Skip to main content

5 globalfonder som gör att du kan sova gott!

Vet du inte vad du ska investera i så brukar ett vanligt råd vara: ”investera i en global indexfond”. Ett annat vanligt svar är ”kör 80% global indexfond och 20% sverige” så får du lite mer innehav som är riktat mot där du bor och du slipper valutarisken.

Väljer du den globala indexfonden så får du en bra bredd både geografiskt och branschmässigt, men då den följer världsmarknadsläget (indexet) så kommer den också att gå ner när världsekonomin är sämre. Det finns dock globalfonder som är bättre på att stå emot denna typ av nedgångar och de fokuserar ofta på en eller flera av dessa varianter:

  • Investerar i aktier som ger en bra utdelning, ofta ökande utdelning över tid. Ett exempel är så kallade Dividend Aristocrats. Det är bolag från amerikanska S&P500 indexet som har har gett ökande utdelning under minst 25 år. för 2022 är det 65 bolag). Det är mäktigt!
  • Investerar i aktier som har låg volatilitet. Volatilitet kan beskrivas som hur mycket aktiepriset rör sig upp och ner jämfört med aktiensmedelvärde. En aktie som har kraftiga upp- och nedgångar har en hög volatilitet och en aktie som har små svängningar i sin kurs har en låg volatilitet
  • Investerar i så kallade värdebolag, dvs väletblerade bolag med stabil vinsttillväxt och rejäl utdelning. Stabiliteten ger en lägre risk jämfört med till exempel tillväxbolag.

Vad är vitsen med detta?

Jo, du får fonder som inte är lika känsliga för dåliga tider. Bolag som är väletablerade har ett stabilt varumärke, upparbetad kundkrets och en förutsägbar tillväxt. De har ofta en stor kassa och kan komma ur problemtider på ett bättre sätt än ett relativt nystartat bolag som inte har några pengar att tala om.

Kikar vi på tex indexet MSCI World Low Volatility så ser vi att det inte går ner lika mycket som MSCI World under dåliga år, men att den heller inte hänger med vid starka uppgångsår. Totalt sett så är dock resultatet ganska lika.

MSCI World Low Volatility Index

Källa: MSCI.com

5 stabila globalfonder

Är det så att du tycker att börsens svängningar är jobbiga så kan någon av nedanstående fonder och börshandlade fonder vara ett alternativ. Längt ner i tabellen visas en global indexfond som jämförelse.

globalfonder

Amerikanska alternativ

Vill du ha andra alternativ så är dessa två amerikanska ETFer intressanta. Längt ner i tabellen visas en global indexfond som jämförelse.

Fonder med hög utdelning eller låg volatilitet USA

Är du ute efter något närmare här hemma så kan  XACT Norden högutdelande vara ett alternativ.

Personligen kan jag tycka att denna typ av fonder är intressanta för att jämna ut svängningarna i portföljen. I dag har jag Handelsbankens fond ovan, men kan tänka mig att även prova på ETFen från Wisdom Tree som kombinerar utdelning med momentum.

Vill du läsa mer så har Per Ståhl på Placera skrivit ett inlägg om fonder som fokuserar på högutdelande aktier. https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2022/04/06/fonder-satsa-pa-hogutdelare.html

Ha det gott!

/Monica

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *