att få när man inte är så ung längre). Jag har haft några klienter sista halvåret som inlett mötet med ”Jag har skrivit mitt uppsägningsbrev och jag ska skicka det efter vårt möte om allt går som jag hoppas” eller när jag ställer frågan: ”När vill du gå i pension” får svaret ”I morgon”. Alla vill eller kan inte jobba ända in i kaklet och då behöver man se till att ekonomin går ihop. Tyvärr så har vi en tendens att stoppa huvudet i sanden tills det nästan är för sent att göra något.

Jag erkänner att jag tittade inte heller på min pension förrän jag var tvungen (när jag gick in i väggen vid 47 års ålder), men det blev också startskottet för mig att ta tag i pensionen, min privatekonomi och skapa det liv jag vill ha.

Kunskap är makt! Det bästa sättet att lindra sin oro är att fronta sina rädslor. Nu pratar jag inte rädsla för spindlar eller höga höjder. Har du en genuin oro för hur ditt liv som pensionär ska bli; om du ska bli en fattigpensionär och äta kattmat eller vara helt ensam utan vänner? Se då till att sluta ”tro”/anta hur det ska bli utan ta reda på hur det verkligen ligger till. Det är först när du vet hur det ligger till du kan göra något åt situationen. För att detta inte ska bli ett flummigt inlägg tänkte jag att vi kör en handfast lista med tips på vad du kan göra för att lindra ångesten.

Steg 1: Bli en pensionsdetektiv!

Första steget är att faktiskt veta hur det ser ut med pensionen. För mig började det med ett besök på minpension.se. Ärligt talat, det var inte upplyftande! Men det var en ögonöppnare att jag måste göra något drastiskt om jag skulle kunna nå mitt mål att kunna gå i pension vid 55 om jag ville. Så mitt första tips: ta en titt på minpension.se. Prova simulatorn för att se hur pensionen bli om du jobbar lite längre, eller kanske slutar lite tidigare. Vad händer om du ökar din lön? Eller har en högre avkastning på dina pensioner?

Ja, det kräver mer än bara en inloggning på minPension för att förstå pensionen, men det är ett superbra första steg.

Steg 2: Vad kommer du att kosta som pensionär!

När du vet vad du kommer att få i pensionen, är det dags att kika på hela din ekonomiska situation. Nu snackar vi både vad du kostar samt vad du äger och har.

En bra början är att titta på vad du kostar idag. Kanske tillhör du minoriteten som då snabbt halar fram bankappen eller Excel-arket och kan säga på kronan vad du kostar, men mest sannolikt är du som majoriteten: du har ingen aning mer än att du får in lön, betalar räkningar, kanske sparar lite och nästa månad kör vi på repeat och göra samma igen. Lägg lite tid på att undersöka vad du kostar idag och utifrån det gör en uppskattning om vad du kan komma att kosta som pensionär. Jag har gjort tre olika budgetar för mig som pensionär: en ”snik-Monica” där jag precis täcker mina kostnader för att överleva, men det ger inget utrymme för något skoj eller extra. Det finns även en mellanvariant där jag lever rimligt, men inte extravagant. Slutligen har jag en variant där jag har ”extra allt” – nej det är fortfarande bara en lägenhet i förorten och ingen lyxig bil, men jag behöver inte vända på kronorna och kan unna mig en resa eller två per år.

När du vet vad du kostar är det dags att lägga på ytterligare ett lager.

Steg 3: Hur rik är du?

Om du lyfter blicken och inte bara tittar på det dagliga så har du kanske ett sparande på en ISK, ett boende (sannolikt med lån) eller andra tillgångar. En del lån brukar det också finnas med. Tillhör du de som har köpt bostad de senaste tio åren sitter du sannolikt med bolån som du inte kommer att kunna amortera av så länge du bor kvar i bostaden. Speciellt nu med det höga bolåneräntorna är det lätt att känna sig fattig och ha svårt att se att det du äger och har ska kunna hjälpa upp pensionen.

När jag på allvar tog tag i min ekonomi så var var självklart steg 2 viktigt; att veta hur mycket pengar som kom in och hur mycket pengar rann ut, men att titta på mina tillgångar och skulder visade sig vara minst lika viktigt och intressant. Genom att följa upp med jämna mellanrum så kunde jag se hur pengarna växte. Skälet att de växte berodde på flera delar:

  • jag drog ner på mina kostnader och kunde därför spara mer
  • jag började investera istället för att bara spara på sparkonto
  • jag placerade om mina pensioner så att de gav bättre avkastning

Steg 4: Gör en plan A, plan B och plan C!

Nu har du alla ingångsvärden du behöver för att göra en plan. Om du vill gå i pension vid 66 år och du vill ha 20 000 kronor/månad så är det bara att räkna baklänges.

  • Hur mycket får du ut i pension efter skatt?
  • Behöver du täcka upp med privat sparande varje  månad? I så fall hur mycket?
  • Har du några tillgångar du kan sälja av för att få loss pengar att leva för? Om du är ärlig, hur länge är det realistiskt att du bor i huset eller den stora lägenheten? Kan du sälja av sommarstugan (om du är lyckligt lottad att ha en sådan).

Vill du sen gå i pension tidigare? Gör en ny prognos på minPension.se och räkna om för att se hur det går ihop. Går det inte ihop, titta hur det ser ut om du jobbar ett år längre.

Steg 5: Optimera din pension!

Första gången jag loggade in på minPension och på riktigt kikade på siffrorna så såg jag ju hur mycket (eller snarare hur lite….) pengar det var, men jag förstod inte att jag kunde påverka det. Ju mer jag grävde i mina pensioner och förstod hur de fungerade, vilken avkastning de gav, vilken risk de innebar och en massa andra detaljer så öppnades det också möjligheter att göra förändringar som förbättrade pensionen pensionen. Jag flyttade dåligt presterande pensioner till bolag där det fanns bättre möjlighet. Jag bytte tradtionella försäkringar mot fondförsäkringar. Bolag med höga avgifter lämnade jag till förmån för bolag med lägre avgifter och bättre utbud.

Mitt tips här är att om du verkligen vill ha en bättre pension: lägg tid på att förstå dina pensioner så att du kan göra de val som behövs! Optimera pensionen!

Säg att du vill ha 5 000 kronor mer som pensionär under 10 år. Antingen sparar du 600 000 kronor (inkl. värdeökningen) eller så kanske du kan ändra om bland dina pensioner och därmed öka avkastningen så att du slipper spara privat. Valet är ditt!

Vill du lära dig mer om hur du kan påverka din pension är du välkommen att hänga med på det kostnadsfria webinaret ”Pension för nybörjare” som jag håller den 16 januari. Anmäl dig här: Pension för nybörjare 16 januari 2024 (pensionsguiden.nu)

Byt ut pensionsångesten mot en pensionsplan

Att sticka huvudet i sanden är verkligen inte en bra strategi. Det är bättre att räta på dig och ta reda på hur det ser ut. Kanske är det bättre än väntat. Om inte så vet du hur det ut och vet vad du har att jobba med. Bara att veta hur det ser ut kan minska på oron. Många som jag träffar tycker att det är skönt att veta hur det ser ut och att göra de förändringar de kan för då känner de att de har kontroll på situationen och kan slappna av. Så, om du har lite småångest över pensionen så tycker jag att du ska ta tag i detta och skapa förutsättningar för att du ska få det pensionärsliv du vill ha, utan överraskningar på vägen!

Lycka till!

 

Vill du ta det ett steg längre och verkligen förstå din pension så rekommenderar jag dig att kika på kursen ”Ta kontroll över din pension” där du får lära dig allt om dina pensioner och hjälp att skapa en pensionsplan som passar just dig. Detta är för dig som inte vill göra de vanligaste misstagen och slippa leta reda på allting själv. Här du hjälp, tips och handfasta råd. Nästa kursomgång startar i februari. Du kan läsa mer här: Kurser, coachning och evenemang kring pension och sparande | Pensionsguiden

Har du ont om tid och vill ha personlig hjälp kan du istället boka en pensionsgenomgång där vi går igenom dina pensioner och tittar på vilka möjligheter du har. Läs mer och boka tid här: Pensionsgenomgång (pensionsguiden.nu)

Comments (5)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *